Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2009 21:26 - РЗС, гласуването в Турция и популизмът
Автор: raylight Категория: Политика   
Прочетен: 5178 Коментари: 10 Гласове:
5

Последна промяна: 25.07.2009 22:20


ЗА РЗС, ГЛАСУВАНЕТО В ТУРЦИЯ И ПОПУЛИЗМА

 

Паметта оформя цивилизацията. Нашият народ е мъдър, само докато има памет.  Паметта, обаче не е затворена система. Тя не пази безкрайно спомените, защото енергията в системата намалява, и ако няма импулси отвън, всичко се забравя. Тези импулси ще наричаме „будителите”. Будители са нужни, особено когато има опити за пренаписване на спомените на народа – нещо, което прочелите „1984” на Оруел добре разбират. Нещо, което се случи и в България. Ако си спомняте, през 1996-а година имахме 30% спад на БВП, фалиране на почти всички банки, огромна инфлация (300%), тотално ограбени предприятия, изнесено зърно, нямаше достатъчно, за да се произвежда хляб. Страни като Швейцария пращаха хуманитарни помощи, от които и аз съм ял. Когато дойде ОДС на власт през 1997, те спасиха съвсем буквално от гладна смърт хората, като спешно купиха зърно от Полша (лично президентът Петър Стоянов ходи, за да се моли на полския президент да даде гратисен срок за изплащане на зърното, тъй като резервите бяха празни – валутни, фискални и т.н.), спряха инфлацията и започнаха да изграждат държавата наново – от нулата.

Дванадесет години по – късно, Иван Костов се оказа виновен за разграбените от комунистите предприятия, за бедността на хората и дори за хиперинфлацията – като някакъв злодей, отворил вратите на Подземното царство и пуснал всички демони на белия свят.

Това се случи, защото ние, будителите, оставихме хората да заспят. Оставихме същества като Валерия Велева, Кеворк Кеворкян и всякакви други органични недоразумения да пренапишат паметта ни. Време е за събуждане!

Нека започнем с нещо очевидно – РЗС. Създадената от БСП партия успя да отклони над 120 000 гласа от нас и да освободи Бойко Борисов от тежкото бреме на неотменимата коалиция със сестрите от ЕНП, която щеше да го задължи да играе по правилата – а всички знаем, колко омразно е да се спазват правила тук, в България.  РЗС успя, защото си присвои достижения на ДСБ и СДС и с подкрепата на различни феодали направи много шумна популистка, анти-корупционна кампания. Успя, защото хора не разбират политиката и си мислят, че новата партия е по – хубава от старата. Успя РЗС – успяха БСП.

За тези твърдения е нужно доказателство – ето ви конкретно доказателство :

Всички знаем, че в Турция имаше рекордни гласувания  - над 1500 души в секция, нещо което е физически невъзможно да се случи, защото за 13 часа могат да бъдат обработени максимум 700 души в идеалния случай.  Синята коалиция повдигна този въпрос пред прокурора Борис Велчев, но той си затрая. Когато обаче, РЗС попита, Велчев веднага предаде сигнала на конституционния съд. Отразено от медиите, разбира се.

Истината за този въпрос е още от президентските избори. Ето ви стенограма, за въпрос от двама депутати на ДСБ до Ивайло Калфин:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ КАМЕЛИЯ КАСАБОВА: Преминаваме към въпроса, който господин Методиев и господин Константин Димитров са отправили към заместник министър-председателят Ивайло Калфин относно гласуване в някои секции в Република Турция на президентските избори.
Господин Методиев, заповядайте да зададете своя въпрос към министър Калфин.
ВЕСЕЛИН МЕТОДИЕВ (ДСБ): Благодаря Ви, госпожо председател.
Уважаеми колеги, господин министър! Нашият въпрос носи дата 15 ноември 2006 г. Днес сме 19 януари 2007 г. Правя това уточнение както за залата, така и за протокола.
Господин министър, както е известно, Ведомствената избирателна комисия към Министерството на външните работи носи основна отговорност за честността, демократичността и законността на провеждането на президентските избори в чужбина на 22 и 29 октомври 2006 г.
Съгласно Интернет-страница “Избори 2006”, където са изложени резултатите от президентските избори, проведени през м. октомври 2006 г., в секции № 329900109, 329900110 и така нататък в Бурса, секции № 329900101, 329900102, 329900107 в Измир, секции в Истанбул, на които няма да чета номерата, в Чорлу, в Люлебургаз, в Измит на втория тур са гласували съответно между 1523 и 2550 души.
Като се има предвид, че процедурата за гласуване изисква поставяне на два печата върху изборната бюлетина и един в паспорта на българския гражданин, гласуващ в чужбина; като се има предвид необходимостта от вписване на трите имена и ЕГН на значителна част от гласоподавателите в избирателните списъци в самия ден на изборите и като се има предвид фактът, че изборният ден продължава само 13 часа и няма данни за удължаване на времето за гласуване в тези секции, моля да отговорите на следните въпроси:
Възможно ли е един избирател да упражни правото си на вот в рамките на 20-ина до 30 секунди, без да бъдат извършени сериозни нарушения на избирателния закон при такъв голям брой избиратели, отчетени в документите?
Какво е Вашето обяснение за така протеклия вот в горепосочените задгранични секции и кой трябва да носи отговорност за евентуални закононарушения?
Благодаря.
ПРЕДСЕДАТЕЛ КАМЕЛИЯ КАСАБОВА: Благодаря, господин Методиев.
Министър Калфин, заповядайте да отговорите на отправения към Вас въпрос.
ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ИВАЙЛО КАЛФИН: Благодаря Ви, уважаема госпожо председател.
Уважаеми госпожи и господа народни представители, уважаеми господин Методиев! На всички дипломатически и консулски представителства на Република България в чужбина във връзка с изборите бяха изпратени подробни указания за реда и условията на гласуване на българските граждани в чужбина, изготвянето на избирателни списъци и образуването на избирателните секции за избиране на президент и вицепрезидент на Република България. Указанията са съобразени изцяло с действащото българско законодателство и решенията на Централната избирателна комисия.
Гласуването на първи и втори тур на изборите за президент и вицепрезидент на Републиката в образуваните 144 секции зад граница е протекло нормално, при добра организация и ред.
На първи тур на 22 октомври 2006 г., в разкритите 43 избирателни секции в Република Турция, правото си на глас са упражнили 29 500 български граждани, основно от градовете Бурса, Истанбул, Измир и Чорлу. Гласуването е протекло съгласно законовите изисквания и указанията на Централната избирателна комисия и на Ведомствената избирателна комисия. В хода на изборния ден не са констатирани инциденти или нарушения. Много от секциите на 22 октомври са продължили да работят и след 19 ч. до приключване на гласуването на избирателите, съобразно изискванията на чл. 90, ал. 1 от Закона за избиране на народни представители, към който препраща § 2 от Заключителните разпоредби на Закона за избиране на президент и вицепрезидент на Републиката.
Изхождайки от опита от първия тур и високата избирателна активност, Ведомствената избирателна комисия даде указания на Посолството ни в Анкара за новия избор за президент и вицепрезидент на Република България – втория тур, на 29 октомври, секционните избирателни комисии да бъдат съставени от максимален брой членове – 9, съгласно разпоредбата на чл. 10, ал. 2, т. 2 от Закона за избиране на президент и вицепрезидент на Републиката, както и да бъде увеличен броят на кабините за гласуване с оглед по-голямата експедитивност и възможност за упражняване на конституционното право на глас на по-голям брой избиратели.
Бяха командировани допълнително служители от Министерството на външните работи за членове на секциите, в които на първия тур е имало над 1000 избиратели. Всеки един от командированите е преминал през инструктаж, съгласно изискванията на ЦИК и утвърдената от ведомствената избирателна комисия практика.
Изборният ден на 29 октомври в много от секциите е приключил след 21,00 ч., което означава, че изборите са продължили над 15 часа. В посочените от Вас секции комисиите са били съставени от по девет души. В шест от тях са гласували над 2000 души действително, което за над 15-те часа, тъй като голяма част от тези секции са приключили след 21,00 ч., деветте члена на секционната избирателна комисия са работили с максимално натоварване. Предварително са били разпределени функциите между членовете на секционните избирателни комисии в съответствие с Методическите указания на ЦИК и с цел осигуряване на по-ефективно и експедитивно гласуване съгласно законовите разпоредби.
За членове на секционните избирателни комисии освен представители на Министерството на външните работи са назначени местни лица с опит в предишните избори, на които е проведен инструктаж от служителите на мисиите зад граница. За разлика от първия тур, на който е имало секционни избирателни комисии с по-малко от девет члена, между тези, които Вие изреждате, първо, секционните комисии са били, пак казвам, с девет члена; второ, са били увеличени кабините за гласуване и на трето място, трябва да отчитаме, че на втория тур се гласуваше много по-бързо, тъй като имаше две алтернативи и много по-бързо се попълваше бюлетината с двама кандидати.
При създадената организация на работа в тези секционни избирателни комисии няма никакви възражения в самите секционни комисии. Знаете, че там има възможност за присъствие и на представители на политическите партии, и на кандидатите. Резултатите от протоколите на Централната избирателна комисия и Решение № 208 от 23 октомври и Решение № 230 от 30 октомври миналата година за приключване на изборния ден в чужбина показват, че не са констатирани никакви нарушения в изборния ден. Работихме действително с доста високо напрежение в тези секции. Много по-малко от гласувалите се бяха заявили предварително, иначе щяхме да отворим повече избирателни секции в тези райони. Но в тези секции, за които споменавате, при създадената за втория тур организация и дългото време за гласуване ние нямаме констатации за нарушения. Благодаря.
ПРЕДСЕДАТЕЛ КАМЕЛИЯ КАСАБОВА: Благодаря Ви, господин министър.
Имате право на реплика, господин Методиев.
ВЕСЕЛИН МЕТОДИЕВ (ДСБ): Благодаря, госпожо председател.
Колеги, господин министър! Това, че има повече кабини за гласуване, не означава, че има повече урни. Урната е една. Да са гласували по една минута - са 25 часа в най-добрия случай. Увеличението, което казвате, че е допуснато до 15 часа, пак не обяснява гласуването. Гласуването за двама или бюлетина от шест човека също не може да обясни и да спести време така, че да може да се побере това гласуване в 15 часа. Защото нормалното гласуване, което протича повече от минута, означава, че тези хора е трябвало да гласуват някъде от порядъка поне на 40 часа - за всички тези секции, които са повече от 15.
Искам да Ви кажа какво се е случило според мен, защото Вие фактически отговорихте за това, че никой във вашата администрация не е сигнализирал за нарушение, което означава, че Вие самият сте подведен. Нарушението за мен е безспорно и то е направено поради една-единствена причина, която е чисто политическа. Тази причина е следната: Вие и вашата администрация сте били използвани за тренировъчен модел за бъдещо гласуване на тези хора в Република Турция за следващи избори. Защото това, което аз съм успял да изчисля, при тази занижена активност на гласуване, която се очаква, за евроизборите например, от тези секции в Република Турция е възможно да се постигне един евродепутат от Република България, ако Вие не се намесите и не прекратите тази тренировъчна дейност, която се осъществява в тези секции.
Искам да Ви напомня, господин министър, че в периода до 2001 г. такова масово отриване на секции не беше практика за Република България. Това беше наложено впоследствие. Гласуваше се само на територията на Република България, а не на други места. И това, което Вие казахте, е изключително притеснително, че Вие се съгласявате да обучавате местни лица, както ги нарекохте, с което се нагърбвате за тяхната отговорност по време на изборния процес. Тоест Вие разчитате на тези хора за честността на изборите. С други думи, носите сам цялата политическа отговорност, в крайна сметка за тази тренировка на Движението за права и свободи. Благодаря.
ПРЕДСЕДАТЕЛ КАМЕЛИЯ КАСАБОВА: Благодаря Ви, господин Методиев.

 

 

Кажете сега, кой защитава вашите интереси и кой се преструва, че го прави?



Тагове:   криза,   будители,   общество,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. maistora - Хубаво е някой да защитава общите интереси,
26.07.2009 10:44
но по-хубаво е да знаем какви са те и да ги браним заедно и ежедневно.
цитирай
2. raylight - Именно, все пак народът е суверен, ...
26.07.2009 12:05
Именно, все пак народът е суверен, не пулитиците
цитирай
3. spasymyr - Леко с камбаната!Ще скъсаш въжето:)
26.07.2009 23:34
Хората не са още инсконсумирали кефа си от победата си,ти им биеш камбаната с исторически справки и то такива,че трябва да си с глава, като на Б.Димитров,за да ги осъзнае човек.:)Ако друго недоживеем поне ще видим още една издънка на БСП как се сгромолясва от власта.Но по-страшното е, че идва народния съд след наистина последния валс и мнозина ще погинат в името на народа си.
цитирай
4. raylight - По - скоро се мъча да събера дясното ...
26.07.2009 23:40
По - скоро се мъча да събера дясното стадо
цитирай
5. zaw12929 - "през 1996-а година имахме ...
27.07.2009 05:47
"през 1996-а година имахме 30% спад на БВП, фалиране на почти всички банки, огромна инфлация (300%), тотално ограбени предприятия, изнесено зърно, нямаше достатъчно, за да се произвежда хляб. Страни като Швейцария пращаха хуманитарни помощи, от които и аз съм ял. Когато дойде ОДС на власт през 1997, те спасиха съвсем буквално от гладна смърт хората"
ТОВА ВСИЧКОТО Е ПЪЛНА ЛЪЖА- ОФОРМЕНА С ТЕЗИ МАНИПУЛАЦИОННИ ДЕЙСТВИЯ И ЯНУАРСКИТЕ СЪБИТИЯ А ИСТИНАТА БЕ
- СРИНАХА БАНКИТЕ ЧРЕЗ МЕДИИТЕ
- СКРИХА ЗЪРНОТО
ВЗЕхА С ЛЪЖИ ВЛАСТТА, ОГРАБИХА ДО ШУШКА ДЪРЖАВАТА И ОСРАХА СИНЯТА ИДЕЯ, ТЕЗИ НАЙ ГАДНИ В ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ ПСЕВДО ПОЛИТИЦИ
НЕ ЗНАЕТЕ ИЛИ... ПРОДЪЛЖАВАТЕ С ЛЪЖИТЕ
дА мОЛИ СЕ НА Полша и дойде 1 влак жито. Той за колко време колко българи може да нахрани или само помогна да станат лъжите Факт!!!????ще е весело , как червен бонбон в синя опаковка днес ще се дъвче от... синята коалиция
Да гледаме какво става днес... когато ще избират правителството на най голямата манипулация
!
цитирай
6. zaw12929 - spasyrnyr - тези издънки съсипаха одс, ндсв
27.07.2009 05:50
те са като хлебарките- неизтребими
цитирай
7. zaw12929 - Верно е, че
27.07.2009 05:58
"в Турция имаше рекордни гласувания - над 1500 души в секция"
Слушах в деня на изборите, че в секции са сложени по 5-10 тъмни стаички, за да се намали чакането пред секциите в Търция" . Вие или не знаете или така ви нареждат- да манипулирате хората. Като критикувате уж РЗС сте исктени или когато с тази лъжа ги подкрепяте СТИГА !
цитирай
8. raylight - zaw1929 - прочетете внимателно това
27.07.2009 10:21
Колеги, господин министър! Това, че има повече кабини за гласуване, не означава, че има повече урни. Урната е една. Да са гласували по една минута - са 25 часа в най-добрия случай. Увеличението, което казвате, че е допуснато до 15 часа, пак не обяснява гласуването. Гласуването за двама или бюлетина от шест човека също не може да обясни и да спести време така, че да може да се побере това гласуване в 15 часа. Защото нормалното гласуване, което протича повече от минута, означава, че тези хора е трябвало да гласуват някъде от порядъка поне на 40 часа - за всички тези секции, които са повече от 15.
цитирай
9. zaw12929 - Важно е времето за подготовка на ...
02.08.2009 18:43
Важно е времето за подготовка на бюлетината, за което има много минути, благодарение на по вече кабини а пускането в урната става за секундо 3-4 секунди, което прави 20 човека в минута, прави 1200 бюлетини, да се поставят в урната за ЕДИН ЧАС. СТИГА СТЕ ЗАБЛУЖДАВАЛИ ИЛИ СТЕ ЗЛЕ С МАТЕМАТИКАТА
ИЛИ СИ МИСЛИТЕ, ЧЕ НИЕ НЕ ЗНАЕМ, ЧЕ ДВЕ И ДВЕ ПРАВЯТ ЧЕТИРИ! @@@@
Ако и сега не го разбирате, пак ще ви поясня с видеоклип. Съдиите са достатъчно умни...
цитирай
10. raylight - Нали се удрят по два печата - един ...
02.08.2009 19:08
Нали се удрят по два печата - един преди и един след излизане от кабината
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: raylight
Категория: Технологии
Прочетен: 3244793
Постинги: 365
Коментари: 2485
Гласове: 11853
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930