Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2010 20:11 - Обратни логически заблуди
Автор: raylight Категория: Технологии   
Прочетен: 7677 Коментари: 7 Гласове:
12

Последна промяна: 18.05.2010 21:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ОБРАТНИ ЛОГИЧЕСКИ ЗАБЛУДИ

 

“Евгени, защо си толкова обратен?” – Въпрос на баба Ганка към брат ми, когато и опонира.

 

Деф. Обратни логически заблуди, са логически заблуди, породени от неправилно разбиране на концепцията за логически заблуди и действащи обратно на стандартната посока. Това са заблудите на просветените по темата за заблудите или заблуди от втори ред.

 

1.      Argumentum ad populum inversum

Деф. Обратният аргумент на тълпата е следствие на неразбиране на Аргумента на тълпата. Вторият гласи, че щом много хора казват нещо, то задължително е вярно, а обратният аргумент твърди, че щом толкова много хора твърдят нещо, то задължително е невярно, базиран на множеството примери за неверни твърдения – “Земята е Плоска” ;“Сексът е грях” и т.н. В действителност, броят на изказващите дадено твърдение няма логическа сила в нито една от двете посоки. Броят може да има вероятностна тежест, което няма общо с логиката, а с взимането на решения при риск и неопределеност.

 

Примери:

Прословутият аргумент, че коефициентът на интелигентност на тълпата е равен на коефициента на най – глупавия човек в нея, разделен на общия брой участници неявно приема, че с увеличаването на броя на участниците в тълпата достоверността на колективно поддържано твърдение намалява асимптотично до нулева стойност. 

а) Примерът е неверен, защото и в него се приписват вероятностни свойства на едно логическо твърдение, което или е вярно, или не, без междинни състояния

б) Примерът е неверен дори статистически, защото коефициентът на интелигентност на тълпата се стреми към средния, а не към минималния, следствие от закона на Гаус за нормалното разпределение. Колкото по – голяма е една тълпа, толкова по – ясно се оформя златната среда като преобладаваща.

 

2.     Argumentum ad hominem inversum

Деф. Защита на личността - когато едно твърдение е атакувано, привърженици на автора му защитават неговата личност, вместо верността на твърдението му, като целят по този начин косвено да повлияят мнението на слушателите в полза и на твърдението, което е логически незащитимо.

 

Примери:

а) Бойко Борисов не може да е излъгал в предизборната си програма, че ще сваля данъци, вместо да ги качва, той е толкова хубав с тези честни ръце и силни очи…

б) Само един идиот би извършил подобно деяние, следователно ще дам съда под съд за обида на клиента ми с това обвинение!

в) Марлборо винаги са доказвали на практика, че цигарите са полезни, като са давали на служителите си  безплатни стекове за вкъщи.

 

3.     Argumentum ad verecundiam inversum

Деф. Аргумент на коректния авторитет – изказващият твърдението е авторитет точно в областта, в която е то, следователно ни лъже целенасочено, защото знае, че ние не знаем колкото него в нея.

Заб. Това е т.нар. подозрителност към образованите и/или прекалено умни хора.Щом те знаят повече от нас, задължително целят да ни объркат с твърденията си. В действителност авторитетът не е гарант нито за верността, нито за неверността на твърдението, той е вероятностен, не логически аргумент.

Примери:

а) Физиците само ни мамят с Теория на Относителността, възползват се, че само те я разбират, за да ни изпързалят и да изглеждат по – умни.

Заб. В действителност верността на ТО се потвърждава експериментално и хората усещат ежедневно ефектите от нея. Дори и да не е вярна, тази невярност не следва от това, че се поддържа от много умни и високообразовани хора, както и верността и не следва от това, а от теория и експериментално потвърждение.

б) Костов дълги години е бил в управлението на държавата по време на кризи, щом казва, че тази е тежка, той ни лъже, за да яхне пак властта.

Заб. Криза съществува не заради или въпреки прогнозата на Костов, а по обективни причини - само защото той се аргументира добре в полза ефекта от нея върху нас, не означава, че лъже.

в) Лекарите твърдят, че билките, врачките и баячките не помагат в лечението на тежки заболявания, следователно искат да си пробутат лекарствата за наша сметка!

Заб. По – вероятно е лекарите да са прави, защото те са учили 10 години това и го практикуват, но верността на твърдението не може да се потвърди логически дори от това, а от смъртните случаи на тежко болни, отказали традиционно лечение.

 



Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. panazea - Аз се чудя защо моите мисли се разминават с общоприетите.
18.05.2010 20:19
Всяко нещо си има логическо обяснение!Мислех , че аз нещо не съм наред.
цитирай
2. razkazvachka - Моите почитания на баба Ганка!
18.05.2010 22:02
Но си мисля за тълпата - може би не толкова средно-статистическо, колкото - очаквано действие, вследствие на хаотично движение на убеждението - бре - май ще излезеш прав - тия задачи обикновено си ги представям в пространствена графика-картинка - чудя се, все пак - добрият стар Гаус как може да се експлоатира за манипулативни цели...

сетих се и един пример: в манипулативната практика аргумента се прилага в съответния вербален модел - през 1990те години получих най-големия комплимент от един ученик заради достъпно обясняване на някаква граматическа джаджа по английски: Госпожо, ама голяма мафиотка сте!
цитирай
3. raylight - Да,
18.05.2010 22:09
мафията на разбиращите :))
цитирай
4. анонимен - Теза и контратеза. Четете ОШО, той е ...
19.05.2010 06:44
Теза и контратеза. Четете ОШО, той е идеален пример за това. Индиецът е страхотен.
цитирай
5. net - :)
19.05.2010 18:49
Физиците само ни мамят с Теория на Относителността, защото не я разбират!!!
Така е и с всичко останало!
цитирай
6. virtualna1biblioteca - Ще те помоля да поемеш
19.05.2010 20:17
категория ЛОГИКА!
Усмивки!
цитирай
7. анонимен - БИВШ ФИЗИК
31.05.2010 10:05
Всичко е относително.
Сто лева за които жена ми не знае са много повече за мен от 1000 лева за които знае.
Чао.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: raylight
Категория: Технологии
Прочетен: 3246463
Постинги: 365
Коментари: 2485
Гласове: 11853
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930