Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2009 19:19 - Зелени ли са сините - II (близко минало и съвремие)
Автор: raylight Категория: Политика   
Прочетен: 2139 Коментари: 0 Гласове:
2



 Първа част

III.                   Приносите на десницата в опозиция  - 2001+

Какво свършиха сините СДС, по – късно СДС и ДСБ, земеделците и останалите? Бяха опозиция.

Бяха опозиция на безразборното застрояване на плажове, зелени площи и природни резервати.

Бяха опозиция на липсата на каквато и да било почиствателна дейност.

Бяха опозиция на наглото прекратяване от страна на Николай Василев на инвестиционна програма за над 500 млн лв (Табл.1), която включваше построяване и ремонт на язовири, строене на диги, работа по увеличаване на водните запаси. Това неосъществяване на програмата коства много трагедии при наводненията през 2005-а година.

 

Таблица 1 – План за 2001-ва година, отменен от Николай Василев.

 

Правителствен Бюлетин, брой 757

 

Правителството утвърди план-сметката на Националния фонд за опазване на околната среда за 2001 г.

 

Министерският съвет утвърди план-сметката на Националния фонд за опазване на околната среда за 2001 г.

Приходната част по сметката на националния фонд е в размер на 61 581 421 лв. и се формира от следните източници:

- наложени санкции и такси - 2 500 050 лв.

- административни такси, ЗЗТ,Закона за

водите, отпадъците, лечебните растения и др. - 4 129 043 лв.

- погасителни вноски и лихви - 1 900 000 лв.

- постъпления от такси по закона за чистотата

на атмосферния въздух - 54 952 328 лв.

Наличност на 01.01.2001 г. - 7 302 920 лв.

Предвидените разходи са в размер на 47 996 185 лв.

Основната част от разходите, в размер на 70 %, са предназначени за финансиране на големи инвестиционни обекти, в т. ч. безвъзмездни помощи на общини, безлихвени заеми на фирми и изграждане и поддържане на Националната система за мониторинг и контрол на околната среда. Предвидени са средства за осъществяване на дейността на дирекциите на Националните паркове, включително защитените територии. По-важните инвестиционни обекти, които ще се изграждат със средства на НФООС през 2001 г. са:

I. Проекти, предвидени за финансиране по международни програми:

1. Програма ФАР: Съвместна система за мониторинг на качеството на въздуха в българо-румънските градове по Долен Дунав; Национална мрежа за информация в реално време за качеството на въздуха; Институционално укрепване за прилагане на регламент ЕС/338/97 за търговия с видовете от дивата флора и фауна; Доставка на оборудване за РИОСВ и ИАОС.

2. Програма ISPA: Депа за ТБО в Русе, Монтана, Перник, Созопол, Силистра и Севлиево.

3. DEPA: ГПСОВ Обзор-Бяла, ГПСОВ Варна II етап, ГПСОВ гр. Троян, Депо за ТБО Враца-Мездра, Инсинератор за болнични отпадъци София.

4. Швейцарска помощ: Помпена станция към ГПСОВ Пловдив, ГПСОВ Пловдив - Реконструкция на биобасейн

П. Национални програми

1. Води: Завършване на ГПСОВ Казанлък, ГПСОВ Исперих, ГПСОВ Велико Търново, ГПСОВ Шумен, МО-ГПСОВ Марино поле, ГПСОВ Каварна.

2. Отпадъци: Депо за ТБО Суходол - София, Депо за ТБО Омуртаг, Депо за ТБО Цалапица - Пловдив, Изграждане депо за ТБО гр. Карлово, Депо за ТБО гр. Сандански - Струмяни, Депо за ТБО гр. Шумен, Депо за ТБО Троян, Депо за ТБО Петрич, Депо за ТБО Шумен, Депо за ТБО Оряхово-Мизия, Депо за ТБО Горна Малина, Депо за ТБО Хасково, Депо за ТБО Добрич, Депо за ТБО Ловеч, Депо за ТБО Рудозем, Депо за ТБО Мадан, Депо за опасни отпадъци гр. Смядово;

3. Канализационни колектори: Помпена станция за отпадъчни води гр. Бяла, Довеждащ колектор до ГПСОВ Генерал Тошево, Дренажна система Мизия, Довеждащ колектор - промишлена зона Казанлък, Колектор гр. Златица. Продължава изпълнението на мероприятията по безопасно съхранение на негодни, за употреба и с изтекъл срок на годност пестициди на територията на страната. Предвидените средства са в размер на 1 000 000 лв. През годината ще бъдат отново обявени конкурсите за общини и неправителствени природозащитни организации "За чиста околна среда".

По предложение на МРРБ и с решение на УС на НФООС, в разходната част на план-сметката са включени 294 500 лв. дължими за 2001 г. лихви от НФООС по заема от Европейската инвестиционна банка по Проект "България -защита на речните и морските брегове от ерозията и абразията на водата и свързаните с тях свлачищни процеси".

Предвидени са разходи в размер на 12 800 000 лв. за отпускане на безлихвени заеми за реализация на проектите: Инсталация за третиране на излезли от употреба гуми, Завода за преработка на битови отпадъци, ГПСОВ Кубратово, ПСОВ Складова техника гр. Горна Оряховица, ПСОВ "Импулс" Габрово, ПСОВ Винпром - Кюстендил, ПСОВ ББС "Хендел" гр. Елена, ПСОВ "ЖИТИ" гр. Русе, Инсталация за оползотворяване на ПЕТ бутилки, Сметопочистваща техника за общини.

Тридесет процента от приходите по реда на Закона за чистотата на атмосферния въздух в размер на 16 485 698 лв. са предназначени за финансиране на екологични проекти в планинските райони. През настоящата година ще продължи изграждането на колекторите на градовете Мадан, Рудозем, Лъки, Златоград, Дупница, Сапарева баня, Перник, Смолян, КК "Паничище" и др. Предстои изграждане на Пречиствателна станция за отпадъчни води на гр. Царево и гр. Сливен.

Продължава финансирането на проекти за екологосъобразно земеделие и животновъдство.

За осигуряване дейността на Националната система за мониторинг и контрол на околната среда са предвидени около 5 % от стойността на разходите. Ще се извърши доставка на лабораторно оборудване, апаратура и резервни части за автоматичните станции, химикали, консумативи и лабораторна стъклария. Започва изграждане на информационни системи, свързани с НСМКОС. Предвидени са средства за мониторинг на Националните паркове и защитените територии.

Останалата част от разходите са предназначени за научни разработки, услуги от научен и технически характер, просветна и информационна дейност и финансиране на мероприятия, организирани от неправителствени природозащитни организации.

Издръжката на Изпълнителното бюро на НФООС представлява 0,07 % от общата сума на разходите.

План-сметката е детайлизирана по параграфи и подпараграфи в съответствие с въведената нова Единна Бюджетна Класификация.

 

Бяха опозиция на намеренията за построяване на петролопровод Бургас – Александруполис, който не само е планиран да минава над защитени територии, но и предполага много рисковано претоварване с петрол на Бургас (разтоварване на платформи в морето) и бяха първите, които алармираха за този опит за престъпление.

Сините бяха опозиция и на безпрецедентните варварски опити на БСП и ДПС да национализират зоните от НАТУРА – ДСБ алармира европейската комисия, която упражни натиск върху кабинета на тройната коалиция да спре с това (процесът все още не е напълно спрял).

Сините в София бяха опозиция на не-екологичните средства за борба със заледяванията, на не-икономичните улични крушки и на безумните опити за справяне с кучешките проблеми чрез варварска жестокост. Безумни не само заради това, но и защото са доказано неефективни – колкото повече бива притискана една популация, толкова по – бързо се размножава тя.

Сините в София бяха опозиция и на безумното разполагане на GSM-подстанции върху училища, болници и детски градини, без никакъв контрол какво е тяхното излъчване (което неимоверно повишава риска от онкологични заболявания) .

Сините никога не са отказвали помощ на другите зелени, при опитите за приемане на закони в НС.

Това е така, защото и сини и зелени са от разумната страна на линията, която разделя човечеството на две – тънка и червена.

 

II.                 Заключение.

Дейността, която СДС, ДСБ и другите развиват вече толкова години в подкрепа на природата, околната среда и здравия разум, има своите здрави основи в т.нар. зелен консерватизъм  - все пак консерватизмът иска да запазва традициите и всичко ценно, а ценностите включват и природата. Не е задължително зелената политика да е лява, все пак именно десните са символ на всичко кадърно в политиката.




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: raylight
Категория: Технологии
Прочетен: 3234249
Постинги: 365
Коментари: 2485
Гласове: 11853
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031