Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2017 23:58 - Майдан 3.0: кого ще изнесат с краката напред от Киев.
Автор: born Категория: Политика   
Прочетен: 2100 Коментари: 6 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   

image



Майданите  в Украина винаги започват през есента, след изваждането на картошките и края на сезона на обиране на ябълките в Полша. Това не е просто традиция, това е много умно решение, особено поевтиняващо  цялото мероприятие. Украинците е много трудно да бъдат откъснати от своите градини или от брането на полските плодове и зеленчуци. През този период те са политически неактивни. А когато реколтата в страната и у съседите е прибрана, тогава може  и да помайданят. Не отстъпиха от тази традиция и този път.


Преди започване на операцията в Нормандия през 1944 год. съюзниците пресметнали всичко: фазите на Луната, височината на приливите, розата на ветровете и статистиката на мъглитев. Не по-малка се явява и сега подготовката  на Украинския майдан.Тук също няма непредвидени несъществени дреболии. Например, немаловажен фактор е времето. При планиране сроковете за началото на операцията е  необходимо да се отчитат и късните застудявания през май и рекордно студения юни на 2017 год., които преместиха сроковете за мобилизация на «активистите» минимум с две-три седмици. И изглежда, че екс-президента на Грузия и американските синоптици малко са сгрешили с прогнозите.


Когато Михо Саакашвили прегази полско-украинската граница, в блицкригомвата програма бе предвидено превземането на около 19 септември. Но, както и през 1941 год., когато танковете на Клайст запънаха в укрепленията на Киевския укрепен район, грузинския революционер сега, трезво оценявайки своите сили и извършвайки разузнавателен  набег на Бесарабския пазар, благоразумно предпочете да  отложи щурма на главната цитадела на Порошенко за през втората половина на есента, когато неговите емисари по места ще смогнат да съберат неговите ударни отряди от земеделските земи и родителските градини.


Пръчки в колелата на президента


Президентът Петро Порошенко, прекрасно разбирайки проблемите на противника и оценявайки милостта на матушката- природа, реши да не губи време, а да действа. Като изучи добре историите на походите на персийския цар Дарий в Скития и Наполеон в Русия, той реши да използва срещу своя противник тактиката на «изгорената земя».


По време на всички воаяж на Саакашвили в регионите го съпътстваха неудачи. Ту микрофона ще се откъсне от щекера, ту ще направят на решето /от автомат Калашников/ местния депутат, обещаващ му поддръжка,.


Тези неща по всичко изглежда  бяха подаръци от Петро Порошенко с единствената цел да се минимизира масовката при митинга на 17 октомври и да  покаже на народа на Украина и спонсорите на ркс-президента на Грузия, кой управлява днес Украина.


Последен довод на хетмана станаха заплахите по адрес на шофьорите на автобусите, които на 16 октомври вечерта изведнъж отказаха да извозят «безкористните» митингуващи в Киев. А тези, които рискуваха да пътуват, ги чакаха проблеми на подстъпите към столицата.



Ден първи. Какво се случи.


Все едно не забелязвайки страшните приготовления, тихичко и някак делнично изгряваше над Киев «слънцето на Аустерлиц». Изрядно оредялите отряди на Саакашвили от 10 сутринта почнаха да се събират в редички колони. Народът, кой от «Крещатик» («Самопомощ»), кто от «Арсенална» (БЮТ), започнаха да се  приближават към правителствения квартал.


От страна на «рицаря на светлината» Михаил Саакашвили на 17 октомври се наредиха «легионите» на ВО «Свобода», «Азов», които сега се наричат «Национальный корпус», и вече отбелязаните «Самопомощь» на Андрей Садовой и БЮТ на Тимошенко, но без самата Юла.


К обяд на  организаторите на мероприятието им стана ясно, че резерви няма да се появят и атаката на  Върховната рада няма да успее. Депутатите  /от властта/, от своя стана оценявайки  по достоинство слабостта на  протестиращите, проигнорираха предложения от митингуващите ултиматум и предложиха разглеждането на техните условия да се отложи с два дни, след разглеждането на  медицинската реформа. Приомайки и осъзнавайки своята позициозна слабост, «революционерите» бяха принудени да се  съгласят.


Вероятно всичко би свършило същия ден с пълната победа на Порошенко, ако не бяха се  появили” ребятата в балаклав” («октомврийчетата» на Билецки) с очевидното желание да зпочнат провокации, които с блясък и им се удадоха. По полицията полетяха бутилки и камъни…


 



В резултат на стълкновението с полицията един полицай и няколко демонстранти бяха госпитализирани, а в Мариинския парк се появи палатков лагер от примерно 60 палатки за «октомврийците», както вече ги нарекоха представителите на властите.


Полеви кухни митингуващит засега  не са докарали, но това е въпрос на време.


Лидерите на протестите, оценявайки силите на противника и неговата решимост да се  съпротивява  до край, решиха да вземат тайм-аут и да проведат прегрупиране на силите, за да могат на 19 октомври да опитат още веднъж да разклатят трона на президента на Украина.


«Пэрэмога» или «зрада»


И така, да пробваме да пресметнем първите резултати. Битката от 17 октября, ако използваме футболната терминология, завърши с неубедително равенство. Петр Порошенко успя да дезорганизира играта на противника на старта, и първата половина на деня му донесе успех. Но той не можа да удържи победата до вечерта. Неговите противници, много вяло и бледо започнали играта сутринта, можаха през второто полувреме да вземат инициативата и да върнат допуснатия ранен гол във вратата си.


Още повече, вече е очевидно, че без сериозно престрояване на цялата игра  на Саакашвили и неговите съюзници ще бъде трудно да постигнат успех. Всички революции се развиват или затихват по един и същ начин. Претендентите са длъжни постоянно да побеждават, увеличавайки привържениците си с всяка една победа. Задържанията, още повече отступленията са недопустим и водят до к поражение. А ако няма победа, то нещата трябва да бъдат  представени така, като че ли я има.


Тези правила са известни на Саакашвили и неговите най- близки помощници, за които сегашния  майдан в Киев не е първи. Именно затова  вечерта  в съвместно заявление те решиха да пресметнат всички постигнати «пэрэмоги»: предложения от президента законопроект за снемане на депутатската неприкосновеност, който така или иначе не ги устройва, постановката за изменение на изборната система, отзоваване на  президентския законопроект за Антикорупционния съд.



И ако «опозицията» през следващите няколко дни не успее да измисли нищо оригинално, я чака поражение.


Автор: Юрий Подоляка

http://naspravdi.info/novosti/maydan-30-kogo-iz-kieva-vynesut-vpered-nogami





Тагове:   Украина,   Майдан,


Гласувай:
10



1. 1997 - Първо единия, после другия, но кой би бил пръв?
19.10.2017 09:23
Отговорът е в "Кой би се жертвал за Порошенко?"
цитирай
2. kvg55 - born,
19.10.2017 10:21
Очертава се продължителна позиционна война.
цитирай
3. planinitenabulgaria - Изявите Ви като политАНАЛизатор стават все по- убедителни,
19.10.2017 11:36
за сега Ви вАри само Другарят валериЙ ВеньцеВ. Вероятно с тези си нетови изяви Вие избивате някакъв комплекс, защото в масивите на Центъра Вашият оперативен работник не е вписал да сте посетили нито една планина в България и да не сте осъществили през целия си живота нито една предбрачна или следбрачна връзка. Този тип хора заобиклящите ги оприличават на коне с капаци на очите, да гледат само напред, /към сияйните върхове на комунизЪма?/.
Време е да се раздвижите малко и дано първият Ви етап от това раздвиване из България и хората стане се случи тази пролет - изминаването от Вас на прехода от Тимок до Черно море. Ако го не изминете, промени с Вас нямаа да има, казвам Ви го като по-възрастен от Вас и с по-голям жизне опит.
Поздрав с една песен, изпълнена от Цветелина Янова, приятелката на Делян Пеевски, хит който не слиза от соцалните мрежи от момента когато певицата и приятелят й станаха интимни.
https://www.youtube/watch?v=o0R5WIKZKXU
Аз мога да слушам тази песен непрестанно, дори повече от песните на Милко Калайджиев, тоя с мустаците. Аз съм специалидст по тази музика с гросмайсторска сила.
цитирай
4. born - Отговорът е в "Кой би се жер...
19.10.2017 20:25
1997 написа:
Отговорът е в "Кой би се жертвал за Порошенко?"

Кой знае ! Идиотите по света на този етап се размножават с темповете на хлебарки и мишки. Но чак такива идиоти едва ли се намират дори и в Украина. Аз мисля, че ще им мине, но ще мине време.
цитирай
5. born - Очертава се продължителна пози...
19.10.2017 20:26
kvg55 написа:
Очертава се продължителна позиционна война.

Прогнозите са доста несигурни.
цитирай
6. born - Всички са наясно с пристрастията на ...
19.10.2017 20:30
Всички са наясно с пристрастията на бае Костя Миризливата Маратонка. И не само маратонката му е миризлива.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: born
Категория: Забавление
Прочетен: 4602158
Постинги: 1320
Коментари: 11706
Гласове: 20360
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031