Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2011 19:57 - Седем притчи III - Притча за смелостта
Автор: raylight Категория: Забавление   
Прочетен: 8124 Коментари: 5 Гласове:
17

Последна промяна: 07.01.2011 20:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Притча за смелостта

В царството на войната растяла принцеса, хубава като дъгата. Царят искал да я даде на най – добрия си воин, затова, когато тя навършила пълнолетие, той обявил турнир. Турнир не на битки, а състезание по смелост. Главният съветник на царя, прочут със своята мъдрост, предложил това да не е състезание между претендентите, а всеки сам да определи своя начин да докаже смелостта си.

-         Всеки с всеки ако се бие на турнира, смелостта на всеки ще е ограничена от страха на другия. Нека не им даваме ограничения, да видим колко високо лети духът им. – Предложил той.

Царят се съгласил. Глашатаите обявили, че най – смелият човек в царството ще се ожени за принцесата и ще наследи царя.

Предизвикателството било неоспоримо, а наградата - внушителна, затова се стекли тълпи от воини, които искали да докажат смелостта си.

Герой от Изтока с медна кожа донесъл главата на прочут змей от пещерите на родината му.

Герой от Запада хванал и удушил мечка с голи ръце.

Герой от Севера донесъл меча от кости на ледените великани.

Герой от Юга донесъл маската на великия шаман на духовете на лятото.

Герой от столицата атакувал рицарите на тамгата – орден от съседно царство – и ги победил. Донесъл акт на война с името си в него, подписан от министерството на просперитета и благолюбието. Цяла страна обявила война лично на него!

-         Не са ли смели? - Обърнал се царя към принцесата.

-         Не, смели, а страшни – ужасена била тя.

Героите идвали, носейки главите на все по – страховити чудовища, а принцесата изглеждала все по – уплашна и тъжна, затова царят се зарадвал, когато следващият претендент се оказал глупак.

            Накичен със звънци и в шарени дрехи, той се премятал из залата и пеел стихчета против царя. Под маската на глупака той подигравал властелина на войната.

-         Не е ли смело от негова страна? – Ахнала една придворна дама. – Да дойде тук и да подиграе царя в собствената му зала.

-         Не е смело, а глупаво – отговорила принцесата.

Лицето ѝ помръкнало.

В този миг влязъл един момък – нито бил много хубав, нито много грозен. Нямал широки рамене и квадратна брадичка, нито изпъкнали мускули и голям меч. Не стъпвал напето. В ръката си носел огромен букет с цветя.

-         Какво е това?! – гръмнал басът на царя. – Подиграваш ли се с нас? Да беше облякъл костюма на глупака поне!

-         Той е смел! – Извикала принцесата. – Той е смел, татко. Смел е да ме обича, въпреки, че не е герой, принц или красив поет. Смел е да дойде и да ме накара да се усмихна, докато всички страшни или глупави хора ме натъжиха. Смел е да очаква да го обикна, заради този му жест. И да, смел е, защото знае, че ти ще го дадеш на палача, и въпреки това е дошъл!

-         Кралят понечил да повика палачите, но принцесата протегнала ръка да го спре:

-         Искам за този човек да се омъжа, татко! – Казала тя. – Искам някой, който харесва мен, а не предизвикателството или царството. Някой, който ми носи цветя, а не глави на чудовища като него.

Царят почервенял, но съветникът му се навел и му прошепнал нещо.  Тогава царят се разсмял и червенината му изчезнала. Той се изправил и рекъл:

-         Кажете на глашатаите, че героят на царството на войната се намери. В крехко тяло и без оръжие, героят се възправи срещу властта ми, за да защити любовта си. Героят, който печели ръката на дъщеря ми е моята дъщеря! Тя бе най – смела!

Принцесата приела букета от ръцете на момъка и го извела в градината на двореца, а мълвата за нея се разпръснала из света и от уста на уста се разказва и до днес

 

ГЛАСУВАЙ В СВЕЖО





Гласувай:
17



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sande - Интересна притча, хубаво разказана!
07.01.2011 20:05
Поздрави!
цитирай
2. razkazvachka - Именно - с какво главата на триглавия змей би допринесла
08.01.2011 01:40
за щастливия брак:))))
С много - ако си царска дъщеря...
цитирай
3. newlogic - :)
08.01.2011 02:58
Интересно, когато стане време да защитава царството и като знаем как показва смелостта си, дали ще поведе войската с букет цветя вместо меч :)
цитирай
4. raylight - Всеки,
08.01.2011 09:50
който е достатъчно смел да се изправи с букет цветя пред принцеса, без да е герой, е достатъчно смел, да предвожда армии :))
цитирай
5. raylight - Разказвачке,
08.01.2011 09:51
избиването на застрашени видове не е смелост, а жестокост
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: raylight
Категория: Технологии
Прочетен: 3250012
Постинги: 365
Коментари: 2485
Гласове: 11853
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930