Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2010 10:02 - Парадигмата на държавата или в кой век живеем
Автор: raylight Категория: Политика   
Прочетен: 19775 Коментари: 36 Гласове:
27

Последна промяна: 21.08.2010 10:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Парадигмата на държавата или в кой век живеем.

 

Огледайте се. Виждате ли gsm-а на масата, лаптопа в спалнята? Виждате ли сателитната чиния на прозореца? Пералнята ви автоматична ли е? Телевизорът – с плосък екран? Имате ли от онези миялни машини? Да? А аларма на къщата/апартамента?

            Излезте навън. Виждате ли нови, лъскави джипове с тъмни стъкла и луксозни коли? По главната улица е пълно с магазини, на чиито витрини има и от пиле мляко, нали? Хората са облечени или съблечени със светли, летни дрешки, вместо с железни брони или народни костюми? Всички изглежда толкова модерно, сякаш е в 21-ви век, нали?

            Глупци са тези, които смятат, че времето, в което живеят се определя от технологиите или дрехите.

            Векът, в който живеем, не е този, който изглежда.

            Държавата не служи на нас. Ние служим на Държавата. Кой от вас не е ходил на държавен чиновник да му лее куршум против страх от бюрокрация? Кой не се е сблъсквал с доминиращи личности там, извадени сякаш от роман на Дьо Сад? Кой е видял там дори една усмивка, насочена към него? Или само с химикалки сочат към вас, към НАС?

            Полицията не пази нас от мутрите, пази мутрите от нас. Който не е бил бит от полицията на общо основание, да вдигне ръка. До него ще има човек, който не я е вдигнал. Шкембестите полицаи козируват на хората в джиповете, но бият с палките всички под сто килограма и като, че ли им доставя перверзно удоволствие да бият момичета и деца на по 15 години. Колко кражби разкрива полицията? Колко случаи на домашно насилие завършват със затвор? Колко мутри получават палки по дебелите си заместители на глави, след като прегазят краката на минаващите по зебрата хора? Кога полицията е пазила запалянковците от хулиганите, вместо да набие с палките всички наред и да ги прати на хирург? Кога полицията е залавяла сводника, вместо проститутките му? Кога полицията е мислела изобщо за народа си.  А и защо да го прави? ПОЛИЦИЯТА Е РЕПРЕСИВЕН ОРГАН, така е заложено в нашия псевдо-хуманен закон.

            Полицията не служи и не защитава, тя е репресивен орган. Полицията налага репресии върху населението, тя съществува, не за да пази, а за да бие.

            Прокуратурата също е репресивен орган. В Университета се учи по право, че и полицията и прокуратурата са част от силовия апарат на държавата. Държавата налага мира със сила, тя е робовладелец на гражданите си, тя не съществува заради тях, а въпреки тях. Държавата не е резултат на обществен договор, в който всички граждани се съгласяват да не си вредят един на друг, а законът е гарант на това. Не. Държавата е един гигантски ботуш върху врата на народа, за да го държи легнал, с буза опряна в нечистотиите, които тя изхвърля, благовидно дала му правото да ги яде.

            Всеки робовладелец има нужда от войска. Такава войска са полицията и прокуратурата. Първите газят, вторите придават законност на това. Нашата прокуратура не е наша слуга, тя има правото да отказва да заведе дело. Прокуратурата има правото да избира дали да защитава нашите права или не. Нашите права са въпрос на избор. Не на нашия избор, а на ТЕХНИЯ.

            Университетите не са наши учебни заведения. Те изобщо не са учебни заведения. Целта им не е да ни дадат знания и разбиране за света, а да ни направят специалисти. Невежеството за света корумпира, а абсолютното невежество за света корумпира абсолютно. Целта на университетите е да ни вкара в системата на корупцията, да ни научи, че няма абсолютни истини, но има относително добри доходи в заблудата за това.

            Колко хора са получили своя етичен кодекс в университета? Колко хора знаят нещо повече за морала и етиката след тези 4-5 години? Колко хора се превръщат в инструменти за работа, инструменти на властта и колко хора се превръщат в мислещи граждани?

            Понякога отказът от действие е по – страшен от всяко действие.

Съдът служи на справедливостта. Справедливостта при нас е относително понятие. Съотнася се спрямо еталона на държавата. Ако държавата не смята решението за справедливо, тя не го изпълнява. Това не е върховенство на закона, а върховенство НАД закона. Нарича се върховенство на държавата.

Икономиката е следствие от волеизявлението на хората. Да, но кои са хората? Със сигурност не сме ние, защото картелите, олигополите и прикритите монополи са навсякъде. Цените могат само и единствено да растат, а обемите и качеството да пада. Това не е пазарна икономика, а ПОЗОРНА икономика.

Книгата е обект на почитание. Отдалече. Над половината хора у нас изобщо не четат книги по никакъв повод. Другата половина изобщо четат книги, но колко четат? Неграмотността във всякакви сфери освен в тясно специализираната е ужасяваща. Неумението да се разбира ирония е завладяващо. Комплексите на хората, които не могат да се шегуват със себе си и не търпят и другите да го правят са впечатляващи. Броят на хората, които живят с книга в ръка е имагинерен. Просвещението тук не е настъпвало и не изглежда, че ще настъпи в скоро време. В кой век живеят хората, които не четат книги? В някои от предписмените ще да е.

 

Парадигмата на държавата е ясна – ние служим на нея, не тя служи на нас. Тя има права, ние имаме задължения.

В кой век живеем, когато служим на владетел, който ни пази с войски, за да не гъкнем, когато службата е насила, когато правата ни са отменими, когато върховенството е не НА закона, а НАД закона? В кой век живеем, когато благата ни се изземват на фиксирани цени, над които ние нямаме власт? В кой век живеем, без да знаем нищо за света, корумпирани от невежеството си за етика, морал и гражданско общество?



     В ЧЕТИРИНАДЕСЕТИ ВЕК. НИЕ СМЕ В РАЗЦВЕТА НА ФЕОДАЛИЗМА!

Запомнете това, васали и крепостни селяни, с всичките си джаджи, с интернет и Европейския Съюз ние живеем във времето на разкъсването на България и най – големия и упадък от 7 века насам. Имаме частни градове като Правец и Дупница, имаме робовладелци като Ковачки, имаме частни пътища и плажове, пазени от тролове. Ние сме в Средновековието, но не откъм приказната му страна.

Запомнете това, следващия път, когато седнете на компютъра и не се сетите за Уикипедия или влезете в новинарския сайт и не погледнете секция Култура. Материалното богатство следва духовното, а не обратното. Всичко друго е тленно и лесно се превръща на пепел.

 

 



Гласувай:
27



1. misbis - този постинг
21.08.2010 10:35
ми напълни душата
цитирай
2. raylight - Благодаря
21.08.2010 10:36
ви :)
цитирай
3. анонимен - споделям мислите на автора. това са ...
21.08.2010 11:05
споделям мислите на автора. това са и мои мисли.
цитирай
4. анонимен - споделям мислите на автора. това са ...
21.08.2010 11:06
споделям мислите на автора. това са и маи мисли.
цитирай
5. анонимен - Голата и за голямо съжаление, от...
21.08.2010 11:46
Голата и за голямо съжаление, отвратителна действителност!!!
цитирай
6. анонимен - Hoax
21.08.2010 11:49
Каква е идеята на тази статия? Да ни внуши, че не бива да има полиция? Някакъв призив към анархия? Моля Ви за по-сериозно отношение и не толкова елементарно. Такава "драма" не бях чувал от вчера - двама пенсионери си я раздумваха пред блока на по биричка. Днес сигурно пак ще ехти подобна сред междублоковото пространство. Всеки недоволства и недоволства, посочвайки само симптоми. Е, и? Малко са хората, които дават диагнозата, а още по-малко лечението. Опитайте се да бъдете от тях, а не да сте част от хора на целокупния български народ - рев и оплакване.

PS. Много критика, ама самокритиката куцаааа.
PSS. И това се праща по фейсгруп група - малко завишете критериите, моля Ви.
цитирай
7. raylight - до 6
21.08.2010 11:58
Ако не можете да разберете смисъла на тази статия, това не я прави безсмислена. Никой не е задължен да я чете
цитирай
8. evrazol - Сбито, кратко и безпределно вярно
21.08.2010 15:14
Този постинг трябва да стои дълго на първа страница, но не това е важното.
Той трябва да бъде отправна точка при избора на житейска стратегия, понеже реалностите са точно такива.
цитирай
9. lado - Мед ми капе на анархисткото его от ...
21.08.2010 15:41
Мед ми капе на анархисткото его от такава позиция.
Поздрави!
цитирай
10. razkazvachka - И знаеш ли кое е най-лошото: неокрепостничеството в пост технологичната епоха задълбава личната трагедия на
21.08.2010 16:12
единиците, които живеят в други векове - едни са в 3ти, други - в 7ми, една част - между 17ти и 19ти, голяма доза университетски донове са в 20ти, на който гледат като на "бъдещето", преди петдесет години ми пееха една песничка, според която живеех в 21ви век, но преди две години се върнах от едно място, което беше в 25ти...
абе - сметките се объркаха - всичко е сега...

ПОЗДРАВЛЕНИЯ за тоя текст - от първата до последната дума!
цитирай
11. анонимен - истината е такава, какната е
21.08.2010 16:26
Браво на този, който се осмели да изрече това, което се върти в главата на хиляди. Помъдряването е въпрос на време!
цитирай
12. yann - Страшно!
21.08.2010 16:35
Това е едно от най-добрите, че да не кажа и най-дробото, разсъждение което съм чел в последните 1-2 години. А аз, скромно казано, съм от хората които четат.
Такива истински писания ме карат да вярвам, че не всички хора в България са затъпели. Жалко, че нашите т.нар. "истински" медии - радиа, телевизии и вестници са от другата страна. Бих я прочел по националната телевизия за да се опитам да събудя този заспал народ.
Благодаря на автора!
цитирай
13. raylight - Това,
21.08.2010 17:29
което пиша не е с цел подтикване към анархия, а е зов за събуждане. В епохата на информацията не е трудно отново да овладеем държавата си, ако всички имаме волята за това. Няма да ни газят с танкове, ако сме настоятелни. онова време свърши, засега
цитирай
14. haralanov - Отличен текст...
21.08.2010 19:23
Отвратително е,че България е духовно бедна държавичка.
цитирай
15. boristodorov56 - Поздрав!
21.08.2010 19:31
Поздрав!
цитирай
16. анонимен - Ти си велик, бе човек!
21.08.2010 20:28
Но, щом си инженер, не се учудвам. Май е крайно време в парламента и правителството да има няколко инженери, че историците и правистите ще ни пратят в историята.
цитирай
17. raylight - Благодаря
21.08.2010 22:28
ви за отзивите, но ако бях само и единствено инженер, нямаше да напиша това. Математическото мислене е основата, но без системно образование и по - широка перспектива, човек се превръща от творец в инструмент.
цитирай
18. sparotok - да
21.08.2010 23:23
За съжаление си прав, новото средновековие вече настъпи, знаеш ли каква е ролята на Милтон Фридман в това?
цитирай
19. анонимен - ан-За силата и безсилието
22.08.2010 07:51
Силата на думите и истините и неопровержима.Бих добавила още, че държавата поощрява по всякакъв начин профанизма, подкрепя едни дебили да раждат други дебили, които да им носят доходи...но това са нашите пари. Държавата взема от нашите майки, ограбва бъдещето на децата ни, за да излива безчетни средства за мързеливи получовеци.
Мутри, дебили и...безсилие българинът да стъпи на твърдо. Да работи за себе си, за собствените си деца, за собствената си..изчезваща държава.
Съжалението не променя нищо...за съжаление..
цитирай
20. анонимен - raylight,
22.08.2010 08:50
Каквото и да говориш, без гърчовете на мозъка от една камара висши математики, съпромати, тмм-та, термодинамики и други подобни, чове не би могъл да се развие кой знае колко. Цялата ни политическа класа е доказателство за това. Инженерите са универсални хора и обикновенно развиват много други таланти. Аз например съм свирил на пиано, цигулка, китара. Рисувам отлично. Мога да пиша. Но също така мога да построя цяла къща сам и го направих за две години. Мога да направя електро и водинсталация и да ремонтирам абсолютно всичко без компютри. Дори са ме канили в листите, но това винаги ми е изглеждало празна работа и губивреме. Твоя материал прави впечатление,че е написан с една лека и ясна мисъл. Много е четивен и достъпен като съдържание. Затова го забелязах веднага и бях приятно изненадан. Поздрави!
цитирай
21. raylight - Напълно съм съгласен,
22.08.2010 10:13
че без уменията, усвоени от точните науки, не може да се развива мисълта, това е един от трите стълба. Затова учителят по математика е един от хората, които може да направи много зло на обществото, ако не обича децата и не предава обичта си към математиката на тях. Другите стълбове са история и философия, според мен.
цитирай
22. anonymous1212 - Страхотен постинг!
22.08.2010 13:11
Споделям написаното!
Както казва мой приятел в ред сигнали и жалби да прокуратурата, по повод "продажбата" на общински имоти на всеизвестен олигар, сделката може и да е законна, но е дълбоко неморална!
цитирай
23. анонимен - Това е положението !!!
22.08.2010 13:49
Такава е тя в тази омразна до болка държава , а ми се иска да се върна в моята Родината .Страх ме е обаче , майко !
цитирай
24. raylight - Свободата
22.08.2010 15:06
никога не идва даром
цитирай
25. анонимен - Не съм съгласен с някой неща.
22.08.2010 17:13
Аз не съм съгласен с всичко, изложено в статията. Феодализма е несъвместим с информираността и разнообразните източници на информация. При феодализма хората, които са полуроби, са длъжни да слушат само своите господари, и нямат възможност да получават информация от различни източници. А сега, във времето на високите технологии, когато има мобилни комуникации и Интернет, се разпространява разнообразна информация, и всеки човек има достъп до нея. Никога досега в човешката история не е имало толкова много източници на информация, на знания и никога обществото не е имало повече възможност за свободен достъп до тях. А феодализма, който е основан на невежеството (на незнанието) е несъвместим с горе казаното. Самия факт, че човешкото недоволство е повсеместно и се отразява широко по медиите, означава, че хората са свободни, а не живеят във феодализъм.
цитирай
26. tit - И иска Караджата!:)
22.08.2010 18:12
raylight написа:
никога не идва даром

цитирай
27. raylight - до 25
22.08.2010 22:10
информацията и знанието не са едно и също нещо. Знанието се извлича от информацията чрез систем от ценности, виждания, убеждения, активно се осмисля и преосмисля с времето. Благодарение на липсата на правилно образование вода газим, жадни ходим.
цитирай
28. mamkamu - +
23.08.2010 11:08
Нещо си се отчаял! Има доста вярно в написаното горе, но има и доста хиперболизирано.

Но какво пък, всеки вижда света в различни нюанси.

Понякога и аз съм стигал до същите изводи, но някак си съм ги отхвърлял. Може би от страх, че тогава цялата човешка история би била някак нахалост. Щом се връщаме на мястото, от което сме започнали.
цитирай
29. tony1969 - към 25
23.08.2010 14:32
а на мен всичко ми хареса, браво на автора!
а вие г-на анонимен 25, като виждате толкова източници на информация, случайно да сте забелязали че ни заливат с една и съща информация, дали гледате бтв, или нова все тая, съдържанието едно и също, та коя е тая информация -която трябва да стигне до нас, според тези които така са решили!
цитирай
30. raylight - До мамкаму
23.08.2010 20:06
Картината в България е изключително шизофренична и се вижда едновременно напредък по едни направления и регресия по други. Това прави анализът на ситуацията труден. Що се отнася до феодализма, не можем да имаме съвременно общество без активни граждани и върховенство на закона. Не можем да имаме модерна цивилизация без книги - много прочетени и много написани книги.
цитирай
31. анонимен - Парадигмата на държавата, или в кой век живеем
25.08.2010 07:56
Чудесен материал! Заслужава да стане достояние на колкото може повече българи.Уж сменихме системата,ама нещо не се получи.Наистина полицията ни е далеч истинските проблеми на хората,да не говорим,че в сравнение с правоохранителните органи в цивелизования свят сме на светлинни години.
цитирай
32. libertybell - Много добре написано!
29.08.2010 01:04
Поздравления!
цитирай
33. анонимен - Изключително!
01.09.2010 22:51
По-точен коментар за мутравремието,в което живеем не съм срещал.
Възхитен съм от публикацията.Поздравления!
цитирай
34. hatanasov - Поздрави!
05.09.2010 11:10
Нито един коментар до тук не опровергава написаното. За съжаление ни управляват в последните 10 години все хора специалисти по инквизицията, но не тази от средновековието, а ЧЕРВЕНАТА...
цитирай
35. анонимен - 77
10.09.2010 16:06
Погледнах в Уикипедия:
"Не питайте какво държавата може да направи за вас, а се запитайте какво вие може да направите за държавата си." Кенеди
цитирай
36. raylight - Това
10.09.2010 21:20
е десен възглед, с намек да не се чака на държавата. Съвсем друго е държавата да е робовладетел и да ти пречи
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: raylight
Категория: Технологии
Прочетен: 3234495
Постинги: 365
Коментари: 2485
Гласове: 11853
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031