Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2009 21:26 - Протест срещу протеста или правото на протеста
Автор: raylight Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5488 Коментари: 6 Гласове:
2

Последна промяна: 05.04.2009 11:07


ПРОТЕСТ СРЕЩУ ПРОТЕСТА

 

Не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив ще защитавам правото ти да го казваш.

Волтер, (Франсоа-Мари Аруе)

 

1.     Правото на протест.

Правото на протест е неотменимо човешко право.

Това екстравагантно твърдение произлиза от фундаменталната свобода на волята. Концепцията за свободна воля не е от днес, тя е още от Заратустра и неговото учение и е преминала през много трансформации до днес (особено с развитието на  модерната западна философска мисъл), но в същността си идеята е следната:

Всеки може да прави това, което поиска.

На практика това твърдение среща своите ограничения – свободата опира в свободата на другия, а и не всеки може да направи това, което поиска, защото може просто да не му е по силите. Идеята е, че всеки решава сам за себе си. Другите могат да го убеждават, заплашват, пречат или помагат, но това може само да обуслови избора, не да го определи, т.е може да го направи по – труден или по – лесен и вероятностно да го насочи в желана посока, но нищо повече. Изборът е лично и свободно дело, независимо дали е трудно или лесно. Правото на протест е част от него – правото да не си съгласен, правото да кажеш какво мислиш, правото да живееш както сметнеш за добре – всичко това е неотменимо. Може протестът да не успее, може да навлече трудности, но никой не може да вземе избора вместо човека, който го прави. Ето защо правото на протест е неотменимо човешко право, защото не е нещо, което някой може да ти отнеме, тъй като произлиза от свободата – тя се дава, не се взима.

2.     Правото на протест срещу протеста.

Правото на протест срщу протеста е (не)отменимо човешко право.

Как звучи това? Ако правото на протест е неотменимо, то протестът срещу протеста неотменимо право ли е? НЕ – защото протестът срещу протеста е протест срещу правото на протест, а никой няма право да отнема право, защото това нарушава свободата на избора. Протест срещу протеста е протест срещу свободата, а само свободата позволява протеста. Всичко това е една ужасяващо главоболна безсмислица, но тя се случва в живота.

 

3.     Конкретният случай.

Жп. Вардар.

Имало едно време един квартал „Гевгелийски” в един град София в една далечна Галактика....

И един ден решили да построят спирка на влака, който минава на 25 м от бл. 3 на този квартал. Не било достатъчно, че имало влак ДО квартала, трябвало да спира там. За да построят спирката трябвало да нарушат множество разпоредби, ДА НЕ ПОПИТАТ ЖИТЕЛИТЕ НА КВАРТАЛА ДАЛИ СА СЪГЛАСНИ, да изсекат дървета, да отнемат игровото пространство на децата, да нахлуят като вандали в Рим...

Тази приказка няма значение. Мотивите за протеста на хората са без значение за този анализ, защото не са важни – по – важни са мотивите за протеста срещу протеста - http://www.facebook.com/profile.php?id=648704203&ref=profile#/group.php?gid=63913437587&ref=mf

Тези хора не искат да има спирка Вардар. Те просто не искат да има протести, да има свобода, да има права. Те не искат да се протестира. Тяхната група не е „За Жп.Вардар”, тя е „Против правото на протест”. Това е причинено от липсата на рационално мислене, която води до неспособност да се осмисли това послание, да се вникне в неговата абсурдност. Те дори не знаят какво означава това!

Извод: Ето защо протестирам срещу протестите срещу  протеста в ЖП Вардар!

http://www.facebook.com/inbox/readmessage.php?t=1074749478966&f=1&e=0#/group.php?gid=64619424413

 



Тагове:   протест,   логика,


Гласувай:
2



1. анонимен - ела хикари
25.02.2009 15:11
raylight прав си за правото да си свободен но у нас човешките права не се зачитат. така че ако искаме нещо да се случи не е достатъчно да се протестира - трябва да се действа. Волтер на практика това е и правил борил се е с нередностите и злините на френската правна система макар и с променлив успех. така че - пътят е ясен, без да казвам че има лесни решения, Заратустра - нека му е зле на свръхчовека. но в ежедневието да се ровиш в тази тиня си е жив екшън.
цитирай
2. raylight - Заратустра
25.02.2009 19:49
говоря за оригиналния, не за труда на Ницше. Иначе сте права, че трябва да се действа :)
цитирай
3. анонимен - Жоро
26.02.2009 10:17
Така ли? Аз пък си мисля, че имам право да протестирам срещу протеста, също както имам право да протестирам срещу нещо друго. Смукали сте си разни работи от пръстите.
цитирай
4. raylight - Протестът против протеста не е н...
26.02.2009 21:13
Протестът против протеста не е неотменимо право по същата логика, по която е неотменимо право, получава се абсурд. Защо:

-От една страна правото на протест е неотменимо право. Това включва и протеста против протеста.

-От друга страна, ако протестът против протеста е основателен и се уважи, това би означавало, че самият протест е отменимо право, което прави и протестът против него отменим.
цитирай
5. анонимен - Относно протеста против протеста
20.03.2009 11:16
Не съм много съгласен с автора на блога. Ето някои от моите аргументи:

1. Протестирайки срещу протеста не означава, че отменяш правото на протестиращия да протестира, т.е. ти нямаш власт нито над чуждия протест, нито над собственият си такъв и съответно не можеш да повлияеш на крайния изход на нито един от двата. Ако ти имаше тази власт нямаше да протестираш, а директно би постъпил както ти намираш за правилно в съответната ситуация и би наложил решението си в/у отсрещната страна.

2. Разгледах групата във Фейсбук, която е дадена за пример и не смятам че представлява протест с/у протеста, по скоро заглавието е формулирано така. Това според мен, са хора обявяващи се "за" въпросната ЖП спирка.

3. Нормално е, когато имаш позиция по даден въпрос да я защитаваш по всеки възможен начин, било той да протестираш, да протестираш против протеста или отречеш съществуването на "протест против протеста"


Поздрави,
Слави

П.П. Случайно попаднах на блога ти и това което съм успял да прочета досега ми допада много. Поздравления и продължавай да мислиш различно и нестандартно!

цитирай
6. tit - Можеха да напишат, че са за "Спирка Вардар"!
16.02.2010 22:08
Но нямаше да са интересни!
Мисля, че е добре да има спирка и жп линия. Но властите са окашали нещата, както обикновено. Сигурно има начин да се постигне споразумение с живеещите.
Просто трябва да се отнасят с тях както с граждани, а не - както с роби!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: raylight
Категория: Технологии
Прочетен: 3234099
Постинги: 365
Коментари: 2485
Гласове: 11853
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031