Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2010 21:51 - Други Заблуди II - Заблуда на Розата
Автор: raylight Категория: Технологии   
Прочетен: 9774 Коментари: 16 Гласове:
15


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

2.   Заблуда на Розата

 

Деф.Заблудата на розата е специален случай на композитна заблуда, съставена от заблуда на дефиницията, доказателство за несъществуване и фалшив парадокс, появяваща се в книгата на Умберто Еко „Името на Розата” на стр. 492 – като твърдение на главния герой – разказващият историята:

Но как е възможно да съществува едно необходимо битие, изцяло изтъкано от вероятността? В такъв случай каква е разликата между Бога и първоначалния хаос? Та нали твърдението, че Бог е всемогъщ и че в същото време е напълно зависим от собствените си начинания, е равнозначно на доказателството, че Бог не съществува?

 

Деф. Заблуда на дефиницията – ако една дефиниция не съществува, то и дефинираният от нея обект не съществува. Правилно е твърдението:

„Ако една дефиниция не съществува, то и така дефинираният от нея обект не съществува”.

Ако дефинираме триъгълника като двуъгълен обект, то тази дефиниция е противоречива (няма как да се свържат три прави линии с два ъгъла ) и следователно двуъгълни триъгълници не съществуват. Това, обаче не означава, че триъгълници не съществуват.

В конкретния случай, ако Бог  е всемогъщ и в същото време напълно зависим от собствените си действия и приемем противоречието в дефиницията, то тази дефиниция не съществува, не Бог,  т.е. така описан Бог няма, което не означава, че Бог изобщо не съществува.

Фалшив парадокс

Търсеният парадокс може да се счете за фалшив по два критерия:

1)    „Всемогъщ” е най – пълната възможна дефиниция, която обхваща всичко, аналог на безкрайността в математиката. Всяко допълнение към нея неминуемо ще влезе в противоречие, защото тази дефиниция описва всичко. В Теория на числата например е невъзможно да се опишат всички техни свойства, без да се влезе в противоречие, това е известно от Гьодел. Въпреки това, всички техни свойства се ползват в математиката.

2)    Зависимостта от собствените действия не е явна пречка за всемогъществото. Всемогъщ означава можещ всичко, но зависимостта от собствените действия означава, че това, което правиш се отразява и на теб. В общия случай това не противоречи на дефиницията за всемогъщество, защото не доказва, че някое действие не е възможно.

Доказателство за несъществуване:

Доказателство за несъществуване, за разлика от доказателството за съществуване не е част от логиката по следните причин:

1.     Всеки опит за доказване на несъществуване ще мине през дефиниция на несъществуващото и ще докаже само и единствено нейната противоречивост.

2.     Опитът за откриване на липсващ обект не може да докаже нито липса,нито наличие, ако той не е открит. Опитът да се проследи несъществуването чрез съждение от типа „Ако А съществува, то ще причини Б, Б го няма, следователно А го няма” освен в капана на дефиницията попада и в капана на отъждествяване на липса на видим ефект с липса на действие, причиняващо ефекта, а не с действие и противодействие. Тъй като липсата на действие и действие с противодействие в общия случай са неразличими, то и липсата на действие не може да бъде доказана по принцип ( с някои изключения, когато действието и противодействието оставят вторични следи, т.е. не са еквивалентни на липса на действие).

 

 

Заб. Следва да се спомене, че вероятността е модел за описание на поведение следващо непознат закон или множество от закони, то е средство за приближение към Реалността, не заместител на Реалността. Всеки микро - случай поотделно има своя закон на поведение, но взети в съвкупност всички случаи показват случайни свойства. Хаосът в математиката се описва с точен математически апарат (диференциални уравнения с точно известни константи генерират хаотично поведение), което не помага да се предсказва хаотичното поведение (липса на корелация).



Тагове:   Роза,   образование,   наука,   логика,


Гласувай:
15



1. razkazvachka - тогава:
11.04.2010 22:03
ако една дефиниция не съществува - също се явява противоречие, защото вече я дефинираме, чрез използването на предпоставеното "не съществува", но наличието й като дефиниция показва, че съществува - как да излезем от розетката?
цитирай
2. raylight - Не съществува
11.04.2010 22:19
дефиниция, която си противоречи сама. Освен това, не можем да дефинираме дефиницията, освен самото понятие за дефиниция. Всяка дефиниция определя, нея не я определят. Противоречивите дефиниции обикновено определят невъзможни свойства или обекти
цитирай
3. raylight - На конкретния въпрос - противор...
11.04.2010 22:20
На конкретния въпрос - противоречивата дефиниция не съществува като валидна дефиниция, което не означава, че не съществува изобщо (дървено желязо няма, но има словосъчетанието дървено желязо)
цитирай
4. анонимен - Когато човек мисли в рамките на една религия е така.
12.04.2010 10:17
Според будизма ,боговете са много,а има школи,които величаят пустотата,т.е. нищото,като майка на всички енергии.....
цитирай
5. raylight - Postingat ne e religiozen,
12.04.2010 10:44
as logicheski, fokusat e varhu problemi na argumentacia, a ne dali sushtestvuva ili ne Bog
цитирай
6. razkazvachka - valid versus non-existent:
12.04.2010 15:29
have to think on this - the problem comes from the verbal explication - a frustrated green idea, sleeping furiously:))))

totally disagree with 4. - robots need ethics which is based on defining their limitations. Humans have laws - principles and religion which allo them obliterate each other
цитирай
7. baruh - Поздрави
12.04.2010 15:36
Пускате много интересни постинги. Тъй като споменахте на едно място Гьодел, бих ви помолил, ако проявявате интерес и имате време да направите една тема и за него, по точно резултатите му в областта на математическата логика (теоремата за непълнотата и теоремата за непротиворечивостта).
цитирай
8. raylight - etikata e reshenie na problemi na ...
12.04.2010 16:29
etikata e reshenie na problemi na konkurentnostta, vodeshti do suboptimalni reshenia
цитирай
9. razkazvachka - всъщност - да, така е
12.04.2010 16:53
неразборията иде от смесването на полетата
цитирай
10. raylight - Барух
12.04.2010 20:40
Гьодел е труден за сериозно описване, мога да преведа някои идеи на човешки език, но подробно трябва да се спре експерт на темата
цитирай
11. baruh - Мерси
12.04.2010 23:16
Да, аз като казах, ако ви интересува имах предвид точно, ако се занимавате специално с него или сте се занимавали. Иначе ме интересуваше пълните доказателства с номерацията му, с диагоналната процедура на Кантор и т.н. Иначе намерих по темата една дисертация, която е доста подробна, но има прекалено много неща, които не са ми ясни, въпреки че имам някаква доста скромна формално-логическа подготовка (знам основните операции, квантори, как се образуват формули, как се разлагат, но все пак познанията са ми доста скромни). Пак ви блогодаря за отговора, явно ще трябва да се помъча още доста.
цитирай
12. анонимен - Бог съществува и няма нищо случайно на този свят!
13.04.2010 13:37
"Първо - или Бог съществува, или не. Второ - аз мога да вярвам или не. Губя единствено в случая,... че той наистина съществува, а аз отричам това. Така че по-добре да вярвам, защото риска е минимален." - Блез Паскал
цитирай
13. raylight - Po princip
13.04.2010 15:37
tova izkazvane na Pascal e ironichno, a i temata tuk ne e vyarata v Bog, a otnosno argument, koito ima slabosti - zabluda
цитирай
14. tanyarisemova - нещо извън постинга, но важно и моля за разпространение
16.04.2010 20:33
В навечерието на
24 май – ДЕН НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ И КУЛТУРА
и откриването на комплекс „Свети Николско училище”

сдружение „Свищов-минало, настояще, бъдеще”
обявява

ученически конкурс за написване на есе
на следните теми:

1. Учителят Христаки Павлович и неговото „Свети Николско училище”
2. „Свищовското училище е главно
сос наука оно е славно” (Йордан Хаджиконстантинов-Джинот)
3. „А ти, малко градче Свищов… пръскай от тебе във всички
околни градове светлината на просветата!” (Антон Цанков)
4 .„На книга да учат, добро да сполучат”(Иван Вазов)
5. Моето училище-вчера, днес, утре

В конкурса могат да участват ученици от 8 до 12 клас. Задължително условие е есето да е авторско, да е написано на български език в Word формат, до 4 стандартни номерирани страници, в шрифт Times New Roman 12, двустранно изравнен. Есето трябва да включва информация за историята на образователното дело в Свищов, първите училища, дарители, учители и техните ученици.
На първата страница, без да бъде номерирана, участниците трябва да посочат избраната от тях тема, както и следните лични данни –трите си имена, училище, клас и класен ръководител, телефон за връзка и e-mail.
Есетата трябва да бъдат представени най-късно до 14 май 2010 г. на адрес: град Свищов, ул. „Цар Освободител №3”, стоматологичен кабинет на д-р Иван Динков-председател на сдружението или на e-mail st.nikolsko.school.complex@gmail.com
Имената на наградените автори ще бъдат обявени на 21 май (петък) от 17.30 ч. в комплекс „Свети Николско училище”, намиращо се на ул.” Тодор Хрулев” №2


Настоящият проект се реализира благодарение на помощта на Фондация “Работилница за граждански инициативи” по програма “Общностно развитие и гражданско участие” с финансовата подкрепа на Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа.
цитирай
15. raylight - Само една забележка
17.04.2010 09:38
24 май е ден на Българската писменост и култура. Кирилицата е създадена в Преслав от Българи за Българи, не от славяни, за разлика от глаголицата
цитирай
16. razkazvachka - за превода на Гьодел на "човешки" език:)))) -
21.04.2010 01:36
това е правил и неговият приятел и биограф Хао Уанг - професор по логика в Принстън - като споменава за "езика на сърцето"
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: raylight
Категория: Технологии
Прочетен: 3244262
Постинги: 365
Коментари: 2485
Гласове: 11853
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930