Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2009 01:38 - Зелени ли са сините - I (предистория)
Автор: raylight Категория: Политика   
Прочетен: 7729 Коментари: 20 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ЗЕЛЕНИ ЛИ СА СИНИТЕ?

 

Напоследък въпросите, свързани с опазването на околната среда, енергийната ефективност, биоразнообразието и най – общо казано здравословността на живота на хората и животните в България се радват на засилен интерес. Приобщаването на хартия към общността на цивилизованите народи (ЕС) доведе до засилен контрол върху опитите за физическо унищожаване чрез варварското презастрояване на местности, които би трябвало да бъдат резервати. Нивото на което се намират българските мутри (рожби не на демокрацията, а на комунизма!) не е дори на номади, а на ловци и събирачи. Те не „доят” кравите, те ги убиват и то повече, отколкото им е нужно за преживяването. Това води до ракови образувания от бетонпо черноморското крайбрежие и планинските курорти. Нормално е да се получи реакция и на имунната система. Част от тази реакция са и партия „Зелените”.

Тази доскоро гражданска организация си позволява да монополизира защитата на природата, околната среда и здравия разум, сякаш преди нея такова нещо не е съществувало или няма да съществува без нея. Тези хора не си дават сметка, че са просто част от защитна реакция на системата, те си мислят, че са самата система!

Ето защо си позволявам да обрисувам картината на защитата на Българската природа преди „Зелените”, с уговорката, че не съм еколог, нито съм най – добрият избор за разказвач на тази история – аз я разказвам, просто защото никой друг не я разказва.

I.                   Кратка предистория

Отразена в Българското дисидентство, но тъй като не е известно още колко време ще се пази в кеша на Гугъл, ще сложа части от него:

            „Поводът за първата истинска дисидентска организация е тревогата за крайдунавския град Русе, периодично обгазяван с хлор от намиращия се на отсрещния дунавски бряг румънски химически комбинат в Гюргево. От есента на 1987 г. русенските майки периодично протестират и демонстрират. Централната преса реагира с поредица публикации, посветени на тревогата за Русе. Съюзът на българските художници отправя призив за спасяването на Русе, подкрепен от Института за ядрени изследвания, Кабинета на младите писатели, Съюза на учените в България, Института по молекулярна биология. На русенските майки и деца е посветен и документалният филм “Дишай!” режисьора Юрий Жиров.

Именно на премиерата на филма “Дишай” на 8 март 1988 г. е учредена първата централна дисидентска организация в България – Обществен комитет за екологична защита на Русе.”

Заб. Демокрацията в България започва със съпротивата срещу екотероризма на БСП. Можеше и да започне по – рано, ако истината за Чернобил не беше прикрита от хората, които тогава са си внасяли чиста вода и храна отвън, защото са висша раса, а не като пролетарската рая.

„За по-малко от месец след отстраняването на Живков, на 7 декември 1989 г., слабите и разпокъсани дисидентски групи се обединяват с възстановяващите се “исторически” партии в единен Съюз на демократическите сили. Тази политическа коалиция поставя началото на новата плуралистична политическа система в България.”

Заб. СДС дава началото на демокрацията в България. СДС, в което са тогавашните бранители на природата и здравето на децата. СДС, което е отрицание на онази аморалност, довела до стотици хиляди поразени от Чернобил. СДС, което даде шанс да има преход в България.

Целта на тази кратка предистория не е да обхване всичките 20 години преход и приносите на СДС и други партии за екологията, а само да покаже началото и традициите, на които е носител десницата в България – Синята Коалиция. Десница, тръгнала от дисидентство и от зелени и млади хора.

II.                 Приносът на десния кабинет ”Костов” – 1997 – 2001.

Един кратък отчет, синтезиран от мен специално по тематика околна среда, земеделие и други свързани:

1997 – юли:

  - Обезвредени са 160 т цианиди в района на  Сливница и над 200 т опасни отпадъци от фабрика “Ален Мак” –  Пловдив.

1997 – ноември:

  - Приема се със закон да бъде възстановена собствеността на горите и земите от държавния горски фонд, с което се създават условия за цялостна поземлена реформа.

1997 – декември:

-Стартира мащабен проект с ЕБВР за изграждане на модернаинфраструктура в земеделието - пазари на едро за пресни плодове, зеленчуци и цветя. Въведе се нов принцип за управление и стопанисване на горите в условията на плурализъм на собствеността. 

 - Завършено е строителството на пет пречиствателни станции и съоръжения за третиране на отпадни води.

1998 - юли

 - Започва почистването на натрупаните през годините стари замърсявания в района на гр. Пирдоп и обезопасяването на натрупаните от ТКЗС повече от 4 000 т опасни пестициди, които създават рискове за здравето на хората в повече от 1150 населени места.

1999 – май

  - Приключи структурната реформа в горския сектор при възможно най-ниска социална цена.

1999 – юли

Приет е нов механизъм за изграждане на пречиствателни станции в населени места с население над 10 хил. души.

1999 – декември

  - Построени са 5 модерни регионални депа за депониране на битови отпадъци в градовете Гоце Делчев, Враца, София, Хасково и Троян.

     - Инвестирани са 39 млн. лв. за усвояване на минерални води по издадени 12 концесии за целта.

 2000 – май

   - Премахнат е монополът на държавата върху стопанската дейност в горите.

2000 – април

- Започва почистването на старите замърсявания в Кремиковци, Нефтохим и Асарел Медет.

2000 – май

- Завършва технологичното обновление на хладилните заводи с модерни инсталации, които не използват озоноразрушаващи вещества.

2000 – октомври

  - Европейският съюз отпуска безвъзмездна помощ на България, с която започва строителството на регионални депа за твърди битови отпадъци в Созопол, Силистра, Монтана, Русе, Севлиево и Перник.

2000 – ноември

- Обявен е природният парк “Персина” и други 6 защитени територии, с което площта на защитените територии е увеличена с 244 120 дка.

2000 – декември

- За първи път у нас с програмата "България - защита от морската абразия и речната ерозия и борба със свлачищата" са отвоювани земи от Черно море - 104 дка в Сарафово и Несебър.

- България първа от страните-кандидатки за членство в Европейския съюз получава достъп до средствата от програмата САПАРД.

- България става пълноправен член на институция на Европейския съюз. Ратифицирано е споразумение за участие на България в Европейската агенция по околна среда.

Обобщение и заключение на тази точка:

Всичко това е един голям сбор от малки приноси. Най – същественият и значим принос в борбата за българската природа бе направен по следния начин, цитирам:

1997 – декември:

   - За първи път след Втората световна война българско правителство се постави само под пълен контрол на Върховния административен съд, с което се даде най-силна гаранция за спазване на законността. Така е изпълнено изискване на Конституцията, отлагано от всички предишни правителства.

САМО ТОВА Е ДОСТАТЪЧЕН ПРИНОС ЗА ОКОЛНАТА СРЕДА, ЗА ДА ОСТАНЕ ОДС В ИСТОРИЯТА – САМИЯТ ФАКТ, ЧЕ Е ВЪЗМОЖНО ДА ОСЪДИМ ПРАВИТЕЛСТВОТО ЗА НЕСПАЗВАНЕ НА ЗАКОНИТЕ И ДА ГО ПРИНУДИМ ДА ЗАЩИТИ ПРИРОДАТА СЕ ДЪЛЖИ НА ТОВА.

 



Тагове:   демокрация,   общество,


Гласувай:
1



1. анонимен - hatanasov - КЦМ
03.07.2009 02:19
Екологията предизвика и първата масова проява на народно недоволство в Пловдив. Един от сегашните "зелени" и аз активно организирахме живите вериги около КЦМ, в които се включваха хиляди от с. Куклен и района около Асеновград. Луканов сновеше непрекъснато между София и Пловдив. Резултатите са налице. Никой вече не говори за КЦМ. А тогава още нямаше реално партии. Но народът сам извоюва победата.
цитирай
2. raylight - Да,
03.07.2009 09:21
но тогавашните активисти формираха гражданското общество и се вляха в СДС
цитирай
3. svetlo - Само за онези 100 дка
03.07.2009 09:52
в Сарафово и Несебър не отваряйте дума, че аз съм бил вътре в нещата и знам, че това беше една перфектна операция на бургаското СДС за изчезване на едни пари.
Ако и другите "зелени" инициативи са били такива...
цитирай
4. анонимен - Да, така е, но
03.07.2009 10:55
Така, е но част от гражданското движение за Русе премина и към БСП, но това вече си е факт.

Факт е и че последното нещо, което е посочено е от 2000 година, факт, е че в програмата на сините има странни неща свързани с екологията

Факт е че преди време сините направиха много неша, факт е , че от много време не правят нищо


Екологията не е КАУЗА на ЕДНА партия, това трябва да се знае.
цитирай
5. анонимен - Екологията е проблем на цялото човечство, а не на отделна партия
03.07.2009 11:17
С времето се видя кой кой е....парашутисти от Сф, интелектуалци от БКП, сутрудници от ДС овладяха народният протест и го яхнаха.

после "отлюспване", "сини мравки", Костов е мангал и прочие...докато ДС граби от ляво и от дясно, а народът се обърква като овце на магистрала.

Екологията е проблем на всички народи с ниска култура и би трябвало да е проблем на всички партии, на цялото Човество.

Екологията като наука и бит не би трябвало да има цвят като Въздуха.
цитирай
6. анонимен - А според вас колко са зелените па...
03.07.2009 11:26
А според вас колко са зелените партии в България ... първо беше Каракачанов, но "узря" до гнилост и си стана червен какъвто е бил винаги, другите са "Зелена България", която работи с луди пари и служи на определени мутренски формирования, а за последно формиралата се и участваща в изборите зелена партия "ЗЕЛЕНИТЕ" е сглобка от граждански организации, които се опитват да се преборят със системата и статуквото с цел "Да върнем България на гражданите" ...
цитирай
7. анонимен - Радо
03.07.2009 12:23
Над всяка критика към ЗЕЛЕНИТЕ, отправена от интелигентни хора, си заслужава да се разсъждава трезво.

Намирам почти цялото поведение и кампания на новата партия (в най-меката възможна формулировка) като субоптимално.

Писал съм критично за позеленяването на другите партии не защото ЗЕЛЕНИТЕ имат изключителни права върху темата, а защото е демагогия (особено откъм НДСВ).
цитирай
8. raylight - За приказки от типа "Костов е ...
03.07.2009 12:31
За приказки от типа "Костов е мангал", когато са писани сериозно - трия. Що се отнася до позеленяването - както се вижда от отчетите винаги сме били зелени. Питайте г-жа Евдокия Манева
цитирай
9. thetrooper - Когато фактите говорят
03.07.2009 14:43
и Зелените е редно да мълчат.
цитирай
10. анонимен - Фактите?
04.07.2009 03:51
Малко история. За да възвърна нечия загубена памет. И така все неща случили се между 1997 – 2002 (синята “зелена” политика демек). И един въпрос – ще познаете ли по околния свят последствията й?

1. Приемане на Закон за устройство на територията отворил вратичките за масово и хаотично застрояване.
2. Приемане на Закон за защитените територии оставящ вратички за застрояване на защитените местности и природните паркове, неясен режим на националните паркове. Прекрасен пример – застрояване на Защитена местност “Колокита” с (забележете !) План за управление на тази местност.
3. В нарушение на 7 закона и конвенции разрешаване и отдаване на концесия на проекта за ски зона над Банско и пълна закрила на господин Цеко Минев, Първа инвестиционна банка и неговия частен “бизнес”. Унищожаване на Пирин (някой ще вземе да каже – ама проблема е, че не се спазват разрешителните впоследствие. Тогава нему ще напомня, че няма как да се спазят, като предвиждаха 30 метра широки писти например, за да се изкара площта на въздействие по-малка – лицемерие и лъжа от край до край).
4. Бетониране на узаконената корупция в процедурите по Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), където инвеститора сам си наема експертите, които следва да оценяват допустимостта на проекта му.
5. Създаване на процедура за преценка необходимостта от ОВОС, напълно затворена за обществено участие и използвана впоследствие за масираното застрояване де ли не.
6. Стартиране на масови прочиствания на речни корита и множество проекти за никому ненужни корекции на реки (супер начин за източване на мангиз от бюджета, пък и дървен материал без такси пада).
7. Масово съгласуване на добив на инертни материали от реките. Драстичен случай село Оризаре, къщи с 20 см пукнатини заради такъв добив разрешен по това време.
8. Стартиране масовото строителство на ВЕЦ (десетки между 2001 и 2002 година) с абсурдно малки екологични водни минимуми – има река/ нема река. Раздаване на разрешителни за водоползване без грам ОВОС на корем.
9. Стартиране на мега енергийни проекти, като каскада Горна Арда. Засекретяване дейността на НЕК.
10. Въвеждане на “платимите” глоби. Иначе казано господа данъкоплатци ще създадем контролна система с вашите пари, за да галим по главичката замърсителите. След това се чудете що газим отпадъци по улиците и предприятията бълват отрови, но всичко е законно. И си плащат глобите. Па за контрол по улиците логично мангиз нема.
11. Множество “перфектни” рекултивации на стари замърсявания. Класически примери – Елшица, дето Божков пред погледа на кого (сетете се де) замени глината и чакъла, предназначени да покрият хвоста, с тънък полимерен филм, а почвата с токсични утрайки от пловдивската ПСОВ. Или пък урановите мини Пиринско. Който му стиска ще го черпя бистра вода от няколко рекички в района – ако му стиска. Ама колко пари хвръкнаха.
12. Унищожаване на съществуващи ж-п линии в София. Явно, кат няма комисионни, няма кой да ги развие.
13. Масово застрояване на зелените площи в градовете.
14. Пълно забатачване на магистрала Струма. Готови бяха да сринат Кресненски пролом, па ако ще целия да го залеят с бетон.
15. Прикриване на факти за замърсявания. Постоянно и в много случаи. Замърсяването на река Тополница с арсен. Наличието на горещи точки с радиоактивност. Най-драстичния случай по време на войната след бомбардировките над Прахово – десетки пъти занижаване реалните данни за концентрацията на серен диоксид и уволняване на хората работещи в подвижната лаборатория.
16. Гонитба на екологичните организации. НСС вместо да гони бандитите разработваше и сплашваше (по точно правеше опити чрез информативни разговори) хората в тях (какво не го ли знаехте?). После се яви едно момче да кандидатства за работа в Блулинк. Питат го отде имаш опит с НПО. А казва – в НСС завеждах вашите досиета, та и кътните зъби ви знам.


Брр. Айде стига. Има още много. Искате ли още синята шпиц команда? Та ако някой син страда от загуба на паметта да ходи на преглед. Не да копира правителствени отчети. И продължавайте все така, по честнокомсомолски.
цитирай
11. thetrooper - В този пост са изброени
04.07.2009 04:19
реални заслуги на кабинета "Костов". А ако тези 16 примера наистина са се случили тогава, къде бяхте вие дасе опитате да го спрете? И въобще тази позиция "всички, които са били във властта, са гадове" много ми напомня на ВАЦ-овите медии и Слави Трифонов...
цитирай
12. raylight - Давам ви 24 часа
04.07.2009 09:15
да приложите някакви референции към тези твърдения или трия поста ви. Не обичам анонимни постове без доказателства
цитирай
13. svetlo - Какви точно доказателства?
04.07.2009 10:48
Това са факти. Ето - човекът ти говори за незаконното застрояване на "Колокита". Аз мога да го допълня с това, което съм видял с очите си - през 1997-1998 започна масовото незаконно застрояване покрай морето в м.Отманлий край Бургас, м.Червенка край Черноморец, м.Буджака край Созопол, м.Тарфа край Лозенец и т.н. Тогава си действаше ЗТСУ с необходимите подзаконови актове, но нямаше политическа воля държавните инспекции да пресичат незаконното строителство още в зародиш. Вместо това 3 години умуваха и накрая вкараха в парламента новия ЗУТ, който либерализира режима на узаконяване на незаконното строителство. Отгоре на всичко и цели 6 месеца нямаше никакъв строителен контрол, защото новосъздадената ДНСК чакаше от министерството правилник за работата си. Освен това от 1995-та чакаме закона за устройство на крайбрежието - защо не беше приет?
В резултат на всичко това през пролетта на 2001 г. се развихри вече широкомащабното незаконно застрояване по морето, от което до сега берем плодовете.
цитирай
14. raylight - Тези неща
04.07.2009 16:02
ги задайте като въпроси към Иван Костов http://otgovori.eu. И се дръжте прилично в блога, че чупя виртуални ръчички на нахалните гости.
цитирай
15. raylight - 1997 - 2002
04.07.2009 17:25
е манипулация. Посочете кои събития са до юни 2001-ва и кои след. Не прехвърляйте вина от НДСВ на нас излишно
цитирай
16. svetlo - Тъй като
04.07.2009 21:58
1997-2002 явно не се отнася за моето мнение, защото за такъв период не съм цитирал, предполагам, че на мен ще ми чупят виртуалните ръчички за да ме научат да се държа прилично:)))
Рейлайт, оправи си малко коментарите за да е ясно кое за кого се отнася...
цитирай
17. анонимен - Казвам се Андрей Ковачев
04.07.2009 22:05
Така, че не съм вече анонимен. И аз ще съм ти референцията. Нещата за които ти пиша лично съм се занимавал. Ако Евдокия Манева види списъка щеше да сведе хората до определен кръг. С нея се познаваме добре. И след кат престана да бъде министър сме успявали да работим по някои въпроси с нея. Преди това си общувахме първо с европейската комисия, след това с нея.

И ако искаш го изтрий това дето съм писал. Това си е твоя работа. Да си криеш обаче главата в пясъка няма смисъл. Има смисъл да тормозиш своите хора да не повтарят същите простотии, след като толкова си им вречен. И да не търсиш под вола теле, като се чудиш що ги има зелените. И защо още чакаме отговори. Например на въпроса, кой и защо позволи унищожаването на Пирин.
цитирай
18. raylight - Отговори
04.07.2009 23:41
До Андрей Ковачев- Благодаря ви, че се представихте, няма да изтривам поста ви, щом вече има име зад него. Не съм казвал, че не трябва да има зелени, моите съображения са свързани по скоро с формата, под която ги има - трябва ли да с аполитическа партия, трябва ли да се явят сами и т.н. ВИнаги трябва да има зелени, обаче.

ДО Светло - не беше за вас, днес наистина имах много нервен ден, предполагам, че разбирате какво в постовете на г-н Ковачев ме нервира - не фактите, а отношенито.
цитирай
19. анонимен - Младежи не си изпускайте нервите
05.07.2009 09:30
След 2 седмици навършвам 36 и ще му набивам канчето на всеки, който си мисли че съм младеж.

Всъщност наша си е вината, че не сме написали нищо за преди ЗЕЛЕНИТЕ - аз съм в природозащитата от 18 години.

Ама недейте да се нервите след, като се захващате с нещо за което нямате цялата информация.

Вероятно още сте младежи. Та не би трябвало да са ви разклатени нервите чак толкоз.
цитирай
20. raylight - Не се нервирам от липсата или нал...
06.07.2009 15:08
Не се нервирам от липсата или наличието на информация, а от отношението ви. Все още не сте го поправили
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: raylight
Категория: Технологии
Прочетен: 3234315
Постинги: 365
Коментари: 2485
Гласове: 11853
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031