Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2009 09:20 - Гласуването на младите
Автор: raylight Категория: Политика   
Прочетен: 2862 Коментари: 4 Гласове:
1



Тома Георгиев:



 image

                                 

Гласуването и младите

                                  

/Младостта не е извинение/

 

 

   Факт е, че в България голяма част от младите избиратели не се интересуват много какво се случва в държавата им. Или по-точно се интересуват дотам, докъдето дават на висок глас „компетентни” мнения и препоръки по държавните въпроси, като обикновено тези „заседания” се водят на пейка, или в кръчма и в похвален за всеки политик антураж от слушатели и опоненти. Естествено на фона на това мнозинство се прокрадва тук-там по някой младеж с активна гражданска позиция, но общият им брой с лекота може да се класифицира към пренебрежимия минимум. Това на пръв поглед не е никакъв проблем, докато не се стигне до урните. Там целият неинформиран и манипулиран вот се материализира под формата на бюлетини и се трансформира в разлютени триглави лами, или нахъсани „родолюбски” партии.

   Разбира се младите донякъде незаслужено отнасят толкова упреци. Ако хвърлим поглед извън границите на България, ще видим, че в демократични държави с традиции не само младите, но и обществото като цяло, не се задълбочава толкова в политиката. Там всеки заема своето място и не се бърка в работата на другия и така трябва и да бъде – политиците се занимават с политика, гражданите – с бизнеса си. Но докато в България политиците не излязат от бизнеса и хората, които не са за политика, не спрат да роят партии на поразия, гражданската пасивност е близка до безотговорност. Това обаче, трябва да бъде разбрано и от младите. Защото ние сме държава с крехка демокрация без традиции, дори без ясни критерии за изискванията към един политик, или една партия. Последното се доказа неведнъж.

   Как да се ориентират тогава тези, които отскоро са получили право на глас? Те трябва да разберат, че днешните управляващи нямат интерес да стимулират един информиран избор, нито ще им помогнат да различат манипулацията и лъжата от политически отговорния ангажимент към обществото. Няма да признаят прегрешенията си. Младите са тези, които трябва сами да се ориентират в хаоса от лозунги и предизборни обещания.

   Жалкото е, че засега тази тенденция е прекалено слаба. Между всичко, с което е зает един млад човек, гражданската позиция, като че ли остава на заден план. Изказванията, които слушаме и избирателната активност недвусмислено го доказват. Защото младите не разбират, че младостта не е оправдание за липсата на такава позиция. Тя не е оправдание и за   липсата на отговорност, безхаберието, апатията, летаргията и куп други неща. Не е оправдание за нищо. Защото един съвременен млад човек би трябвало да бъде по-чувствителен към качеството на живота си, по-активен към представите за бъдещето си. Би трябвало да се отърси от възпроизвеждания от социализма манталитет, че държавата е длъжна да се грижи за него, вместо самия него, и да приеме всички отговорности, които му дава свободата и демокрацията. Всяка друга позиция е отказ от тях, който неминуемо ще запокити страната ни в дълбините на тоталитарна Азия. Ето това не трябва да се случва на младото поколение и до голяма степен от него зависи да го предотврати, като докаже, че сме заслужили и винаги сме заслужавали мястото си сред модерните европейски страни.

   Наистина много станаха отговорностите, които да тежат на едно поколение, но това е цената, която обществото ни плаща за старите си прегрешения. Не, че не е платило достатъчно. Точно защото му стига толкова, а и повече за плащане и не остана, е време да се промени нещо. Време е! Време е мисленето да се промени, да бъдат преподредени приоритетите и на мястото на дребнавото отцепване да дойде трезвото осъзнаване и активното поведение, което най-накрая да извади страната ни от унижението и да утвърди силната й и стабилна позиция в европейската и световна политика. Време е младите да разберат, че младостта не е и няма да бъде извинение за неучастието им, и че и те са  отговорни за бъдещето на страната в сложен за историята й момент.

Б.изд - статията е публикувана във вестник Седем



Тагове:   мотив,   активност,   младите,   Седем,


Гласувай:
1



1. haralanov - Аз ще гласувам за Синята Коалиция пак...
02.07.2009 09:23
Въпреки,че съм на 41 години...Поздрави!
цитирай
2. анонимен - "Защо трябва да гласуваме?"
02.07.2009 13:49
Здравейте, много харесах написаната от вас статия. Ето още едно мнение по въпроса за гласуването: http://mladitelideri.blog.bg/politika/2009/06/27/zashto-triabva-da-glasuvame.355112 .
Поздрави!

От Младите лидери
цитирай
3. thetrooper - Браво!
02.07.2009 16:37
Поздравления!
цитирай
4. анонимен - Благодаря!
03.07.2009 00:36
Благодаря на всички за полижителните отзиви!
Тома
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: raylight
Категория: Технологии
Прочетен: 3234130
Постинги: 365
Коментари: 2485
Гласове: 11853
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031