Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2011 22:16 - Елементарното възпитание
Автор: raylight Категория: Други   
Прочетен: 7475 Коментари: 5 Гласове:
17

Последна промяна: 14.03.2011 22:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Елементарното възпитание

 

            Елементарното възпитание е средство за оцеляване. То е форма на проява на респект между членовете на обществото. Респектът е зачитане на границите на другия. Границите се определят от свободната воля на човека.

            Елементарното възпитание е търсенето на мирен път за разрешаване на конфликти. То е начин за избягването им. Възпитанието е език. Елементарното възпитание е базовият речник и граматиката на езика.

            Елементарното възпитание е да внимаваш да не обидиш другия, като доказателство, че знаеш за неговото съществуване, че си минал определено ниво на интелектуално развитие, при което започваш да разграничаваш себе си от другите.

            Елементарното възпитание означава не просто да казваш “моля” и “благодаря” или да даваш на вожда да опита пръв от антилопата гну. Това са специфични културни прояви. Елементарното възпитание е смисълът на тези прояви, а той е един и същ за всички човешки същества:

 

Да,  ти си човешко същество и аз знам, че ти съществуваш

 

Елементарното възпитание е универсален принцип, докато специфичните културни прояви са уникални форми на прилагане на този принцип според ценностите на обществото, в което са възникнали.  То не е относително. Жертвата е част от елементарното възпитание. Като да отстъпиш място на бременна жена в автобуса, или да кажеш благодаря, когато отказваш нещо. Жертвата е доброволно отдаване на ценност на другия, като доказателство за твоето знание, че той е там и ти трябва да намериш начин да общуваш с него, без това да унищожи който и да е от двамата.

Елементарното възпитание е признаване на равнопоставеността на другия. Неравенството в статута поражда напрежение, напрежението води до насилие, насилието води до неравенство в статута. Неравенство в статута не означава финансово неравенство, а неравенство в очите на другите. В общества като Европа или САЩ, неравенство в статута означава неравенство във възможностите за използване на свободната воля или неравенство пред закона. В по – примитивните общества, в които свободната воля не се смята за неотменимо човешко право, неравенството в статута може да е обратното на неравенството по – отношение на волята – по – издигнатите имат по – малко свобода.

Липсата на елементарно възпитание е унищожителна за обществото. Без него няма общуване, а “общество” произлиза от “общуване”, а не от “общо”. Общото произлиза от “общуване”. Обществото не е структурата от хората, които имат нещо общо, а от хората, които общуват. Те може да нямат общо помежду си, освен взаимното им желание да бъдат зачетени. Това е достатъчно, за да възникне общество.

Любезността, етикетът и маниерите са различни от възпитанието. Те са начини, а не принципи. И най – развитата и сложна система от начини не може да прикрие липсата на принципа или да го замести.

            Кои са най – невъзпитаните хора? Тези, които имат най – голяма стойност в собствените си очи. Това са или много глупави, или много умни хора. Дали лупата е увеличителна или намаляваща, тя все така изкривява образа. Всеки, който се е сдобил с малко повече интелект и познания, се превръща в потенциален разрушител на обществото, вместо в основен негов строител. Разрушаването на обществото разрушава възможността на умните хора да експлоатират своя интелект, като общуват с другите хора. Няма нищо по – страшно за интелекта от невъзможността да се изразява. Затова съществува смирението. То позволява на хората да се предпазят от самите себе си и колкото по - даровити са те, толкова по – опасно е да живеят без смирение.


Гласувай в Свежо






Гласувай:
17



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kpandjarova - Съгласна съм с написаното. Хубаво ...
15.03.2011 20:30
Съгласна съм с написаното.Хубаво послание.Но позволете ми,чисто езиковедски да уточня,че общо,общуване и общество са сродни думи и имат общ корен-общ.Всички останали "прибавки" към този корен имат формоопределяща и смислоразличителна функция.В началото е общ, (о- флексия за среден род на прилагателно),общ-ество( наставка за словообразуване),Общ-ува(суфикс за образуване на глагол от съществително и -не> наставка за образуване на отглаголно съществително.)Така,от казаното до тук следва,че общ(признак,валиден и еднакъв за отделни единици и субекти),общ-ество(обединение на субекти,единици с еднакъв признак),общ-уване>взаимодействие,комуникация на единици ,обединени по общ признак.Специално думата общество изразява нещо,изключително присъщо на човека(като субект ,единица).Ако беше овце,тогава нямаше да е общество,а стадо.Във всяко друго отношение подкрепям посланието ви!Поздрави!
цитирай
2. puppeteer - Поздравления!
21.03.2011 16:48
Скоро не бях чел толкова изчерпателен и смислен текст!Иска ми се това да стигне до всички семейства,след това във всички ЦДГ-та и Ясли в България,както и в основните училища и не на последно място по важност,в Министерството на Образованието.Тия хорица май напълно са забравили какво представлява "Елементарното Възпитание! С най-добри пожелания към автора! :)))
цитирай
3. raylight - Благодаря
22.03.2011 14:49
ви за оценката :))

Разпространете го, щом ви е харесало, покажете го на приятели :)
цитирай
4. tomov8 - Поздравления!
27.03.2011 16:15
Този пост определено те изкачва нагоре по стълбата на еволюцията на съзнанието. Емоционалната интелигентност най-сетне те е настигнала, а доста трябваше да те гони:)
цитирай
5. nre - Много хубав текст! Поздравления
20.04.2011 19:51
Много хубав текст! Поздравления
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: raylight
Категория: Технологии
Прочетен: 3248069
Постинги: 365
Коментари: 2485
Гласове: 11853
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930