Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2017 22:01 - Интервю със Симеон I Велики
Автор: raylight Категория: Забавление   
Прочетен: 4851 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 27.06.2018 17:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 По случай националния празник ви предлагаме специално взето за целта интервю през лето 921-во с най - великия цар на България - Симеон Велики:





ЛТ: Представете се

Симеон I: Симеон Първи, цар на българи и ромеи

ЛТ: Защо първи?

Симеон I: Защото като мене няма втори

ЛТ: ИРИ не признава вашата титла

Симеон I: Шестдесет хиляди черепа по Ахелой друго говорят

ЛТ: Казват, че сте завършили Магнаурската школа? За престижа ли го направихте или от любов към науката?

Симеон I: Аз съм третият син и както в приказките неговият път е дълъг, но славен. Пратиха ме да стана монах, но аз там изучих гръцката логика, за да ги побеждавам не само с военни, но и с дипломатически средства. Щом те могат да са изучени и ние можем!

ЛТ: Как един монах става най – успешният предводител на армии в Европа?

Симеон I: Учението ме изпълни с ревностното желание да помогна на своите врагове да видят Бога и аз направих всичко възможно, за да го осъществя

ЛТ: Казват, че сте работили преводач?

Симеон I: Да, първо превеждах текстове от гръцки на български, а после конници от българско на гръцко

ЛТ: Когато Расате въстана, защо баща ви предпочете вас да го замените, а не Гаврил?

Симеон I: Защото беше така ядосан, че две не виждаше, само едно и три. Не беше четно спрямо Гаврил.

ЛТ: Защо започнахте войната с Лъв Философ?

Симеон I: Който наруши договора, той започва войната. Аз я завърших.

ЛТ: Как се почувствахте, когато ромеите отново използваха наемници да вършат мръсната им работа – маджарите?

Симеон I: Не се изненадах. Слабите се страхуват от силните и прибягват до коварство. Не го приехме. Астрологията на философа не му помогна да предвиди моите ходове.

ЛТ: Как успяхте да преселите Маджарите край езерото Балатон?

Симеон I: Заедно с печенегите им направихме оферта, която не можаха да откажат.

ЛТ: Доколкото знам 40 000 от тях са я отказали?

Симеон I: Винаги има хора, които си умират да ти пречат. Оставихме ги да умрат.

ЛТ: В Битката при Булгарофигон цялата ромейска армия е унищожена. Това не е първи път, в който български владетел го постига. Каква е тайната?

Симеон I: Представяме си, че сме данъчни, а те са длъжници към държавата и ги гоним до дупка на коне.

ЛТ: Вярно ли е, че Лъв Философ е пратил радикални ислямски терористи срещу вас в акт на отчаяние?

Симеон I: Не знам какво е „радикални“ или „терористи“, но ни пратиха бойци от ислямската вяра. Не пожелах да ги избивам, за да не ме обвинят в нетолерантност и прекратих войната.

ЛТ: Вие наистина сте действували като данъчни, след като ИРИ е започнала да ви плаща ежегоден данък, както е правила и преди с България.

Симеон I: Предложихме им плосък данък и те приеха нашата оферта на ръба на меча. Направихме България отново велика.

ЛТ: Защо започнахте войната с Константин Багренородни?

Симеон I: Изгони пратениците ни и каза, че данъците са кражба. Наложи се да им докажем, че не са кражба, а плячка.

ЛТ: Каква е разликата?

Симеон I: Плячката е законна, защото е следствие от закона на по – голямата сила. Кражбата е нещо, което правиш зад гърба на човека, а не през трупа му.

ЛТ: Те май често нарушават писмените договори?

Симеон I: Всяка война между мен и тях е започнала, защото са се отметнали от дадената дума. Направят преврат и новият си мисли, че е по – добър от стария, а е поредният пикльо без мазоли по ръцете от въртене на меча.

ЛТ: Защо тогава започнахте едностранно войната през 917-а година?

Симеон I: Омръзна ми да чакам да нарушат поредното обещание. Предпочетох да ги завзема и да ги направя отново велики като техен император. Българи и ромеи обединени, не ще бъдат никога победени!

ЛТ: Не беше ли твърде коварно от ваша страна да прекъснете морето на византийската армия в Ахелой и да ги избиете немилостиво? Ромейско, твърде ромейско.

Симеон I: Като са искали да си почиват, да си бяха оставили броните и копията вкъщи и да си бяха донесли злато. Аз такива червени човечета по нашите плажове не търпя.

ЛТ: Може ли да се каже, че с битката при Ахелой избихте рибата?

Симеон I: Реката стана червена, а бреговете бели, с което почетохме Баба Марта, но е пресилено да се каже, че сме избили рибата. Морските оцеляха.

ЛТ: Ал – Масуди пише, че в това сражение участвуваха над 120 000 души, което го прави най – големият спектакъл на своето време? Как се почувствахте като главен режисьор и участник в него?

Симеон I: Хореографията винаги е трудна, защото всяка грешка е фатална, но пък усилието си струваше. Сега мога да почивам на три морета.

ЛТ: Не смятате ли, че прекалихте с войните? Българите се разбунтуваха начело със сръбските князе заради постоянните битки?

Симеон I: Да си призная, славата понякога пречи на трезвата мисъл. Поувлякох се, но нямаше как - ромеите продължаваха да си седят нереформирани и лъжливи в златния си град.

ЛТ: Не беше ли твърде не-българско коварството, с което подмамихте сръбската аристокрация, за да я избиете? Подобно поведение дава лош пример на децата.

Симеон I: Предателите се наказват така, а и те бяха нереформирани, ние ги присъединихме сърбите като комитат и станаха велики!

ЛТ: Нека поговорим малко за вашите културни реформи. Под ваше ръководство България преживява разцвет и достига високо ниво на грамотност за епохата. Как решихте да го направите?

Симеон I: Образователната реформа е в основата на величието на всяка държава. Битките са приятни, но не произвеждат добавена стойност, освен малко плячка и стенания на вдовици, които да радват ушите ми.

ЛТ: Защо избрахте славянския език за официален? С какво това е по – добре от гръцкия, нима той ви е по – малко чужд?

Симеон I: Славяни има много около нас и съм решен така да ги завладея всички, а ако бях приел гръцкия ИРИ нас щеше да завладее. Не е добре да имитираме другите страни, ние трябва да намерим своя път, за да пребъдем.

ЛТ: С този сериозен финал приключваме нашето интервю. Желаем ви сърдечно здраве и много успехи на бойното и литературно поле!

Симеон I: Благодаря ви, аз се връщам към плановете ми за усилена евроинтеграция с ИРИ като ние определяме условията, но ще си напиша и сборниците, които от вас знам, че съм писал. Пожелавам ви късмет и успех и да направите България велика отново!

ЛТ: Извенете, последен въпрос: – На кое море ще почивате тази година?

Симеон I: На което си поискам

 

 image

 

 

 КРАЙ

 

 

 

 

 

 

 

 




Гласувай:
4



1. krumbelosvet - Това е
21.06.2018 19:13
Това е нов жанр. Много убедително, по някое време си помислих, дали авторът(ката) не е разговаряла с духът на Симеон Велики. Мисля, че това е НА ДОБРО.!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: raylight
Категория: Технологии
Прочетен: 3234184
Постинги: 365
Коментари: 2485
Гласове: 11853
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031