Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2014 20:19 - Цивилизацията и физическата сила
Автор: raylight Категория: История   
Прочетен: 7364 Коментари: 0 Гласове:
18

Последна промяна: 01.08.2014 21:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Цивилизацията и физическата сила

 

            Цивилизацията, или животът в градовете (civis) водят до промени в човешкото поведение. Подчиняването на общ закон прави родовите връзки по – маловажни и подчинени на правилата, които всички граждани са приели като общи. Скупчването на големи количества хора на едно място води до разцвет на всички форми на общуване, като музика, литература, изкуства, наука. Градският живот е триумф на разума над инстинкта и на хигиената над природните популационни регулиращи механизми. В съвремието животът в градовете става все по – конформистки, властта неусетно се отстъпва на все по – малки групи от хора, т.нар. елити, което води до промяна на идеята за развития човек. Началото на тази идея е дадено в Елада.

            Пайдея – идеята за цялостно развитата личност, в която съчетаването на интелектуални, морални и физически качества прави един човек завършен. Обучението по риторика, философия, аритметика и медицина дава широка основа на познанията за света и уменията за разсъждение, докато тренировките по гимнастика и борба дават добре развит съд, в който тези познания да се поберат. Личност с интелект без морал или със сила, но без интелект са опасни и неуправляеми величини в едно общество, което оцеляването на всички е с приоритет над оцеляването на един човек. Пример е Платон, който е олимпийски шампион по борба /"плато" означава "широк"/, но философията му е посветена на подобряването на хората и тяхното развитие.



image

           

     В съвремието тази идея не се е запазила. Подобно на насекомите, хората в развитите държави са се отдали на екстремна специализация, която води до класово разслоение, липса на пълноценно общуване между различните слоеве на обществото и деградация на цивилизацията. Хората на науката са се отстранили не само от физическите упражнения, но и от моралната страна, на това, което правят.  Хората на физическите упражнения и спортистите са твърде далеч от интелектуалното преследване на разбирането на света и също така далеч от морала. Малцина развиват всички качества наведнъж. Огромният напредък на човешкото познание прави невъзможно образованието от времето на древните елини, когато човек е можел да бъде експерт по медицина и математика едновременно. Взаимната завист между различно талантливите деца създава разслояване още в училище, което разгражда, вместо да изгражда общество, което не си поставя за цел да ги сплотява. Това е една основна причина за епидемията от затлъстяване, както и постоянно увеличаващо се количество седмично часове работа в задъхващата надпревара за икономически печалби. Затлъстяването е само един симптом на заболяването на съвременното общество. Друг сериозен симптом е гледането на развитието на физическа сила като на примитивно и нецивилизовано. Горната част на средната класа, занимаваща се предимно с интелектуален труд предпочита спортове, свързани с развитие  и демонстриране на издръжливост /бягане, плуване, колоездене, тенис/ или финес и сръчност /тенис, голф/, докато силовите и бойни спортове се смятат за активност на долните класи. Историята на този човек – Dan Duane си заслужава да бъде разказана – след като започва да тренира с тежести, увеличава значително физическата си сила и мускулна маса, той е остракиран от своите приятели и от собствената си жена, която гледа на него като на аномалия.

            Това е в рязко противоречие с гръцката пайдея, в която физическото развитие е свързано със силови и бойни спортове – като класическата борба и гимнастиката са по – силови дори от вдигането на тежести. Много от най – силните хора в историята са били на първо място борци /като Бруно Самартино например/. Древна Елада е демокрация на свободните хора. Тези, които са имали право да носят оръжие, които са били ветерани от войните, тези, които са имали достатъчно частна собственост, за да са независими. Такива хора ценят физическата сила и процеса на нейното изграждане като средство, което да им помогне да останат свободни. Съвременните демокрации са либерални – в тях всички могат да гласуват – тези, които никога не са защитавали ничий живот в битка, тези, които нямат пари, за да бъдат независими, те също дават своя глас.Навсякъде, дори в САЩ огромен брой хора гласуват под строй, за да запазят работата си или привилегиите си и броят им непрекъснато расте. Много партии си отглеждат избиратели, така както спартанците са си отглеждали роби за земеделската работа. За тези съвременни роби не силата, а издръжливостта е ценност. За по – богатите и независими парично хора, обаче, мирът е всичко, което са познавали, без да са плащали неговата цена. За тях цивилизацията означава отказ от насилие, дори и за защита на собствените убеждения, цивилизацията е конформизъм. Някой може да види влияние на Християнството в идеята, че най – висшият идеал е умението да страдаш и да претърпиш всички мъки, но отказът от сила е по – скоро проява на слабост и суета. Съвременните западни държави са далеч от тази религия, която не благославя пасивното страдание, а активната борба със злото – “Правете на другите това, което искате да направят на вас”, независимо какво е искала църквата да се повярва. Христос е дошъл да създаде армия, не роби според собствените му думи.

 

            Физическата сила може да се учетвори след години тренировки, като това развитие поставя на изпитание волята на човека и я развива заедно с нея. Издръжливостта е пасивна проява на воля – волята да продължиш, когато ти се иска да спреш. Силата е активната проява на воля – контролът на ума над материята, способността да промениш собственото си тяло и да можеш много по – лесно да променяш физическата реалност около себе си. Силата е триумфът на ума. Развитието на силата изисква огромна дисциплина и психическа издръжливост, неотстъпващи на изискванията в спортове като маратона, но докато дългото бягане може в ума да се раздели на множество малки отсечки, които да се бягат една по една, то един 300кг клек не може да се разбие на 300 опита по 1кг. Няма нищо, което да прави за ума това по – лесно, отколкото е. Няма никакви трикове и лъжи, които да те мотивират. Маратонът е извънредно дълга серия от много лесни действия, докато вдигането на тежести е много кратка серия от много трудни действия. Отказът от развитието на физическата сила се дължи не само на поколението отраснало в мир, на приемането на цивилизацията като триумф на закона над правото на силния, това е отказ, продиктуван от страх. Същият този страх, който е причината за разслояването на обществото на класи, страхът, че няма да си толкова добър в това, в което естествено ти се отдава, страхът да не успееш. Всеки се държи за това, което му е естествено силно и никой не изследва слабостите си.  Древните елини са имали причини за своята пайдея – човек, който е прекалено слаб, за да развие своята физическа сила, е слаб, за да устои на трудностите в живота. Силните хора, без образование са като отвързани бикове, неуправляеми насилници. Истината е в образованите и силни граждани по средата, които са направили форумната демокрация работеща в древността. Съвременните градове, държави и общества са много по – големи и изглеждат сякаш зависят много по – малко от отделния човек, отколкото той от тях, но те са съставени от хора, и ако тези хора не са силни, държавите също няма да са. Ако хората се държат отделно едни от други и не си говорят, то тогава обществото ще е като мозък без нервни връзки – неспособно да породи нови идеи. Силата е продукт на ума, а моралът е продукт на силата. Слабите хора не са достатъчно силни, за да постъпват правилно, защото живеят в страх. Древните елини са го знаели. Съвременните хора, живели в мир, не знаят цената му, но ако дойде ден да я платят, ще са безпомощни.

ГЛАСУВАЙ В СВЕЖО

 




Гласувай:
18



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: raylight
Категория: Технологии
Прочетен: 3244061
Постинги: 365
Коментари: 2485
Гласове: 11853
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930