Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2009 09:46 - Специални логически заблуди VIII - Заблуди на условността
Автор: raylight Категория: Технологии   
Прочетен: 4132 Коментари: 6 Гласове:
5

Последна промяна: 27.10.2009 18:13



 

VIII.                  Заблуди на условността.

Деф.Заблуди, породени от неправилно използване на условията или приемането им за факти.

 

24.      Явно приемане на условия за факти.

Деф. Поставя се знак за равенство междуАко A то B” и „А , следователно B”.

Примери:

а) Ако баба ми беше мъжка, то тя щеше да ми е дядо, следователно дядо ми е баба ми.

б) Ако бяхме по – добри хора, светът нямаше да изпита такава криза, но защо има криза, щом сме толкова добри?

Заб. „Ако бяхме по – добри хора” не е същото като „сме по – добри хора”.

в) Ако приемем, че Земята е плоска, това би породило въпроси върху експерименталните доказателства за СТО на Айнщайн, което обяснява, защо много хора се съмняват в тях.

Заб. Ако приемем – а ако не приемем?

 

25.      Отхвърляне на факти заради условия.

Деф. Фактите в аргументите се отхвърлят заради условия. Хипотетични ситуации са приоритет пред действителността.

Примери:

а) Мотив на съда, за оправдаване на убийците на Мартин Борилски:

"ако обвинявемите бяха истинските автори на това убийство, те никога нямаше да оставят на местопрестъплението свои дрехи със следи от кръв".

Заб. Фактът с наличието на дрехи на обвиняемите с кръвта на убития по тях се отхвърля с предположението как те биха постъпили, ако бяха убийците. Такъв факт може да се опровергае само с друг факт – доказателство, че дрехите са били подхвърлени, например. Тъй като доказателство за подхвърлянето на дрехите не съществува, то следва да се приеме тежестта на факта, че те са с кръвта на обвиняемия по себе си.

б) Теория на конспирацията за 11.09.2001:

„САЩ сами са взривили кулите близнаци, защото ако беше Осама Бин Ладен, той никога нямаше да остави такива явни доказателства, че е той.”

Заб. Доказателствата за участието на Осама Бин Ладен и Ал – Кайда (вкл. и негови видео-обръщения) се отхвърлят поради предположение за това как би постъпил той. Отхвърлянето на доказателства без контра – доказателства не е част от логическия процес. Всяко доказателство следва да се смята за вярно до опровергаването му от друго доказателство, не от предположения.

в) Обща Теория на Конспирацията:

„Нещата не са такива, каквито изглеждат, защото ако бяха такива, каквито изглеждат, то нямаше да изглеждат такива”

Заб. Този пример обобщава предишните два – „Осама не е взривил кулите – близнаци, защото ако ги беше взривил, нямаше да остави такива улики” = „Осама не е оставил уликите, защото ако той беше извършителят, нямаше да остави такива улики”.




Тагове:   образование,


Гласувай:
5



1. haralanov - Здравей!
25.10.2009 10:01
В Историята няма АКО.В края на краищата,живеем в Свят в който вървим по линията на СЛУЧИЛОТО се.Затова и не обръщам никакво внимание на Конспиративни теорий!Те имат претенцията да обясняват всичко.За случаят ,,Борилски,, е съвсем ясно,че българският съд е тотално зависим и неефективен!Дясно мислещите хора често се оплакваме от внедрени агенти,продажни медий,парите на червената Олигархия,мрежата от зависимости,че хората не разбирали...Не,че не е Вярно но това са случващите се неща!И няма Ако...Поздрави!
цитирай
2. ka4ak - трасето на всеки самолет е като аутобан!
25.10.2009 10:30
диспечера следи самолетите и при отклонение от аутобана чрез действия вкарва самолета в пътя!При невъзможност да го извърши,вдига изтребителите които насила го вкарват в пътя!При невъзможност го взривяват,а не докарват телевизии да се кефим какво правят самолетите!!!
цитирай
3. raylight - идеята
25.10.2009 12:56
на този постинг е да се обърне внимана, че факти не могат да бъдат опровергавани с предположения. Дано Българският СЪД си вземе бележка.
цитирай
4. анонимен - Ако бях Сергей Станишев щях да карам ...
25.10.2009 14:08
Ако бях Сергей Станишев щях да карам неговия джип, следователно джипът на Станишев е мой. Давай го бързо, хамстер такъв:)))
цитирай
5. ka4ak - много добре виждам,каква е идеята ти,но там не съм запознат подробно!
25.10.2009 17:12
Докато това което пиша е разписано по секунди и може да се провери по секунди!Разпоредбите за диспечерите също са в секунди!Има огромна информация,но и огромна манипулация,на която и в момента сърбаме попарата!Без предположения!Говоря за най високо технологичната държава в светът приложила достиженията си в ограничаване на свободата и налагане на господство чрез шоу по американски!
цитирай
6. raylight - Възможно е,
25.10.2009 17:39
въпреки, че статистически е по - достоверно да се предположи, че САЩ са подцелнили опасността от атентатите, поради високомерие и липса на опит. Тук ги упоменах в друг контекст - да покажа как се използват предположения като заместители на факти, не да твърдя, че конспирация е невъзможна.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: raylight
Категория: Технологии
Прочетен: 3243787
Постинги: 365
Коментари: 2485
Гласове: 11853
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930