Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2009 22:29 - Червени точки на червен гръб
Автор: raylight Категория: Политика   
Прочетен: 4834 Коментари: 6 Гласове:
14



Тома Георгиев:



image


Червени точки на червен гръб

 

Една от новините, най-широко коментирани в общественото пространство, беше състоялата се пресконференция във връзка с установения дефицит в хазната. Надали някой е очаквал иначе спортсменската покана на премиера Борисов да бъде приета по друг начин от мъжествения рокер Сергей Станишев, освен с мълчалив отказ, като така не за първи път отказа публичен дебат. Като че ли с лекота потъпкал достойнство и политическа чест, Станишев за пореден път предпочете да се скрие в миша дупка пред алтернативата да се защити в дискусия.

Близко до ума е, че бившият премиер се плаши най-вече от публичното изобличаване и позор, от признаването на вината, което би означавало най-малкото край на политическата му кариера. Страхът от поемането на отговорност ръководи действията на опозицията, а паниката им става все по-явна с всеки изминал ден. Вместо Станишев обаче, като буфер за поемане на колективната вина, на пресконференцията беше изпратен Пламен Орешарски, което за пореден път показа наяве практиката на бившата тройна коалиция да дава с лека ръка изкупителни жертви. Още повече самият Бойко Борисов се въздържа да го упрекне, защото въпреки всички лични провинения, един министър все пак изпълнява нарежданията, които получава от своя министър-председател. Това действие на премиера е много показателно за курса на неговата политика – на този етап, въпреки многобройните си популистки действия, той няма за основна цел да разкъса в публичен дебат и хвърли на обществото който и да е виновен от тройната коалиция, за да покаже бързината и безкомпромисността на действията си. То показва по-скоро, че Борисов се е заел сериозно с амбициозната и нелека задача да тръгне по петите на най-големия виновник за трагичното състояние на държавата, а именно бившия премиер Сергей Станишев. Дали той няма да се окаже голям залък за иначе мотивирания и набрал скорост екип на ГЕРБ тепърва предстои да разберем.

   Тази целенасоченост на новото правителство си личи почти във всички техни действия – с редица ходове, те се стремят да удрят БСП по най-болезнените места и да парализират възможността им за ответен удар. Такива са и прозрачността на досегашната им политика, и приетото предложение на „Синята коалиция” за лустрация, и заявените намерения за преразглеждане на взаимоотношенията между България и Русия и проблемите с газоснабдяването, също приети с позитивизъм  сред „сините”. Това са големи червени точки, които Борисов печели на червен гръб.

   Точно като такова може и да се сметне изобличаването на огромните липси на държавни пари. По този начин успешно се блокира възможността БСП да започне непосредствено след изборите да хвърля обвинения върху новата власт за бюджетния дефицит. Затова тук действието тип „с техните камъни – по тяхната глава” беше напълно оправдано. Това е нужно, защото ГЕРБ държи да започне начисто с управлението, като същевременно съзнава и преценява рисковете от поемането на цялата отговорност. За тях това се оказа неизбежен ход, след категоричната подкрепа, която трябва да оправдаят.

   Цялата тази атака, в която ГЕРБ впряга всички сили има и друга цел – тя иска да опровергае всички съмнения в политическата  им ориентация и да убеди обществото, че е модерна дясна партия. Това за съжаление се оказа по-трудно на този етап след приобщаването на бивши „червени”кадри като Божидар Димитров и Цецка Цачева. Ако не друго обаче, то поне тези назначения позапушиха устите, които предвещаваха повсеместен реваншизъм.

   Оттук нататък, след този добър и убедителен старт, пред ГЕРБ остават многобройни трудни задачи, за чието решаване ще им е нужна силна подкрепа от ЕНП и от партньора им там – „Синята коалиция”. Това ще изисква от тях едно по-несамонадеяно, по-дипломатично и сговорчиво поведение спрямо формацията, с която единствено имат толкова сходства по важни държавни въпроси и която в един момент може да се окаже единствената друга, решително застанала зад пътя на България в Европа. А тази подкрепа ще им е нужна. Защото засега се справят сами, но докога?

                                                                              Публикувано във в. Седем.  



Тагове:   мизерия,   криза,   общество,


Гласувай:
14



1. raylight - Алоха
30.08.2009 11:00
не ме ли четат регистрирани потрбители?
цитирай
2. анонимен - NE
30.08.2009 17:00
Ne
цитирай
3. raylight - А почему?
30.08.2009 22:01
дорогие товаришчи?
цитирай
4. teodordetchev - Е, аз чета ...
31.08.2009 00:25
... при това - доста внимателно. Или не се забелязва !? :)
цитирай
5. raylight - Забелязвам ви
31.08.2009 23:52
просто бях свикнал на повече коментати под постовете. Може би материалът на Тома Георгиев не е толкова провокиращ дискусия
цитирай
6. krasunata - добра е конспирацията, която описваш
02.09.2009 14:50
Thumbs up!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: raylight
Категория: Технологии
Прочетен: 3234924
Постинги: 365
Коментари: 2485
Гласове: 11853
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031