Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2009 21:34 - Специални логически заблуди I - Бягство от отговорност (втора част)
Автор: raylight Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5814 Коментари: 9 Гласове:
1

Последна промяна: 05.04.2009 11:16


3.      Befehl  ist  Befehl.

 

Деф. „Заповедта си е заповед” т.е. заблудата на следването на заповеди (отговорността е на издаващия заповедта, а не на изпълнителя и).  Издаващият заповедта отговаря единствено за издаването и, изпълняващият отговаря за изпълнението и. Издаването на заповеди не отменя свободния избор на човека, тъй като той е фундаментално и неотменимо право, има единствено обуславяща роля (какво ще се случи, ако не се избере да се следва заповедта) и прави избора по – труден (по – малко вероятно да се избере да не се следва заповедта).

Примери:

а) Пращахме евреи в газовите камери, само защото ни заповядваха (обяснения на немски войници на Нюрнбергския процес).

Заб. А ако им бяха заповядали да пратят там децата си или сами да влязат?

б) Старшината ни заповяда да изгребем въздуха с лъжичка от чашите ни за кафе, за да направим място за него. Тъй, вярно, другарю старшина!

в) Заповядаха ни да се самоубием поне два пъти и ако не успем втория път, ще ни убият – щом е заповед, аз съм длъжен да се подчиня, само ме е страх да не умра, ако не успея два пъти да умра!

г) Ако не слушаме заповедите на Доган, няма да успеем, затова да гласуваме под строй и да чакаме да ни дадат парите от помощите за наводненията.

д) Липсата на дисциплина в една войска ще доведе до гибел на войската, затова спазвам заповедите, дори те да означават гибел за войската!

Заб. Ха така – по – важен е принципът, дори сам да си противоречи!

 

4.      Колективна отговорност

 

Деф. Колективната отговорност е колективна безотговорност. Как става това? Нека имаме 100 души, които са отговорни за извършването на едно действие, тогава всеки от тях има по 1/100 т.е. никой няма „пълната отговорност” и следователно е безотговорен. Колективната отговорност представлява прехвърляне на индивидуалните отговорности на членовете от колектива върху самия колектив (реална отговорност се носи от една абстракция без плът), а тъй като колективът не подлежи на физическо наказание за престъпленията си (затвор и др.), то те остават ненаказани. Друга форма на колективната отговорност е споделянето на отговорност (един човек или малка група от хора имат конкретни вини за дадено действие, но ги „споделят” с всички останали).  В заключение: Личната отговорност не може да се прехвърля, споделя, продава или по друг начин да се трансформира, сменяйки собственика си. Всеки е отговорен само и единствено за своите дела или бездействия.

Примери:

а) Депутатът Х.К. е нарушил закона, приемайки пари от сивия сектор на икономиката, за да се приеме добавка тип „Ванко 1”, която да пусне на свобода известен мафиот. Мамка им на депутатите!

Заб. Изведнъв Х.К. се превръща в 240 души и тъй като всички са виновни за нещо, защо да не са виновни и за това? Така общественото внимание успешно де разфокусира и липсата на конкретен субект на престъплението и обект на закона се превръща в липса на справедливост.

б) Всички ние сме виновни за детската проституция, защото я наблюдаваме отстрани.

Заб. Всеки, който види престъпление и не се намеси, става автоматично съучастник със своето бездействие, но отговаря само за него, не за конкретните действия на конкретните извършители.

в) „Българинът е ...” по избор: „мързелив, глупав, гениален, простак, секс ламя, агресивен, културен, дебил, нечистоплътен, извисен” и т.н.

Заб. Кой точно българин е всички тези неща?

г) За профанизацията в България сме виновни всички ние!

Заб. Кои „ние”? Кой е извършил какво, за да подпомогне този процес (ако той съществува)?

 




Гласувай:
1



1. vselenche - Здравейте!
17.02.2009 03:53
С две ръце подкрепям написаното от Вас!
Поздрави!
цитирай
2. raylight - Благодаря ви,
17.02.2009 09:33
от сърце :)
цитирай
3. luben - Така е и
17.02.2009 12:19
мога само да допълня, че номер 4 се използва развито в пропагандните речи/диспути/аргументи на БСП и ДПС... абе и на други, в интерес на истината, но при гореспоменатите се доближава до 98% ... примерно.
цитирай
4. raylight - Те са майстори и в
17.02.2009 20:18
отвличането на вниманието, тъй като е просто и ефективно средство за пропаганда, защото дедуктивните заблуди например са твърде голям залък за тях :D
цитирай
5. анонимен - не съм съгласен
26.02.2009 11:58
На война, психиката на чивек се променя. Като знаеш колко близки си загубил, спираш да мислиш рационално. Избиването на евреите става в заключителния етап на войната и се извършва от специални части на СС, без другите да го знаят, а е имало и много разстрели пред строя за неизпълнение на заповед. Освен това, ако не те разстрелят, алтернативата е източният фронт, което на практика е по-лошо. Всички останали неща, които си написал, не можеш днешно време да ги отнесеш към немците, а именно те избиваха евреи. Не ме разбирай погрешно, не искам да те дразня, просто така се получава в години на безверие и отчаяние. Не са лоши хората, не и тези от мнозинството, винаги има миг на пробувдане, дано нашият да е скоро!
цитирай
6. raylight - Съгласен съм,
27.02.2009 00:20
че изборът да не стрелят на войниците е бил ужасно труден, но не и невъзможен. Именно това е идеята :)
цитирай
7. анонимен - немски войници на Нюрнбергския ...
27.02.2009 00:30
немски войници на Нюрнбергския процес? такова животно нема:)
цитирай
8. raylight - О, да,
27.02.2009 20:32
всъщност са били на Лайпцигския :D
цитирай
9. veselaj - За следването на заповеди
28.02.2009 18:03
има една чудесна книга на Робер Мерл - "Смъртта е моят занаят". Само болен мозък следва чужди заповеди без да мисли.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: raylight
Категория: Технологии
Прочетен: 3243889
Постинги: 365
Коментари: 2485
Гласове: 11853
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930