Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2008 21:33 - Логически заблуди - XI - Заблуди на обясненията (втора част)
Автор: raylight Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3612 Коментари: 6 Гласове:
0



XI.                  Заблуди на обясненията (част втора).

 

Деф.  Обяснението е форма на разсъждение, при което се дава отговор на въпроса „Защо?”. Добрите обяснения се базират на научни или емпиричени теории. Едно обяснение на въпроса  „Защо водата замръзва при 0 градуса по Целзий” ще включва физикохимичните свойства на водата, а не обяснение от типа „Защото Бог иска така” или „Водата замръзва при 0 градуса, защото не замръзва при 1 градус”.

 

 

3.    Недоказуемост на обяснението .

 

Деф.  Дава се обяснение на феномен, като обяснението е недоказуема теория, защото не може да бъде емпирично проверена (опитно). Такава теория не може да даде предсказания за бъдещо поведение (добра теория е теорията за големия взрив, която не само обяснява появата на Вселената, но и предсказва бъдещото и развитие) или предсказва появата на събития, които биха се появили дори тя да не е вярна.

Примери:

а) Причината Слънцето да изгрява е вярата на хората в него.

Заб. Слънцето би изгряло и да не вярват в него. Пример за феномени, които се случват независимо от теорията.

б)  Правителството на ОДС е виновно за кризата в Косово, защото подкрепи американската и европейска позиции срещу Милошевич.

Заб. Намесата на САЩ и НАТО бе неизбежна, независимо от позицията на българското правителство.

б) Хвърлих десет поредни пъти ези, защото имах късмет. Когато продължих хвърлянията до сто, късметът ми ме изостави и общо имах 49 пъти ези.

Заб. Вероятността да се падне ези е 50%. В малка серия е възможно всичко, вкл и десет пъти поред ези или тура. В по – големите серии действа законът за големите числа, т.е. съотношението (брой хвърляния ези)/(брой хвърляния тура) се приближава до 1. Късметът би могъл да е фактор за малка серия, но теорията не може да бъде тествана, защото със или без късмет съотношението ще е приблизително същото (т.е. факторът късмет постепенно клони към нула в тежестта на събитията). Друго съображение е, че абсолютно всяка поредица от хвърляния може да бъде обяснена с късмет или липса на късмет, а теория, която се нагажда според случая не може да бъде тествана.

г) Целият свят съществува поради волята на Всемилостивия Аллах.

Заб. Тази теория не може да бъде тествана, тъй като всяко доказателство, което би могло да я опровергае ще трябва да бъде създадено от Всемилостивия Аллах според теорията.

 

 

4.    Ограничен обхват на теорията .

 

Деф.  Теорията може да обясни само един много частен случай и не е обобщима (ad hoc).

Примери:

а) Обществото отхвърля хомосексуалистите защото са много префърцунени.

Заб. Тази теория обяснява само за отхвърлянето на хомосексуалистите. Една по – добра теория би обяснила защо по принцип се отхвърлят различните. Хомосексуалистите може и да са префърцунени (приемаме го за простота на разглеждането), но по – важното е, че са различни от общоприетия стандарт и тяхното отхвърляне би се обяснило най – добре с това, което би обобщило теорията за по – широк клас от случаи (всички различни от стандарта).

б ) Причината хората да не гласуват е защото са разочаровани от управляващите.

Заб. Това може да обясни негласуването само и единствено в България. В другите страни разочарованието от управляващите се изразява в гласуване за опозицията, а негласуването има комплексни обществени причини, които не са свързани пряко с разочарование от управляващите (образование, социален статус, малко значение на избора от гледна точка на избирателите в развитите държави и т.н.).

 

5.    Ограничена дълбочина на теорията .

 

Деф.  Добрите теории обясняват феномените с причините, които ги пораждат, т.е. имат дълбочина. Теории, които не обясняват състоянията зад феномена (причините, които са го породили), а само чрез членство в някаква категория имат ограничена дълбочина.

Примери:

а) Опозицията гласува против закона защото е опозиция.

Заб. Тази теория не обяснява мотивите на опозицията, само твърди, че опозицията гласува против управляващите. Не се обясняват принципните разлики в убежденията между опозиция и управляващи (например социалните управляващи искат да вдигнат данъците за повече социална политика, а либералната опозиция иска по – малко държава и повече свобода, което означава по – ниски данъци.)

б) Крокодилът живее дълго, защото е влечуго.

Заб. Това отново е категорийно обяснение (влечугите живеят дълго), което дори и да е вярно не обяснява причините за този дълъг живот. Едно истинско обяснение би засегнало въпроса за бавния метаболизъм на крокодила.

в) Казваш, че небето е синьо, защото си от Левски.

Заб. А какво е небето на цвят?



Тагове:   обясненията,


Гласувай:
0



1. raylight - липсата на коментари е обезпокоителна
22.12.2008 18:26
?
цитирай
2. naumova - Забележителна материя
22.12.2008 22:11
Логическа структура на изказванията и твърденията. Забележителна материя! Като начинаеща в блога нямам никаква представа кой кой е, но Вас ще Ви чета с удоволствие. Това е нещо, което от години ме занимава. Валя.
цитирай
3. raylight - Аз също съм начинаещ
23.12.2008 08:56
блогър, така че сме колеги. Мен тези въпроси ме занимават от лятото на 2001-ва година :)

Лъчо
цитирай
4. giliev - Браво, добре казано
21.01.2009 04:05
кефи.. дано не си го копирал от някъде. Страхотно е просто
цитирай
5. анонимен - б ) Причината хората да не гласуват е ...
06.02.2009 13:27
б ) Причината хората да не гласуват е защото са разочаровани от управляващите.

Заб. Това може да обясни негласуването само и единствено в България. В другите страни разочарованието от управляващите се изразява в гласуване за опозицията, а негласуването има комплексни обществени причини, които не са свързани пряко с разочарование от управляващите (образование, социален статус, малко значение на избора от гледна точка на избирателите в развитите държави и т.н.).

Bulgarite ne glasuvat zashtoto sa razocharovani ot upravlqvashtite, a zashtoto sa razocharovani ot sistemata i ot politicheskiqt elit kato cqlo. Kakvo da glasuvat za opoziciqta, kato realno tq ne e opoziciq na sistemata, zashtoto e chast ot neq. Povechetp ot t.nar. "opoziciq" sa bili v durjavnata vlast ili sa v mestnata vlast i se vijda, che sa sushtite. Bulgariq ima nujda ot promqna na politicheskata sistema. Na horata ne im se glasuva, zashtoto koito i da doide na vlast, shte e sushtoto. Prosto sistemata nalaga nastoqshteto politichesko povedenie.
цитирай
6. анонимен - а) Опозицията гласува против за...
06.02.2009 13:28
а) Опозицията гласува против закона защото е опозиция.

Makar i bez zadalbochenost, po edna sluchainost, tova tvurdenie e suvsem vqrno za Bulgaria, a i ne samo :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: raylight
Категория: Технологии
Прочетен: 3243549
Постинги: 365
Коментари: 2485
Гласове: 11853
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930