Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.09.2019 13:07 - Как поляците работят с Беларус
Автор: ercheva27 Категория: Политика   
Прочетен: 255 Коментари: 0 Гласове:
3



На Запад отдавно е измислена схема, с помоща на която държавното финансиране на необходимите проекти елегантно се превръща в "недържавно". Това са фондове. Те все пак са обществени организации, но държавата винаги може да намекне на бизнеса къде да заложи парите, за да не развали отношенията. Бизнесът дава пари и всичко изглежда хубаво на хартия. Разглеждаме например няколко организации, работещи в Беларус от Полша.

image

До гояма степен "недържавните" фондове са ангажирани за разширяване на полското влияние в Беларус. Те работят "на кредит". Провеждат различни срещи, семинари, изложби и т. н. Говорят за хуманитарното сътрудничество, изкуството, помагането на децата и други приятни неща. Няма въпроси. Фон е идеята за превъзходството на Запада, отражение на което гражданите на Беларус често виждат в Полша. В същото време се извърша подбор и набиране на агенти за влияние, особено в държавния апарат.

Помислим например за няколко организации, работещи в Беларус от Полша. това не е всичко и далеч не всичко за тях.

Фондация Казимир Пулавски (Fundacja im. Kazimierza Pułaskiego) - неполитическа (!) организация, занимаваща се с политически изследвания (!) в областта на международната политика (!) и сигурност. Над 60 експерти. Основните области са евроатлантическите страни и постсъветските страни. https://pulaski.pl/programy/polityka-miedzynarodowa/

image
Агент за влияние

В съответствие с политиката си на "интелектуална свобода", фондацията твърди, че не приема помощ от някакви държави, освен безвъзмездни средства, които всяка институция от този вид може да получи. През 2015 - 2017г. фондът получи пари от различни организации, включително Центъра за доктрини и обучение на полското министерство на отбраната, Международния форум за Вишеград, Отдела за обществена дипломация на НАТО, както и Airbus, Bell Helicopter, Lockheed Martin и Northrop Grumman. Всички от европейската и американската отбранителна промишленост. Не е лошо. Не са държави.

Между другото, както смятат някои учени, полско-америкаският генерал, героят на войната за независимостта на американските колонии, Казимир Пулавски, в чест на който беше наречена фондация, беше или жена, или интерсекс. Това съобщи Би Би Си и не знам дали това е подигравка или, на съвремие, вече комплимент.

Интересно е, че фондация учреди наградата "Рицар на свободата", която се присъжда на бивши президенти на Полша и някои източноевропейски лимитрофии. Включително, например, истински рицар на наметало и особено на вратовръзка Михаил Саакашвили.

В началото на 2017г. във Варшава фондация "Пулавски" със съдействието на американската фондация "Потомак" организира компютърна симулация (игра на карти) "Хегемон", при която силите на НАТО се противопоставиха на "руската агресия" на територията на Беларус.

image
Полските войници издигат знамето на НАТО

Според сценария на играта, Русия вкарва на власт в Беларус лоялен към Кремъл "генерал на беларуски специални служби с проруска геополитическа ориентация" и започва да използва Минск за прилагане на "хибридни заплахи срещу Полша и балтийските държави". В отговор НАТО прилага петото изменение и участва в пряк военен сблъсък с Русия. Сънища, сънища...

През същтата 2017г. ръководителят на фондация "Казимир Пулавски" политолог Збигнев Писарски отбеляза в антируска истерия за военните учения "Запад-2017", проведени в Беларус.

"Основната опасност, с която Русия заплашва тази част от Европа, е ескалация на военните учения. От наличните данни можем да заключим, че маневрите на "Запад-2017" ще бъдат няколко пъти по-големи от подобни маневри от 2013г. Руснаците поръчаха 4000 влака за превоз на техника до Беларус", - каза той тогава в интервю. Тогава тези глупости бяха подбрани и от експертите на МВР на Макеев.

В действителност, в маневрите в Беларус участваха само 10,2 хиляди души военните от Русия и Беларус. Двамата с половина души на влак. Комфортно. Нямаше атака на Беларус. Честитявам.

Фондация "Стефан Батори" (Fundacja im. Stefana Batorego) - независима организация за обществена политика, основана от Джордж Сорос. Настоящото полско правителство не му харесва и нарича враг на Полша. Публикации, организиране на конференции, образователни програми, провеждане на обществени кампании, наблюдение на работата на публичните институции. http://www.batory.org.pl/

image
Професор Самуел Исахаров (Университет в Ню Йорк) по време на основната си реч в Fundacja Batorego във Варшава, Полша. 2019

Основно фондът оперира в Полша, основното международно направление - Украйна и Беларус. Насърчаване на развитието на гражданското общество и решаване на социални проблеми.

Има специална програма "за Беларус" - нейната цел е да подкрепя граждански инициативи, насочени към "изграждане на отворено общество и подготовка на демократични трансформации в Беларус.

Безвъзмездните средства за беларуските граждани за "пробуждаване на социална активност, развитие на самоорганизация, защита на правата на човека, борба с дискриминацията, увеличаване на толерантността и достъп към информация" влизат на 15 хиляди евро за 12 месеца.

Фондация "Образование за демокрация" (Fundacja "Edukacja dla Demokracji) - е създадена съвместно с Американската федерация на учителите през 1989г. Основно насочена към ученици и младеж. Образователна дейност за "популяризиране на идеите за демокрация, изграждане на гражданско общество, въвеждане на високи етични и професионални стандарти в гражданската дейност". https://fed.org.pl/

През 2015г в Русия, в съответствие с Федералния закон № 272-ФЗ от 28.12.2012, фондация "Образование за демокрация" влезе в "спирен списък", според който дейностите на фондацията са нежелателни в страната.

Фондацията работи активно в голям брой на постсъветски страни, а също и в Тунис - където започва "арабската пролет". Стажове, конференции, обучения и грантове, грантове, грантове... Фондът работи и в Беларус, и властите на тази постсъветска република спокойно възприемат неговата дейност, като същевременно забраняват всякакви проруски организации.

Полската фондация "свобода и демокрация" (Fundacja "Wolność i Demokracja") не крие връзката си с държавата - Сенатът на Полша, министерствата на външните работи, културата и образованието. Тя нарича себе си "независима и безпартийна" организация. Управлението на фондацията се гордее с антикомунистическото си минало. https://wid.org.pl/

image
Състезание "Tropem Wilczym" (вълча пътека), организирано от фондацията "Свобода и демокрация"

Помощ на поляците в чужбина, подобряване на полските гробища. Поддържане на връзки на роднините на Изток с родината. Поддържане на полската история на КРЕСИ!

Къде? На "креси усходни" - на "източните територии". Така в Полша наричат земите на Украйна и Беларус, които са били част от полската държава от 1920 до 1939 година. За патриотите на Украйна и Беларус изразът "креси усходни" - обида сама по себе си. Но фондацията не се срамува да използва открито този термин директно на официалния си уебсайт.

Основният фокус на фондацията - да подпомага развитието на полския език и култура, народни традиции и полски медии на "креси". Тази година шестима победители на олимпиадата по история на Полша от Беларус и Украйна получиха възможността да учат в Полша.

Второто направление - подпомагане на демокрацията на територията на бившия СССР. Съвременна пропагандна война и начини за противодействие на нея.

Фондация също така подпомага "репресираните" в Беларус - опозицията, която правителството понякога хвърля в затвора, за да покаже кой е най-важното в беларусизацията и да поддържа мита за "конфронтация" между държавата и прозападните сили в страната.

Институтът по славянски изследвания на Полската академия на науките (Instytut Slawistyki Polskej Akademii Nauk) провежда изследвания в областта на "мовознавство", предназначени да оправдаят разликата между беларуси и руснаци и близостта им до поляците и балтите. Чрез изучаването на местните диалекти в Беларус, служителите на института носят историческа обосновка до границите на Великото херцогство Литовско. https://ispan.waw.pl/default/

Те съставят речници на белоруския език, очевидно, Националната академия на науките на Беларус не се справя. В същото време се развиват промени в белоруския език, които го отчуждават от руския, но засега никой няма да го забележи. Докато не започне насилственото въвеждане на белоруския език в офисната работа. Вече е трудно да се намери преводач от руски на белоруски, който би могъл, имайки предвид всички нови "тенденции", да преведе документите, които законодателството изисква на белоруски.

Център за социални и икономически изследвания (Centrum Analiz SpołecznoEkonomicznych) - частна изследователска организация, чиято основна цел е да обяви разпространението на икономическите знания. Ясното дяло - либерални. Организация вижда своята мисия като обективен анализ на икономическите проблеми и търсенето на решения за тях. Организацията обръща специално внимание на процесите на системна трансформация на икономиките на посткомунистическите страни. http://www.case-research.eu/pl?lang_id=1

image
Икономически форум, организиран от центъра за социално-икономически изследвания. Варшава

Центърът има филиали в Беларус, Украйна, Молдова, Киргизстан, Закавказие и (отделно) в Грузия.

Белоруският клон си сътрудничи с Белоруския държавен университет. Центърът работи отдавна. Тогава не се изненадвайте, когато новото поколение белоруски икономисти, които утре ще определят икономическата политика на страната, имат мозъци, форматирани от либералите. Властите дори няма да забележат как се е случило всичко. Като онзи литературен герой, който говореше проза, но не знаеше това. Целият икономически блок на белоруската държава скоро ще говори езика на либералната икономика. Сбогом с "пазарен социализъм".

Полският институт за международни отношения (Polski Instytut Spraw Międzynarodowych) - е абсолютно държавна структура, подразделение на Министерството на външните работи. Прави същото, което правят подобни структури в агенциите за външни работи на други държави, - анализи, изследвания и обучение на кадри. В източноевропейското направление институтът играе важна роля в осъществяването на политика на ЕС към Русия, Беларус и Украйна, както и в работата със страните от "Източното партньорство". http://www.pism.pl/

В интервю за вестник Rzecpospolita през 2017г. директорът на института Славомир Дембски заяви, че след пресъединяването си към Европейския съюз през 2004г. Полша отпусна над 140 милиона евро за "подкрепа на демокрация" в Беларус. "Трябва да дадем възможност на Лукашенко да разшири полето на политическата маневра. На практика това означава, че трябва да влезем в политическото взаимодействие с него. Ако Лукашенко сега иска да създаде полезни условия за политическо и икономическо сътрудничество между нашите държави, тогава трябва да помисли за това", - отвори панът директор в интервю.

Центърът за изследване на Източна Европа във Варшавския университет (Studium Europy Wschodniej Uniwersytetu Warszawskiego) е координатор на програмата за стипендия, кръстена на полския бандит Викентий Константин Калиновски. Целта на програмата - "да предостави възможности за завършаване обучение в Полша на онези студенти от Беларус, които са изключени от белоруски университети, са били арестувани или не могат да учат там по политически причини". https://studium.uw.edu.pl/

image
Студенти в класната стая в Гданския технологичен университет. Полша

Полските университети и без никакво политическо преследване са доста популярни сред белоруската младеж. В Полша, в сравнение с Беларус, - почти Запад. И да платят стипендия - 1350 злоти (около 350 долара). Ясно е, че основната посока на "образование" - възпитаването на гражданите на Беларус, лоялни към Полша. Добре познат принцип: ако искате да победите врага, възпитавайте неговите деца.

Русия губи много в това, тъй като подобни програми за привличане на студенти от Беларус изискват допълнителни инвестиции от родителите, докато поляците дават "всичко е включено", - безплатно образование (за сметка на Европейския съюз), и общежитие, и стипендия.

На Беларус излъчват полският теливизионен кана "Белсат" и радио "Рацыя" ( "радиостанция" на руски и "разумно" на полски). Двете "независими" електронни медии съществуват за сметка на полската държава. Според "най-оптимистични" оценки, аудиторията им е около 13% от населението на Беларус.

Отделна тема е "картата на поляка", която вече е издадена на жителите на Беларус около сто хиляди. Повече притежатели на такава карта са я получили въз основа на чисто практически съображения за опростяване на процедурата за получаване на виза. За пазаруване, тъй като цените в Полша са значително (няколко пъти) по-ниски, отколкото в "просперираща" Беларус. Но Полша вече има възможността да твърди, че всички тези хора са полската диаспора в Беларус.

За периода от 2014 до 2020г Варшава вече е разработила третата фаза на програмата "Полша - Беларус - Украйна", която обхваща територията на четири воеводства на Полша, шест региона на Украйна и четири региона на Беларус. Това нее полска "самодейност", а напълно междудържавен проект.

Целите на програмата са опазването и популяризирането на културното и природното наследство на граничните региони, инфраструктурната достъпность на регионите, подобряването на инфраструктурата на граничните контролно-пропускателни пунктове, процедурите и услугите, които се предоставят там, развитието на здравни грижи и услуги за защита на населението.

През първия период на програмата, от 2004 до 2006г., са реализирани 167 проекта на стойност 45,8 милиона евро със средства на ЕС. През втория период, от 2007 до 2013г. - 117 проекта на стойност 170 милиона евро. През третия период, от 2014 до 2020г., се планира да се усвоят 165 милиона евро.

image
Сейм Полша

Тъй като Полша управлява парите, тя определя и проектите. Не забравяйки за техните интереси, разбира се. Беларус в този процес "върви с течението".

От 2014г. полският сейм провежда официални изслушвания по Беларус. Към тях са поканени фигури на прозападната русофобска белоруска опозиция, които изобразяват същия номера там - умолявайки ги да добавят твърдост към белоруския "рэжим".

Мълви, че веднъж на изслушване в Сейма един висш служител на въпроса "Колко беларуси може да вземе Полша?" отговори - "Десет милиона". Не знам, дали това е вярно, и наистина, в Беларус вече има толкова много граждани, но влакът на мисълта на този, който го измислил, е интересен.

Докато белоруското ръководство ръчно управлява кариеристи, готови да служат на всяко правителство за пари и привилегии, Полша отглежда хора с определени ценности в Беларус. Това е дълъг процес и е по-трудно да се работи с тези хора, отколкото с лакеи, но това е правилният подход от гледна точка на полските държавни интереси от гледна точка на усвояване на белоруския елит.

Първоизточник: https://regnum.ru/news/polit/2672815.html


Тагове:   Беларус,   Полша,   пропаганда,


Гласувай:
3




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ercheva27
Категория: Политика
Прочетен: 2545
Постинги: 1
Коментари: 0
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930