Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2012 20:23 - Пукнатини в Стената
Автор: raylight Категория: Политика   
Прочетен: 3776 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Пукнатини в Стената

 

Цивилизацията е една стена, но не за да държи варварите навън, а за да държи цивилизованите хора вътре, за да не надделеят варварите в тях. Стена, колкото материална, толкова и духовна, културна и емоционална. Материална, защото външните прояви на цивилизованост се състоят в изграждане на структури. Строежи на пътища, създаване на правила, налагане на обичаи, формиране на етика на поведение, рангова система на всяко ниво и клетка на обществото, осигуряване на механизъм за спазване на правилата, така че обществото да се движи в посока към намаляване на насилието и произвола до достигане на мира. Мир, пълен, всеобхватен и благороден. Благодатен. Структурите се развиват, усложняват, адаптират, заедно с обществото. Всяко поколение гради върху предишното и запазва паметта за него, за да я предаде на следващото, защото паметта създава цивилизацията.

Това е външният белег. Вътрешният белег на цивилизацията е моралът. Волята, свободата, любовта, желанието за справедливост - нематериалните и неизмеримите величини, които задвижват колелото на времето в мелниците на историята. Желанието за живот поражда живот, волята дава целта, любовта дава силата за нейното постигане. Моралът е причината за оцеляването на вида над оцеляването на индивида. Егоизмът е неизбежно следствие от развитието на разума на човека, на което се противопоставя моралът. Способността да мислиш за мъртвите, неродените и ближните е хоросанът в стената на цивилизацията. Липсата му води до пукнатини. Води до нарастване на ентропията, до загуба на енергия. Пукнатините могат само да се разширяват,  дотолкова, че стената да рухне, ако не бъдат запълнени с любов,. Егоизмът накрая побеждава дори желанието за живот, когато животът престане да бъде ценност.

Цивилизацията е едновременно граница и бариера. Граница между желанието за живот и желанието за смърт. Бариера, пречеща на волята за самоунищожение, създадена от разума да разкъса реда, структурите, правилата и да наложи хаоса и номадството над уседналостта. Зовът за неограничена свобода в ума на осъзналите се същества е писъкът, разкъсващ собствените им тела.

Когато тази стена рухне, мирът рухва. Силните властват над слабите, собствеността изчезва, човешкото достойнство остава в спомените и всички се превръшат в зверове. Не животни, защото животните не са достатъчно интелигентни да пренебрегнат зова на инстинктите си, а разумни животни, които изковават своя хаос от правила - правилата на разрушението. В такива дни, бедните, децата, болните са подигравани, крадени, убивани, насилвани, а проповедниците на хаоса говорят за нов морал. Това е на крачка преди изчезването на човешката популация в областта, в която стената е рухнала.

В нашата стена има пукнатина. Огромна пукнатина. Можем да видим приливната вълна, която всеки момент ще угаси пламъците на нашите чувства, нашата обич за другите, нашата мисъл за миналото и бъдещето, за да остане само разум, без контрол и да изчезнем от картата на Света.

Пукнатината я създаде нашата пасивност пред злото, нашето желание да се покорим, нашата ненавист към себе си, довела до ситуацията да се ослушваме за пукането на камъните миг преди границата да изчезне. Колко хора още трябва да умрат, за да възнаградят вашето самоналожено наказание, скъпи Българи?

image

Няма цивилизация без воля за живот. Волята е вяра, а вярата съгражда. Не можете да живеете без вяра. Не можете да живеете без мисълта за другите, които вашата неподвижност запраща във водовъртежа на хаоса, наложен от тези, които ви мразят толкова, колкото вие мразите себе си. Осъзнайте се! Вашето безразличие е най - лошият егоизъм, от който всичко около нас вече рухва.

Ако все още искате да живеете и чрез вас и ние да живеем, елате на това събитие, в което млади хора ще се опитат да поставят първите тухли на новата стена, дано бъде по - висока и здрава от предишната.

 
       https://www.facebook.com/events/215918981834572/

 

Да се помолим се за хората в Бисер, Хасковско, за всички, които можем да спасим. България ги остави сами срещу пукнатината, която създадохме.




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: raylight
Категория: Технологии
Прочетен: 3234405
Постинги: 365
Коментари: 2485
Гласове: 11853
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031