Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2009 08:49 - 9 Май - победа, но за кого?
Автор: raylight Категория: Лични дневници   
Прочетен: 8562 Коментари: 13 Гласове:
2



Тома Георгиев

 

9 Май – победа, но за кого?

 

 

 Как историята тълкува датата 9 май от една страна и продължава ли този празник да бъде чужд и „вносен” за България и другите европейски страни от бившия Съветски блок от друга, са любопитни въпроси към днешния ден.

   У нас 9 май се чества от 2005г., но  дали този ден символизира победата на демокрацията и в България?

   Краткият исторически обзор на събитията е следният – на тази дата през 1950г. тогавашният външен министър на Франция Робер Шуман дава един от първите съществени тласъци към обединяване на Европа като с Декларацията, кръстена на негово име, ги призовава към мир и обединено производство на основните военни суровини – въглища и стомана. С предлагането на такъв съюз, той прави стъпка към така наречената от него „Европейска федерация”. След изтощителната война предложението му е прието и през април 1951г. Германия, Франция, Италия, Холандия, Белгия и Люксембург поставят начало на Европейската общност за стомана и въглища. През 1985г. лидерите на Европейския съюз решават да обявят датата за „Ден на Европа”. Тя се свързва с победата на антихитлеристкия съюз над фашистка Германия и нейните съюзници с послания  за мир и обединение.

   В СССР, а после в Русия до днес денят се чества като Денят на победата – денят, в който Червената армия нанася последен удар върху Берлин. Последиците от тази война са пагубни за цяла Европа – над 60 милиона жерви, от които около 60% са цивилни. Инфраструктурата е почти изцяло срината – едва 30% от нея в Европа е непокътната. Този „день победы” е честван и в България години наред, докато сме под тежкия калпак на СССР. За него той е ден на победа, която спуска „желязната завеса” и фактически разделя Европа на две – Западноевропейска цивилизация и Източноевропейски лагер. За много хора този ден не беше празник на обединението, а ден, който символизираше загубата на огромна част от европейското население и откъсването му от европейската цивилизация, която тепърва ще се гради наново от руините.

   Може би този ден не се възприема от толкова българи като празник, защото те си дават ясна сметка какви последици носи не само войната, но и победата за България. В една война, за която Великите европейски сили носят немалка вина, България е почти толкова ощетена и унизена, колкото „подарената” на Хитлер от европейските миролюбци Чехословакия. Защото България има поуката от Първата световна война и не иска да участва в друга, тя е по-скоро въвлечена и поставена пред ултиматум, в който няма печеливш избор – да жертваш собственото си население в безсмислено кръвопролитие, или да отвориш широко вратата си пред врага. Въпреки че съществуващите все още тогава български морал и християнски ценности, не ни позволяват да предадем евреите си и да пуснем войниците си на Източния фронт като съюзник на Германия, България е строго осъдена след „победата” . Защо – може би защото не пролива кръвта на народа си, в името на чужда кауза, за да изплати чужди грешки. Тази победа не дава тогава на българите стремежа за мир и единство, който сплотява Западна Европа. Напротив – от един агресор, страната ни попада в лапите на друг и този друг, със своя „Ден на победата” 45 години ще се стреми да унищожи каквото е останало от изтерзаното вече население.

   Точно тук е повратният момент в тълкуването на този празник – ден на мира ли е един ден, в който стискаш победоносно ръката на един сатрап и му предаваш цели народи, защото ти е помогнал да унищожиш друг сатрап? Ден на мира ли е този ден, който слага началото на новата „Студена война”? Ден на победата ли е този ден, който разполовява света в жестока конфронтация, изтощила икономически и физически цели народи и държави? Ден на Европа ли е, когато я разделя на два враждуващи свята? Ден на мира и Ден на победата – но на каква цена? И това не е само излишният скептицизъм на апатичния вече към случващото се около него човек, защото краят на войната за България не нито ден на победа, нито поставя началото на мир. Тогава тя е предадена на СССР, въпреки, че не дава жертви на фронта през войната, тепърва ще започне да ги дава, като следствие от репресивния апарат на комунистическата власт.

   Сега, когато държавата ни вече се стреми към изграждане на ново гражданско общество, демократична и свободна, опитваща се да загърби руско-азиатската си политическа ориентация и да погледне на Запад, на нас ни трябва и нов поглед към датата 9 май. Защото не искаме Путинска Русия да продължава да ни намеква съвсем явно, че все още не сме нищо повече от една губерния, защото не искаме все същите червени муцуни, с цели папки досиета, да окраждат и продават държавата ни на безценица, да преиначават историята ни, да подменят ценностите ни, защото не искаме повече да слушаме псевдо-романтични спомени за отминалия режим и най-вече – защото не искаме той да се върне.

 С членството си в ЕС България не влезе в Европа, както много често се казваше – тя не е излизала оттам. България вече е част от Европейския съюз, нейният портал към света, съюз, който протегна ръка, ръка, която не стиснахме открито и честно. Страната ни трябва да заличи поредното черно петно в действията си и самноотхвърлянето ни от европейската общност не е решение. Тя трябва да изгради наново много от позабравените си ценности, които Европа почита на този ден. Той за Европа е празник, не само защото тя преодоля едно от най-големите си изпитания и научи много, а и защото това я подтикна към едно наднационално обединение, което да й гарантира мир. 9 май е ден, в който сме съпричастни с жертвите на една, определена от Чърчил като „излишната” война, ден който ознаменува победа над агресията, желание за мир и единство, способност за сътрудничество, съпричастност и взаимопомощ. Той е истински празник на Европа, защото събужда в нея християнските й ценности и многовековната й култура. България е част и е дала своя принос към всички тези неща. Затова този празник е и неин празник и тя има правото, редом с всички други европейски държави да покаже почитта си към дата, на която Европа и света са получили един от най-важните си уроци.

                                                                                                




Гласувай:
2



1. mitternacht - ...
23.05.2009 08:58
победа-за враговете.Ние "чествахме" загубата ни.
Ама пък и то една победа... я виж как в момента са немците и японците, че и италианците и виж как са руснаците, американците и французите.
цитирай
2. анонимен - приятелю, знаеш ли колко милиона ...
23.05.2009 17:43
приятелю,знаеш ли колко милиона евреи е избил Хитлер?По голямо зверство едва ли има досега в света.А по нататъшните му планове,знаеш ли ги?Съветвам те да прочетеш малко исторически факти за нацизма и тогава помисли каква глупост си написал.Вярно е,че Сталин е диктатор,но не само той побеждава Хитлер.Хитлер иска да завладее целия свят.Има малка разлика смятам с регионалните амбиции на Сталин,нали?
цитирай
3. raylight - A знаеш ли
23.05.2009 19:53
колко милиона хора от различни малцинства е избил Сталин, за Сталиновите анти-еврйски гонения знаеш ли, за Гулаг знаеш ли, за факта, че е изпратил експерти на Хитлер (по време на съюза им 1939-1941) по концлагерите? А знаеш ли, че щом превзимат Бухенвалд, СССР започват ВЕДНАГА да го изпозлват по предназначение върху своите врагове? По - добър ли е наистина Сталин от Хитлер?
цитирай
4. luben - всъщност историците
24.05.2009 17:55
са единодушни, че Сталин избива (или поради негови действия измират доста повече) хора. Не само в концлагерите в края на войната и след това, а и гладът в Украйна, масовите убийства на червената армия на завоюваните територии, лагерите в СССР преди войната и т.н. и т.н. За жалост по-голямата част от съветските архивите са все още затворени (защо ли - явно това, което се крие там ще промени коренно фактите, поднасяни от съветската пропаганда), та повечето оценки (все пак на базата на факти) биха могли да се подкрепят по-убедително. Сталин не е само диктатор - той е параноичен масов убиец.
цитирай
5. анонимен - тъжно...
26.05.2009 10:02
Странното и едностранчиво тълкуване на събитията от близкото и не чак толкова близко минало водят до това то да се повтаря. Във все по-странни и извратени форми. Опитвайте се да бъдете обективни, когато тълкувате, защото в един момент ще се окаже, че Хитлер е бил голям пич и много е спомогнал за световния прогрес, ако се продължи вашата логика
цитирай
6. luben - това ще се
26.05.2009 13:15
окаже (или би могло да се окаже) само в главите на промитите мозъци. Такива, които и в момента възвеличават Сталин и му приписват прогресивни заслуги. Тъжно, но факт.
цитирай
7. анонимен - Към анонимен
26.05.2009 16:25
Не виждам някъде в статията да има какъвто и да било позитивен намек за Хитлер, просто е встрани от ефекта на края на войната върху България по простото стечение на обстоятелствата, че той я губи. Колкото до регионалните и световни планове на Сталин и Хитлер, не мисля, че тези на Сталин биха могли да бъдат наречени точно регионални, по-скоро за момента просто не е имал ресурс, а и ситуацията е била доста неподходяща да продължи да завладява. Ако просто искаш да си чешем езиците колко лош е Хитлер, това просто е тема на съвсем различна статия.
Тома
цитирай
8. анонимен - Едно уточнение
27.05.2009 00:21
Актът за капитулация на Германия е подписан от немците и съюзниците на 8-и май. Сталин умишлено забавя подписването от страна на СССР след 00 h и подписът им носи дата 9-и май. Затова само руснаците празнуват своя ден на победата на 9-и, а не на 8-и, когато цивилизованият свят отбелязва събитието. У нас БСП го отбеляза на 9-и вместо Деня на Европа.

Титка Пацирева
цитирай
9. анонимен - Пацирева Сталин го е бОлело да ...
02.06.2009 16:02
Пацирева

Сталин го е бОлело да забавя подписването.

Истината е, че в Москва поради часовата разлика, вече е било 9-ти май, когато в Париж и Лондон например, е било все още 8-ми.
цитирай
10. анонимен - Концлагерите?
03.06.2009 02:40
Другарите явно не са учили, че концлалагерите са създадени със специален декрет на Ленин.
цитирай
11. zaw12929 - Голяма грешка, омерзение, дето ...
03.06.2009 21:01
Голяма грешка, омерзение, дето някаква армия е победила фашизма! Още по вече, че в България,не е имало фашизъм. Да се празнува е СТРАШНО! зА ДЕЦАТА НА ФАШИСТИТЕ! У НАС НЯМА ТАКИВА!
СОЦИАЛИЗМЪТ СЪЗДАДЕ ЧУДОВИЩЕТО ПЕНСИОНЕРИ, КОИТО въпреки, че Костов намали пенсиите им 3-5 пъти не можа да ги измори
ДПС и БСП за ужас на демократичната общност уголемиха чудовището Пенсионер, като удвоиха пенсиите, дадоха им правото, да гледат внучета,
все с цел, да им купят гласовете ...и ще успеят
ПОБЕДАТА ЩЕ Е ЗА БСП И ДПС А ДЕНЯТ НА ПОБЕДАТА - 7 ЮНИ
цитирай
12. zaw12929 - За да установите кой е избил по вече ...
03.06.2009 21:06
За да установите кой е избил по вече хора от Сталин, Хитлер, комунистите- четет по вече и не пишете глупави постинги. Годината има 365 дни и в един ден се трупат много събития, това не е основание да се държим надменно и да уличаваме другите в незнание, защото никой не може да притежава цялото знание...
цитирай
13. анонимен - Проблемът е, че много хора не вярват ...
05.06.2009 12:01
Проблемът е, че много хора не вярват или поне се съмняват, че такива зверства са се случили.
"Око да види, ръка да пипне".
С други думи, трябва някой да се появи и да каже "Ето - мене ме убиха в Аушвиц / Гулаг", за да повярват някои...
Е, да , ама няма как...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: raylight
Категория: Технологии
Прочетен: 3234758
Постинги: 365
Коментари: 2485
Гласове: 11853
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031