Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2009 21:33 - Моята концепция за българския национален елит
Автор: raylight Категория: Технологии   
Прочетен: 10786 Коментари: 23 Гласове:
3

Последна промяна: 10.07.2009 21:35


МОЯТА КОНЦЕПЦИЯ ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ЕЛИТ

 



Деф. Български национален елит  - това са хората, които „формулират дневен ред на цялата нация, приемат за своя мисия осъществяването на националната доктрина възможността да го сторят.  Мнозинството от нацията следва зададения от елита дневен ред поради  споделени ценности и светоглед и поради доверието което има  в елита

 

 1.Елитът е преди всичко нравствен. Той обича хората, не просто като идея, но и хората в плът, хората, които среща и с които говори. Елитът – това са хората, за които понятия като чест, достойнство, смирение, любов, смелост, вярност, скромност и разбирателство не са лишени от тежест. Всички друго у елита е подчинено на това.

2.Той се състои от системно образовани хора, с богата обща култура, широки познания по елементи от философия, история, политология, културология, социология, теология и психология. Системно образованите хора умеят да сглобяват широката си база от познания в единен, рационален, структуриран и жив модел, в една цялостна система, отразяваща основните взаимодействия в заобикалящия ги свят. Системното познание е и разбиране.

3.Елитът е духовен по своята същност.

Натрупаното системно познание е подчинено на цели, които са резултат от духовните му търсения. Той се стреми към нещо, по-голямо от личния интерес, или този на семейството му. Чувства се служител и пазител на обществото, знае своето място в общия модел на света, разбира взаимодействията между елементите му и затова общото благо не му е безразлично. Това не е само филантропия, а и чувство за собствена незначителност и необходимост от самозащита. 

От консервативна гледна точка, духовното ядро на елита е Българската Православна Църква. От по – либерална позиция  - това са всички извори на духовна мъдрост и развитие на съзнанието в посока към универсалната любов и мира (Ганди, Далай - Лама).

4.Елитът е приемствен.

Елитът е динамична структура, в която непрекъснато влизат и излизат хора, но ценностите остават. Приемствеността се осигурява по линия учител – ученик, като това обучение може да става в дома (значителна част), в училище (също значителна част след приемането на масовото образование) или учение чрез търсене на ученика. Част от приемствеността е потомствеността (богати и знатни родове, древни фамилии с традиции), но тази структура постепенно отслабва за сметка на други форми на приемственост (намаляване на разликите между знатните и обикновените хора поради изравняването на възможностите за образование и кариера, еволюцията на интернет обществата).

5.Елитът е богат.

Елитът има силата да формулира целите на обществото, а тази сила се формира чрез неговата воля, авторитет, духовно и материално богатство. Елит, който е лишен от воля, не е елит. Елит, който е лишен от две от другите три качества също не е елит.

6.Елитът е рационален, без да е асоциален.

Системното образование се базира на рационално мислене. Мотивацията  за действие на елита ( действие според дефиницията) е обичта към хората, но поставените цели се постигат чрез рационален и логически синтез на мисълта.

7.Елитът има най – голямо влияние сред обществото.

Богатството на елита е неговата сила, чрез която той диктува модата на обществото, сочи пътя за неговото развитие и естествено заема трайно (заради приемствеността си) върха на обществената пирамида. Той съсредоточава доверието, надеждата и любовта на хората, които  се се учат от него и се стремят да станат елит. Така той ги увлича напред.

8.Елитът е трансформаторски.

Елитът е творец на обществото. Той не се колебае да го трансформира по най – добрия начин, за да го предпази от застой и разруха. Реформата е елемент на трансформацията и основно оръжие на елита за постигане на успешна социална еволюция. Елитът е този, който има волята да поеме отговорността за това.

9.Елитът е патриотичен.

Няма как да си национален елит, ако си интернационалист. България е на първо място и след това са световният мир и любовта между народите.

10.Елитът е функционален.

Елит е всеки, който изпълнява функцията на елит, описана в дефиницията. При всяко потенциално противоречие между дефиницията и някоя от проявите на описаните качества, дефиницията е с приоритет (не си елит, ако не изпълняваш дефиницията за елит, независимо колко си благороден, честен, богат и красив).

 

Алтернативната концепция на Темплар




Тагове:   елит,   общество,   нация,   чест,


Гласувай:
3



1. анонимен - дада
10.07.2009 21:58
Много ми хареса !!!

Искам пример с наши съвременници.

Искам формулиран български национален идеал !!!

Струва си да прочета нещо умно.
цитирай
2. raylight - Отделно
10.07.2009 22:01
смятам да пиша по - нататък за българския идеал, за българската идентичност, които са належащи въпроси. ВИжда се разликата с дръжави като Гърция например, които имат ясно формулирани доктрини

Благодаря ви, радвам се, че ви е харесало :)
цитирай
3. анонимен - дада
10.07.2009 22:21
Аз се оптитвам да формулирам Нова ценностна система за Българският народ.
Българската нация ще оцелее, само ако се намери нова ценностна система и тя мотивира хората.
На върха на ценностна система трябва да стои според мен националният идеал.
Провалите в опитите за постигането на националният идеал са прична за моралният упадък в съвремнното ни общество.
Кое да променим? Националният идеал или начина за реализирането му?!!!
Много ценя мнения по тези въпроси.
Никой не ги коментира...
цитирай
4. raylight - Аз мисля,
10.07.2009 23:33
че има универсална ценностна система, базираща се на любовта. За нас специално това е Християнството
цитирай
5. анонимен - дада
10.07.2009 23:42
попадението е добро !!!
цитирай
6. templar - Поздравления!
10.07.2009 23:51
Чудесно си интерпретирал нещата. Приемам почти всичко. Особено много ми хареса становището за църквата.
Другото, което е много силно и е съществен принос е определението "приемствен" и разсъждението на тема приемствен - потомствен.

Твоят текст определено е по-"уютен" и човешки. Единствения му недостатък, а може би в по-голяма степен основното му предимство е че е пълен с оптимизъм и малко по-идеалистичен, отколкото циничната ми персона приема. Мисля си, че света е по-калпав от това, което си описал.

Бъди здрав и дерзай!
цитирай
7. raylight - Благодаря,
11.07.2009 00:00
аз го написах как трябва да е, или как е по места. Трябва да си зададем цели, за да се движим, с по - високи цели ще се движим по - бързо и достигнем по - напред :)
цитирай
8. анонимен - елит= крадец(пенсионер)
11.07.2009 01:05
за процъфтяване на дискусията тука малко провокация. и против тъпотията.

и защо има беднотия в българия?
защото работещите изхранват 2.5 мио пенсионери и доста друга администрация. ако всички тез пари не ходеха в джоба на пенсионера ами в този на работещия бизнес тогава нямаше да сме бедни. но пенсионерите ни крадят нагло парите заради това сме и най бедните. защото на нашия гръб са се накачили много господари тоест пенсионери.

и до пенсионерите.
почти всички приходи от здравната система отиват също за покриване на разходите за безплатното лечение за възрастните и пенсионерите по болест.
доказано е че когато човек отива към края на живота си той причинява най много разходи в здравната система. тъй че и почти всички вноски за здравната система отиват за пенсионерите.
и това не е оправдано. тъй като пенсионерите не са бедни хора! те имат къщи апартаменти и имоти и по този начин са богати имат и спестявания.
а тези изроди пенсионерски искат да бъдат издържани от младите хора, които нямат къщи апартаменти и имоти. а ако искат да поддържат някакъв стандарт трябва да се заробят чрез тегленето на борч. и това е крайно несправедливо.
аз презирам пенсионери.
цитирай
9. boyanov - Да видим...
11.07.2009 11:11
Струва ми се, че в т.2 прекалено си задълбал в хуманитарните науки. Да, елитът трябва да има широка обща култура, но надали само философия, психология, социология, теология и все в тоя ред науки трябва да са му присъщи. По-точни би било - хората, съставляващи елита са добри специалисти в своите области и имат достатъчно широка обща култура, свързана със социалната им ангажираност към обществото.
т.3 - за елита не може да бъде присъщо чувството за собствена "незначителност". Напротив - елитът има самочувствие да бъде лидер в развитието на обществото. Смята се за достатъчно просветен за да поведе другите в името на общото благо.
т.5 Ако приемем, че творческите личности със своите произведения могат да съставляват част от елита, то изискването да са богати (в материалния смисъл) отпада. Да въздействаш върху големи групи от хора е възможно с финансова мощ, но и с моща на творчеството и оригиналните идеи. Затова тук съм малко скептичен за изискването " е богат".
т.7 Напротив - елитът не сочи "модата", която като явление е нещо временно, непостоянно и твърде свързано с личния вкус. Елитът сочи посоката на развитие и подържа с влиянието си движението на общественото развитие в тази посока. По своята същност елитът е надмоден модел за подражание и пример.
т.8 Не схващам какво влагаш в "трансформация". Според мен трансформирането е преминаване от една форма в друга. Това приложено за обществото не го разбирам. Реформирането е категория, включваща промяна във формата и съдържанието на обекта на реформата. Затова съм съгласен, че по своята същност елитът на едно общество е до голяма степен реформаторски, като е проводник на най-напредничавите достижения на човечеството, които прилага на собствена почва.
цитирай
10. анонимен - ОООО неразумниййй
11.07.2009 11:15
Ами не мислиш ли . Именно тоя ПЕНСИОНЕР е работил почти през целия си жевот за да можеш да учиш за да има какво да ядеш и така нататък.Кротичко си е внасял лептата за да има някой левче с което да преживява на старини.И знаеш ли?В един красив момент се оказва че от вноските му не е останало почти нищо.Каде са му паричките внасяни така усърдно заделяни от заплатата му?Май някой сее понагушил с моите неговите и токо нототък Бели Пари за Черни дни.Така чее преди да говориш по тоя въпрос помисли .а живот и здраве ити ще дойдеш на тоя хал .Но няма да съм жив да те чуя ТОГАВА какво ще кажеш ПРИЯТЕЛЧЕ !
цитирай
11. анонимен - ето какво правят шибаните от сащ, спят под мостове!
11.07.2009 11:23
http://lornakismet.wordpress.com/2009/06/13/are-you-one-big-illness-away-from-bankruptcy/
цитирай
12. анонимен - още малко за пенсионерите
11.07.2009 11:30
Първо се извинявам за допуснатите грешки преди малко . И искам да кажя и това.Има пенсионери и пенсионери. А може би пенсионери са и родителите ти или родителите на приятелите ти.Това е много болезнена тема засягана от теб.Не е красиво да бъркаш с пръст в раната .
цитирай
13. анонимен - Така е в САЩ
11.07.2009 12:19
не сравнявайте България със САЩ.Там е СТРАНА НА НЕОГРАНИЧЕНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ.
цитирай
14. анонимен - НЕГОВАТА КОНЦЕПЦИЯ ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ЕЛИТ: Е ПРОВАЛ
11.07.2009 15:23
"9.Елитът е патриотичен.

Няма как да си национален елит, ако си интернационалист. България е на първо място и след това са световният мир и любовта между народите." (raylight, 2009)

Не е само това, с което не съм съгласен ами цялата ти мисъл-статия. Спомням си, че съм вижда в този блог най-различни инициативи за демократична блогосфера и т.н. може и да греша, но мисля бяха точно тук. А това, което ти пишеш е един идеал нещо, което е невъзможно. Една социалистическа мечта! Идеали няма и не се достига до тях. Какво искаш да кажеш, със следното "Няма как да си национален елит, ако си интернационалист", това е пошла представа и е измама на съзнанието. Елита е интернационален - бил е и ще бъде винаги и завинаги. Причините за това са многобройни. Едната е, че елит не се обучава на локално ниво, той се обучава на интернацонално ниво, в различни сфери в различни области, евентуално и в различни наука >> Тоест той, се развива към това да уважава другият и другата култура, не само да ги уважава но и да се разбира с тях, може би дори да ги обича! Тоест той се смесва с глобалното знание. Друг пример, който ще ти дам са книгите, да предположим, че искаме един елит да чете много той ще е прочел най-различни книги писани на точки по цялото земно кълбо. А тези книги ще са допринесли за развитието му в личност, за израстването му въобще. Той е изяждал трудове на Дарвин, Тесла, Уайлд, както и Достоевски и т.н. и т.н. Тоест елита вече се е отдалечил от това да е просто един - прост националист. Той трябва да е много повече от това. Едно е да поставя България на първо място, но съвсем друго е да си въобразява и поставя България над всичко!

Човек, който не уважава световният мир, любовта между народите и много други, какъв елит е? След като не е разбрал най-прости закономерности. Като тази, че локалното благополучие като например това на държавата, към която е националист зависи от глобалното благополучие. Толкова до тук, защото сега искам да се захвана и за следното:

"5.Елитът е богат.

Елитът има силата да формулира целите на обществото, а тази сила се формира чрез неговата воля, авторитет, духовно и материално богатство. Елит, който е лишен от воля, не е елит. Елит, който е лишен от две от другите три качества също не е елит."(raylight, 2009)

Елитът бил богат! Кой елит? Тези неща са толкова големи клишета просто изплюти в един блог, твоя. Помисли за най-великите художници, автори, учени, свещеници, общественици. Нима всеки един от тях е бил материално богат?!?! И нима в същото време не е имал огромна сила да формулира целите на обществото било то с картините си, с творбите си или с най-семплите си действия?! Мисли над тези неща. А отговор не очаквам.
цитирай
15. raylight - Концепцията
11.07.2009 15:44
не може да е провал - само изпълнението и може да е.
цитирай
16. tili - Поздравления, Рей за това
11.07.2009 23:52
и за всичко, което пишеш в блога! Удоволствие е за мен да те чета. освен това си и достатъчно демократичен да допускаш всякакви коментари дори и на анонимни или на хора, които високомерно отклоняват разговорите под собствените постинги.
цитирай
17. monarchism - Raylight, позволи ми първо да ко...
12.07.2009 02:07
Raylight, позволи ми първо да коментирам това, което е написал Борис Станимиров.

Не съм съгласен с някои негови тези.

Първо – не съм съгласен, че “по – същество хуманистичните ценности припокриват християнските, с уговорката, че там страхът от Бога е заменен с пиетета към изкуствената конструкция на Обществения договор.” За всеки Християнин трябва да е ясно, че хуманизмът е създаден и наложен на принципи противоположни на Християнството. Отделно, страхът от Бога е старозаветната трактовка на юдаизма. При Християнството няма страх, а обич към Бога, защото той е “благ и човеколюбец”.

Второ – не съм съгласен окупацията на българските земи през 1878 г. да се нарича “Освобождение”. С повтарянето на русофилско – комунистическите лъжи не правим услуга никому, освен на “Фаталната Империя”.

Трето – като потомък на учителски род още преди 1878 г., който знае на какво е учил учениците си моят пра-пра дядо и какво отношение те са имали към него, ми е странно да чета как даскалите по онова време са обучавали само заради едната заплата. Сигурно е имало и такива, но от това което знам ми се струва, че такова обобщаване за една от най-важните професии по онова време не е напълно издържано. Естествено тук се прокрадва нотка съмнение – дали пък синовете на консерваторите са научили неща, които действително биха били приложими в нашата следокупационна действителност? Оставям настрана фактите за “близостта” на консерваторите до Руската мечка...

Четвърто – “Тъкмо този повърхностен службогонски елит довежда цялата уродливост на политическата система която имаме и днес.” Това е далеч от истината и прилича много на обвиненията, че сега сме на този хал благодарение на “турското робство”. :))

За стопанския живот няма смисъл да отварям дума, защото ще стане много дълго.

Пето – не съм съгласен с това, че за предишните елити са “характерни всички недъзи на днешния ден”. Колкото и “далавери” да е имало тогава, сравненията с днешния псевдоелит са меко казано нелогични. Разликите са много големи, защото тогавашният елит се е формирал във време на патриархално общество, за което думата “атеизъм” е била почти непозната. Това че разни марксически учения набират сила и промиват мозъците на не малко синове на български чорбаджии, учещите се в чужбина (в консервативната Османска империя тези идеологии не са разпространени и българите учещи се тук са неразривно свързани с Православната вяра), не означава нищо. Вярата е била основна преграда срещу “турците” (колкото и неоснователен да е този термин по онова време) и исляма. Най-елементарното сравнение, което мога да дам е факта, че почти всички наши чорбаджии са строяли или поне давали пари за строеж на черкви, докато сегашните, до един производни на комунистическата Банда, виждат черкви само по големите празници и то не защото са вярващи.

Патриархалното общество не може да генерира толкова човешки отпадъци, колкото комунистическо-либералното.

Колкото до “пост-комунистическия елит” – и за децата вече е ясно, че БКП си създаде опозиция в лицето на СДС. Истинските антикомунисти не бяха допуснати нито на Кръглата маса, нито във Великото Народно събрание, нито никъде. На старата буржоазия не и бе даден шанс дори да опита. СДС и останалите партийки-фантоми на БКП бяха пълни с ченгета и комуноиди. Когато някой като бай Илия Минев кажеше, че СДС е креатура на комунистите, моментално беше обявяван за защитник на БСП. Това доведе до размиване на истинската съпротива и създаването на множество малки партии и организации, които обаче не бяха пощадени от внедрените вътре агенти.

На който някога му се е случвало да си поговори с хора от старата буржоазия, веднага може да направи съпоставка с “хората” от т.нар. “политически елит” и да си направи сам изводите колко фрапантни са разликите. Генетиката е сложна наука, но аз лично не виждам как може генетично увредени хора, чиито бащи садистично са убивали невинни хора, сега да се првърнат в елит? И как може хора, които са произлезли от низините и които не са възпитавани в родолюбие, консерватизъм, традиционализъм и християнски морал, сега да се превърнат в елит, независимо колко пари имат и къде са учили?

Относно написаното от Raylight:

Духовното ядро от либералната позиция е тежък грях.

Четвърта точка – доста егалитарно. Хората не са равни и никога няма да бъдат. Вярно, че сега живеем във времена на неокомунизъм/либерализъм, където всички трябва да сме равни, но просто няма как да стане. Бог не е пожелал. Изравняването на възможностите за образование няма да направят един циганин например, по-умен от мен. Дори да му дадат работа, аз пак ще се справям по-добре и т.н. Тези неща не са определящи, защото умствените и физическите възможности на отделните индивиди са различни. Така че, елитът си е потомствен, което разбира се не означава, че не може да има нови попълнения. Трябва да има, но за целта “новите попълнения” ще трябва да докажат своята годност чрез своите качества и морал.

Точка шест – да не си математик?

Точка осем – зависи какво имаш предвид под реформа и в коя сфера? Традиционният консерватизмът не е от най-реформаторските течения. Освен ако нямаш предвид това нещо наречено "неоконсерватизъм"?

Поздрави.
цитирай
18. raylight - T.6
12.07.2009 10:55
може да се каже, че съм математик, но по - скоро съм автоматик.

Т.8 - тук пиша за елита като общо дефиниция, той не е задължително консервативен
цитирай
19. анонимен - Въпрос - в този национален елит в...
15.07.2009 09:44
Въпрос - в този национален елит включвате ли жени?
цитирай
20. raylight - Естествено, никъде не са изключ...
15.07.2009 15:12
Естествено, никъде не са изключени. Елитът е функционален ;)
цитирай
21. panazea - Здравей,
13.08.2009 12:20
Дефинициите за ЕЛИТ са много хубави . Това е ТЕОРИЯТА . Хайде да видим ПРАКТИКАТА в страна като България !
В България не важат общочовешките закони . Загубили своите първенци , българите не се прекланят пред авторитети и всичко приемат с недоверие. До тук с народопсихологията .
След намесата на Великите сили , които разделиха България на 5 , и след договора в Ялта ,с който България беше вързана на орбита около СССР , започна един ОТРИЦАТЕЛЕН подбор за съставяне на елит , т.е. колкото по-некултурен и низък , толкова по-високо в йерархията на обществото . И така до ден днешен !
В металургията се знае , че при топенето на желязото на повърхността изплува боклукът , шлаката . Затова в домменните пещи се изхвърля , за да остане истинското желязо , което се легира с метали .
Въпросът е ,как в българското общество да се изхвърли боклукът ?
Привет!
цитирай
22. анонимен - Mnogo e viarno tova koeto e napisal ...
27.12.2009 02:20
Mnogo e viarno tova koeto e napisal po povod BOGATSTVOTO I ELITA Anonimen# 14...- "Помисли за най-великите художници, автори, учени, свещеници, общественици. Нима всеки един от тях е бил материално богат?!?! И нима в същото време не е имал огромна сила да формулира целите на обществото било то с картините си, с творбите си или с най-семплите си действия?!"
I az mislia 4e Kogato MATERIALNOTO BOGATSTVO se postavi na piedestal-ne moje da ima miasto za nikakvi DUHOVNI bogatstva-vsi4ko 6te e pod4ineno na MATERIALNITE OBLAGI...T.E. NIAMA DA IMA MIASTO ZA DUHOVNI ZENNOSTI!!! STREMEJA KUM MATERIALNO BOGATSTVO v momenta UNI6TOJAVA SVETA!!!
цитирай
23. demograph - Като цяло-харесвам начина ви на мислене
02.04.2013 21:09
Иначе, по-скоро бих застанал на позицията на monarchism. С три думи аз считам за елит почтен, заможен,образован българин/ка активен в действията си за другите и Отечеството.
Аз призхождам от род насамоуки иконописци и културни и заможни стари замеделци. "Висящото кафе" беше техен скромен духовен дълг.Те бяха нещо високо за нас и района.
Жена ми е от род на богати културни, стари иконописци и високообразовани интелектуалци. Революционери и добри хора.Те са една от емблемите на България.
44г. ликвидира и едните и другите, и нас.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: raylight
Категория: Технологии
Прочетен: 3234141
Постинги: 365
Коментари: 2485
Гласове: 11853
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031