Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2010 08:36 - Българската писменост и славянската супа
Автор: raylight Категория: История   
Прочетен: 18734 Коментари: 29 Гласове:
22

Последна промяна: 24.05.2010 12:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

Днес е 24-и май. Ден на славянската писменост глаголица и на славянската култура.

Да, обаче, ние пишем на кирилица, а тя е създадена от Българи за Българи в името на България.
Св. Климент Охридски е от “европейските мизи, наречени Българи”, във време, в което между Българи и славяни се прави разлика.
Св. Константин Преславски също е Българин.
Те са създателите на кирилицата, която взима някои букви от глаголицата и от руническата азбука на Българите (вероятно). Букви като Щ и Ъ означават неславянски звуци (първата със сигурност, втората - вероятно).
Кирилицата, на която всички славяноговорящи народи пишат е Българска азбука.
Славяни няма от 10-и век насам, има славяноговорящи, защото нямаме чисти раси, за сведение на славянските национал-социалисти и защото научно погледнато езикът и етносът са слабо корелирани, пример за което са романските езици. Руснаци, поляци, чехи, словенци, сърби, Българи – от всички славяноговорящи, Българите са най – малко славяноговорящи, защото:

1)    Граматиката на Българския език е принципно различна от тази на всички останали славянски езици – аналитизъм, сложна времева конструкция, преобладаващо твърдо произношение, липса на падежи, задпоставен определителен член.

2)    В речника на многократно русифицирания и де-Българизиран език все още има множество не-пра-славянски думи в ключовите области, в които речникът се мени най – трудно, като “майка”,” баща”, (майка не е от индоевропейския корен мат и е изключено да е дадена от който и да е завоевателен народ)

Какво можем да заключим по повод на днешния празник:

Светите братя Кирил и Методий са извършили прекрасно дело, с което са дали възможност на всички славяни да пишат и да четат, за съжаление обричайки Българите (няма научно издържани археологични доказателства, че славяните са преобладаващ по численост етнос на територията на Първото Българско Царство) на постепенна езикова асимилация, която има своята кулминация през 17-19 век, когато чрез подмяна на Старобългарския език с църковно-руски в църквата и с реформите след Освобождението, Българският език се удавя в руско влияние, като една от формите на асимилация, която руснаците (които не смятат Българите за славяни, всъщност) практикуват.

Аз празнувам делото на св. Климент Охридски и на св. Константин Преславски, затова ви честитя празника на Българската писменост и култура!

 

 


Тагове:   общество,   супа,


Гласувай:
22



1. анонимен - Нали знаеш химна на "Българска орда":
24.05.2010 09:12
"Хей, народе мамен,
ти не си славянин!"
цитирай
2. анонимен - Кирилица
24.05.2010 10:57
Благодаря за пожеланията!
И аз празнувам днес азбуката на Българите с която пишат доста други народи. Тъжното е , че когато разказвам горе описаното сред приятели, не ми вярват, казват че е възможно да е така, но като цяло си мислят че светите братя са написали буквите с които списваме сега и не правят разлика между кирилица и глаголица.
Хубавото все пак е , че полека лека нещата си идват на мястото и с времето, / а то е най вярният и постоянен коректив / всичко се подрежда .
Хубав Празник на всички, за които това има значение !!!
К.Тюлев
цитирай
3. анонимен - Българите не са никакви славяни. ...
24.05.2010 11:15
Българите не са никакви славяни. Вярно е, омесили са се със славяните, но за съжаление дивото не е успяло да се претопи. Много ми е смешно, когато чувам да се отъждествяват със славяните. Абе ние сме татари! Примирете се с това. Колкото до азбуката ни, не виждам нуждата да сме като всички останали, т.е. да използваме латиницата. Имаме си наша азбука, не е нужно да гледаме другите какво правят и използват. Трябва веднъж за винаги да престанем да гледаме другите какво правят и да почитаме това, което имаме. Аз много харесвам нашата азбука и не искам за нищо да я заменяме с латиница! Да ни е честит празника!
цитирай
4. анонимен - да препрочетем историята си!
24.05.2010 11:36
Достойнството е българско качество.
цитирай
5. raylight - Нищо общо
24.05.2010 12:17
нямаме с татарите, дори и пан-тюркистите никога не са твърдяли това. Това не е научна, а митологична теза, свързана с Волжка България и отношението на Русия към нея
цитирай
6. анонимен - "Кирилицата, на която всички ...
24.05.2010 12:51
"Кирилицата, на която всички славяноговорящи народи пишат е Българска азбука." !!!???
цитирай
7. raylight - До 6
24.05.2010 13:22
Първо, не всички славяноговорящи ползват кирилица - Сърби, Хървати, Поляци, Чехи и Словаци не я позлват.

Второ, това, че ползваш дадена азбука, не я прави твоя. По тази логика и латиницата не е славянска азбука, въпреки, че половината славяноговорящи народи я ползват.
цитирай
8. razkazvachka - Честит празник на Българската писменост - книжнина и култура!
24.05.2010 13:58
Единственият ден - само за нас си!
цитирай
9. tili - Аз празнувам БУКВИТЕ,
24.05.2010 14:04
благодарение на които се запазва СЛОВОТО за вечността!!
А как прекрасно звучи класическия старобългарски... Отъче нашъ...
Честит празник!!!
За малко да кажа any way ;-)))))
цитирай
10. анонимен - Честит празник!
24.05.2010 15:41
1) Българите са дошли от Персия, имаме общи корени с иранците, не с тюрките.
2) Кирилицата е българска азбука, създадена от българина свети Климент Охридски, роден в областта Мизия.
3) Честит празник на всички българи и дано повече хора осъзнаят какво богаство е да имаш собствена азбука, създадена от твой сънародник за твоя народ.
цитирай
11. kleopatrasv - Честит празник на буквите!
24.05.2010 15:57
А Б В - Това са мойте светове
А - е ангела в небето
Б - бурята в морето
В - е волността
Г - е просто една гора
Д - е дивата фурия
Е - елховата магия
Ж - житната стихия
З - зимата за проклетия
И - е идеалния миг
Й - еделвайса в него скрит
К - е конят достолепен
Л - е любовта несконечна
М - мамина целувка
Н - е нощна пеперудка
О - огънят в сърцето
П - е пътят до небето
Р - радостта на детето
С - слънцето непревзето
Т - е тласъка към небитието
У - уханното в цветето
ф - е фарът не брегцето
Х - хлябът измесен от ръцете
Ч - чучулигата над полето
Ц - е царят на битието
Ш - шала топъл на жените
Щ - е щъркела на мечтите
Ъ - ъгловия полет на пчелите
Ь - си е въпроса на дните
Ю - е южния бряг
Я - ятото гларуси над нас
Всички букви си обичам
и с тях вълшебно си таниникам
пея и редя от зарана
волно летя си над океана.....
цитирай
12. divna8 - Честит празник, приятели!!!
24.05.2010 16:28
Усмихнат и светъл да ви е денят !!!
цитирай
13. yuliya2006 - «Славянобългарска история Св. ...
24.05.2010 16:31
«Славянобългарска история Св. Паисий Хилендарски (1722 - ок. 1773)»






Славянобългарска история




ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, ЦАРЕ И СВЕТИИ И ЗА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ДЕЯНИЯ И СЪБИТИЯ. СЪБРА И НАРЕДИ ПАИСИЙ ЙЕРОМОНАХ, КОЙТО ЖИВЕЕШЕ В СВЕТА ГОРА АТОНСКА И БЕШЕ ДОШЪЛ ТАМ ОТ САМОКОВСКАТА ЕПАРХИЯ В 1745 ГОДИНА. А СЪБРА ТАЗИ ИСТОРИЯ В 1762 ГОДИНА ЗА ПОЛЗА НА БЪЛГАРСКИЯ РОД.

ПРЕДИСЛОВИЕ КЪМ ОНИЯ, KОИТО ЖЕЛАЯТ ДА ПРОЧЕТАТ И ЧУЯТ НАПИСАНОТО В ТАЯ ИСТОРИЯ

Внимавайте вие, читатели и слушатели, роде български, които обичате и имате присърце своя род и своето българско отечество и желаете да разберете и знаете известното за своя български род и за ващите бащи, прадеди и царе, патриарси и светии как изпърво са живели и прекарвали. За вас е потребно и полезно да знаете известното за делата на вашите бащи, както знаят всички други племена и народи своя род и език, имат история и всеки грамотен от тях знае, разказва и се гордее със своя род и език.

Така и аз ви написах подред това, което е известно за вашия род и език. Четете и знайте, за да не бивате подигравани и укорявани от други племена и народи. Твърде много обикнах българския род и отечество и много труд употребих да събирам от различни книги и истории, докато събрах и обединих историята на българския род в тая книжчица за ваша полза и похвала. Написах я за вас, които обичате своя род и българското отечество и обичате да знете за своя род и език. Преписвайте тая историйца и платете,нека ви я препишат, които умеят да пишат, и пазете я да не изчезне!

Но някои не обичат да знаят за своя български род, а се обръщат към чужда култура и чужд език и не се грижат за своя български език, но се учат да четат и говорят по гръцки и се срамуват да се нарекат българи. О неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език? Или българите не са имали царство и държава? Толкова години са царували и са били славни и mрочути по цялата земя и много пъти са взимали данък от силни римляни и от мъдри гърци. И царе, и крале са им давали своите царски дъщери за съпруги, за да имат мир и любов с българските царе. От целия славянски род най-славни са били българите, първо те са се нарекли царе, първо те са имали патриарх, първо те са се кръстили, най-много земя те завладели. Така от целия славянски род били най-силни и най-почитани и първите славянски светци и просияли от българския род и език, както и за това подред написах в тая история. И за това бъларите имат свидетелство от много истории, защото всичко е истина за българите, както вече и споменах.

Но поради що ти, глупави човече, се срамуваш от своя род и се влачиш по чужд език? Но, рече, гърците са по-мъдри и по-културни, а българите са прости и глупави и нямат изтънчени думи. Затова, казва, по-добре да се присъединим към гърците. Но виж, неразумни, от гърците има много народи по-мъдри и по-славни. Оставя ли някой грък своя език и учение и род, както ти, безумни, оставяш и нямаш никакви придобивки от гръцката мъдрост и изтънченост? Ти, българино, не се мами, знай своя род и език и се учи на своя език! По-добра е българската простота и незлобливост. Простите българи в своя дом приемат и гощават всекиго и даряват милостина на ония, които просят от тях. А мъдрите и културни (гърци) никак не правят това, но и отнемат от простите и грабят несправедливо и повече грях, а не полза ще получат от своята мъдрост и култура. Или се срамуваш от своя род и език пред учените и търговците и славните на земята, защото българите са прости и няма от тях много търговци и грамотни, и вещи, и знаменити на земята в днешно време, но повечето от тях са прости орачи, копачи, овчари и прости занаятчии? Аз ще ти отговоря накратко за това. От Адама до Давида и праведния Йоаким, Йосиф годеник (на света Богородица), колкото праведни и свети пророци и патриарси имаше и се нарекоха велики на земята и пред бога, никой от тях не беше търговец или прехитър и горделив човек, както сегашните хитреци които ти имаш на почит и им се чудиш и се влачиш по техния език и обичай. Но всички тия праведни праотци са били земеделци и овчари и били богати с добитък и земни плодове, и били прости и незлобливи на земята. И самият Христос слезе и заживя в дома на простия и бедния Йосиф. Виж как бог обича повече простите и незлобливи орачи и овчари и най-първо тях е възлюбил и прославил на земята, а ти се срамуваш, защото българите са прости и неизкусни, и овчари, и орачи, оставяш своя род и език, хвалиш чуждия език и се влачиш по техния обичай.

Аз видях, че много българи постъпват така и отиват по чужди език и обичай, а своя хулят. Затова тук написах за ония отцеругатели, които не обичат своя род и език; а за вас, които обичате да знаете и слушате своя род и език, написах да знаете, че нашите български царе, партиарси и архиереи не са били без летописни книги и кондики. Толкова години са царували и господствували на земята и са имали царски истории и архиерейски кондики, знания за всичко и за много български светци, жития и служби. Но в онова време не е имало славянски печатници, а хората от небрежност не преписвали. На малко места се намирали такива книги. А когато турците заели българската земя ненадейно, те погазили и изгорили черквите, манастирите, царските и архиерейските дворци. В това време хората бягали от турския страх и ужас само да запазят своя живот и в това люто време загинали ония царски истории и кондики за българските патриарси и архиереи и на много светци житията и службите. И днес няма тия летописни книги, които са били пространно написани за нашия народ и за българските царе.

Аз прочетох много и премного книги и много време търсих прилежно, но никак не можах да намеря. В много ръкописи и печатни истории по малко, рядко и накратко се намира. Някой си Маврубир, латинец, превел от гръцки една кратка история за българските царе, но съвсем кратко - едва се намериха техните имена и кой след кого е царувал. Самият този Маврубир е написал: "Така казват гърците поради завистта и ненавистта, която имали към българите. Не са описали храбрите постъпки и славните дела на българския народ и царе, накратко и противното писали, както им било удобно, за да не се срамуват, че българите много пъти са ги побеждавали и са взимали от тях данък." От този Маврубир и от много други истории събрах за много време същественото, по-разпространих и съставих тази историйка. При все че се намира в много книги по малко и накратко писано за българите, но не може всеки човек да има тия книги, да ги чете и да ги помни, затова разсъдих и събрах всичко в едно





РУСКИ САЙТ
http://www.playcast.ru/view/1236167/20892896ae7e5ae2aa8beb67bfc79d3d7f36fba6pl


цитирай
14. анонимен - НЕ,НЕ, И....НЕ!!!!!
24.05.2010 16:56
НЕ, НЯМАМ И НИКОГА НЕ СЪМ ИМАЛ ,РУСКИ КОРЕНИ! НЕ ЖЕЛАЯ ДА СЪМ, КАТО ТЯХ!
НЕ МЕ ВЗРИВЯВАЙТЕ НА ТОЗИ ХУБАВ ПРАЗНИК, ДА ПИША ПРОСТОТИЙ И ДА СЕ ДЪРЖА НЕВЪЗПИТАНО!!!!!
цитирай
15. анонимен - Американците празнуват на 31 октомври хелоуин,а покрай тях и други народи
24.05.2010 19:07
започнаха да си правят така ,,Вси светии''.И ,,Свти Валентин'' привнесохме като празник на любовта.Е,редно е и нещо да изнесем.Сега,чета по новините,24 май са започнали да празнуват и руснаци ,украинци,македонци,в Беларус...Трябва да ви кажа,че се радвам,че освен книги да четат в миналото и в настоящето можем да им дадем един празник.
цитирай
16. анонимен - Кирил и Методий, създатели на пи...
24.05.2010 20:03
Кирил и Методий, създатели на писменост - поредната голяма измама в българската история!
ГБ
цитирай
17. анонимен - avitohol
24.05.2010 21:31
Zdraveite bratq Bulgari.Pi6a vi ot España.Bezkraino se gordeq ot tova 4e ima Bulgari koito osuznavat istinata, a imenno, 4e azbukata nemoshe da bude druga osven bulgarska za6toto e zuzdadena ot bulgari.Takuv etnos ,,slavqni,,nikoga ne e su6testvuval imalo e kimeri,skiti,sarmati.daki,iliri,germani,vikingi, no nikoga ,,slavqni,,DUMATA SLOVENI E BULGARSKA DUMA KOQTO OZNA4AVA HRISTQNI. VSI4KI HRISTQNI V MINALOTO SA SE NARI4ALI SLOVENI PORADI TOVA 4E SAMIAT HRISTOS E SLOVOTO BOSHIE I OT TAM HRISTQNI ZNA4I SLOVENI,SLOVENSKA AZBUKA ZNA4I HRISTQNSKA AZBUKA,SLOVENOBULGARSKA,HRISTQNOBULGARSKA ISTORIA.Dano tazi istina se razprostrani i utvurdi 4as po skoro,togava nqma da se 4ustvam 4ushdenets v sobstvenata si rodina .PRGRU6TAM VI BULGARSKI LUVOVE I BOG DA BUDE S VSI4KI NAS.
цитирай
18. internationalist - Поздравявам Юлия 2006,
24.05.2010 22:56
за този точно навремен цитат който разбива на пух и прах тези духовни червей,писали тук и там в този постинг.
Нима сте по-велики от Паисий, а Юроди нещастни?!
Да в Българският етнос има скито-сърматска,тракийска,келтска,хунска,малко тюркска,малко елинийска кръв,просто няма как това е историята.Но в Болшинството сме си на петдесет процента поне СЛАВЯНИ.И сме роднини с Руснаци,Белоруси,Украинци, Сърби,Черногорци др.За което аз се гордея и с радост им казвам "Братушки"!
За двадесет години пагубна американо-ционистка пропаганга, с извънземен произход бяха готови да ни убедят,но само и само че не сме Славяни и не сме роднини с Руснаците.
Бог да се смили над заблудените души.Нека Православният Славянски Кръст да смачка главата на Змията!
цитирай
19. nkf - Поздрави за чудесната статия. Аз ...
24.05.2010 23:09
Поздрави за чудесната статия.Аз искам само да добавя,че "славяни" в народно-расов смисъл няма и никога не е имало.Просто създателите на славизма копират от немския романтичен пан-германизъм, освен лингвистичната му основа , но и народностната.
Българите не сме нищо друго,освен наследници на старите родове на Мизите,Одрисите ,Сердите ,Гетите и т.н.
НАРОД СЛАВЯНИ НЯМА И НИКОГА НЕ Е ИМАЛО!
цитирай
20. hatanasov - ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
25.05.2010 01:33
Нек името ви да живее
във всенародната любов!
цитирай
21. ledzeppelin - ...
25.05.2010 09:11
И какво ТОЧНО искаше да ни кажеш с тва,дето си го знаем?!
цитирай
22. raylight - До Лед Цепелин
25.05.2010 13:27
Ние, които го знаем, сме малцинство :)

цитирай
23. raylight - До хАтанасов
25.05.2010 13:27
Благодаря, честит празник и на вас :)
цитирай
24. анонимен - do inernatsionalist
25.05.2010 15:29
O ti nerazumni i iurode poradi shto se srami6 da se nare4e6 BULGARIN,,pu6e sveti Paisi,a ne slaviqnin.I drugo ,statiata e vzeta ot ruski sait,i treto ,samoto ti ime,,internatsionalist,, podtekazva 4e si 4u6dopoklonnik,antibulgarin.Asparuh e bil Bulgarin,Boris 1 e bil ,Paisi su6to, i az s4itam sebesi za potomak na Asparuhovite Bulgari,a ne na nqkakvi ,,slavqni,, v rasovo-etni4eskiq smisal na dumata.I neka istinata sma4ka glavatana na zmqta.
цитирай
25. thetruthabove - За българите
26.05.2010 10:28
Прочетете книгата "Кои сме ние?-Езикът, който говорим, ни показва това или коя е истината за българския народ". Забележете - езикът, който в момента говорим. Намира са на следните места в София - книжарници "Пингвините", книжарница "Българска книжица" до бившия "Кристал", книжарницата на БАН, книжарница "Сите българи заедно" - ул. Пиротска №5, книжарница "Петър Берон" на пресечката на ул. "Шишман" с ул. "Аксаков"
цитирай
26. ledzeppelin - 22
27.05.2010 10:27
Оо,грешиш,скъпи...не е така.
Изобщо даже не сме малцинство. Това че олигофрените все успяват да привлекат вниманието с простотиите си,въобще не е показателно. :))
цитирай
27. анонимен - Паисий
30.05.2010 15:26
Ами ако Паисий е написал "История славноболгарская", а не славЯноболгарская? Потърсете и се опитайте да прочетете сами заглавието на корицата - има фототипно издание.
цитирай
28. анонимен - Христо
26.07.2010 14:16
Дрън дрън ... в съвременния български език падежи няма, но само до преди два века е имало, дори сега има остатъци на падежните форми.Български и руския са базирани на църковно-славянския (старобългарския) в който падежи си има - идете при дядо ви поп и го послушайте.Прабългарския език си е славянски - просто са отпаднали определени анахронизми като падежните форми и т.н. Отностно графичната с-ма - да кирилицата по всяка вероятност е дело на Преславската езикова школа, но тя пак е базирана на византийската глаголица на Константин Кирил Филисоф.А пък съвеременната кирилица която ползваме е "гражданската кирилица" на Петър I. За това до колко фолклора, имена , етноними са със славянски произход - е ясно на всеки който е учил етнография.Всички европейски етнографи определят българите като част от южнославянското етнолингвистично семейство - само ние тука (явно по политически причини ) се правим на интересни.Както едно време БАН удисваше на славянския "братски" СССР сега сме се насочили на 180 градуса.Нямаме нищо славянско - да само езика на който говорим .Славянските народи в Европа са извоювали своето място, пък ние ще се правим на афганистанци , , иранци,марсиянци - не мерси .Най-важния белег на етноса е самоопределянето а след това езика . Аз - се чувствам българин и смятам че съм част от южнославянската общност.
цитирай
29. анонимен - do NOMERA 18 I 28
21.10.2011 21:29
AMA РАЗБИРА СЕ ЧЕ СТЕ СЛАВЯНИ - ТО ВИ ЛИЧИ И ПО ИНТЕЛЕКТА И ПО ТОВА ЧЕ ИДВАТЕ ОТ НИЩОТО ПАИСИЙ Е НАПИСАЛ СЛАВНОБЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ А НЕ славяно руснаците и гърчавите СА ГО ПРЕПРАВИЛИ ПЛЮС ТОВА В БЪЛГАРИТЕ ИМА само 12% славянски гени заСЪЖАЛЕНИЕ ДАДЕНИ НИ НАСИЛА ОТ ПИЯНИ РУСНАЦИ И И ДРУГА ОСТАНАЛА СВОЛАЧ А ЗА ОСТАНАЛИТЕ ЗА БЪЛГАРИТЕ-ХАИДЕ ВРЕМЕ Е ДА СТАВАМЕ!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: raylight
Категория: Технологии
Прочетен: 3243861
Постинги: 365
Коментари: 2485
Гласове: 11853
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930