Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2009 21:49 - Защо да се гласува?
Автор: raylight Категория: Политика   
Прочетен: 7614 Коментари: 17 Гласове:
1



  Тома Георгиев:


image

Защо трябва да се гласува?

 

            Освен въпроса „защо” трябва да сме достатъчно информирани, за да изберем и „за кого”. През последните години се видя колко дезориентиран е българският избирател и колко пъти емоцията и носталгията му играят лоша шега. И двете неща се доказват на всички избори от 2001г. насам  -  откакто царят ни реши, че да си само цар в днешни дни не е достатъчно -  до тези над един милион хора, които пратиха на власт БСП, защото се заблудиха, че годините извън властта са ги направили модерна лява партия. Една по-внимателна преценка на действията им  през годините на власт щеше да премахне голяма част от тези заблуди.

             Въпреки, че обществото ни премина през много трудности, а управлението – през много провали, днес предизборната ситуация е уникална по рода си. Уникална е, не само защото тя е следствие на една порочна коалиция с БСП, в каквато НДСВ се кълнеше, че няма да влезе, а после се сработи с разрешението на Доган, не защото социалистите ни показаха, че не са се променили и на йота от това, което пазят като спомени за тях свалилите ги от власт граждани през 1997г. и не защото те за пореден път се изгавриха с обществото - бездушно, нагло, цинично и арогантно. Уникална е поради факта, че и последните партии, встрани от дясното напълно се компрометираха пред обществото. Уникална е с това, че досега българският гражданин и опозиционните партии не бяха получавали по-ясна заявка, че властта няма да бъде пусната толкова лесно, че ще бъдат използвани всички възможни методи да се обезверят гласоподавателите и да се разбие опозицията. Уникална е с това, че управляващите се превърнаха в пряка заплаха за демокрацията. Никога досега през тези двайсет години не беше толкова ясно демонстрирано пренебрежението  на властта към законите и пълното безхаберие към реалните й задължения. Полицейският произвол и цензурата бяха само началото. Техният монопол в ЦИК обаче, беше капакът. Това беше върхът, капката, която преля чашата, която ще срине тази власт и ще я прати където й е мястото. Видя се, че българинът, който вече не се впечатлява много-много от протести, се активизира и сплотява срещу опита да му бъде отнет гласа, показва, че все още не е загубил желанието си да бъде свободен и да отстоява тази свобода на избора. Ето затова трябва да гласува.

            Постъпателните действия на БСП и ДПС към тоталитаризъм станаха повече от явни –почти ежедневните кремълски матинета на послушниците Първанов и Станишев с Путин и Медведев, полицията, която пази гражданите, но ги пази от правото им да изразят недоволството си, информационната завеса, която стана тенденция, лъсналите агентури в лицето на дуото Юруков-Радонов, постоянните откази на ЦИК да регистрира Синята коалиция и т.н. Не Ви ли прилича на отдавна написан сценарий, на добре утъпкан път? Ето затова трябва да се гласува.

            След всичките престъпления на тройната коалиция спрямо гражданите, след настъпилата, отричана до последно криза в държавата, след инфлацията, след спрените еврофондове, след поглеждането на фиша със заплатата, с което идва осъзнаването, че тя отдавна не е била по-недостатъчна, след уличаването на хора от властта в корупция и нулевите последствия за тях, след подигравката с българския избирател, хората си припомниха, че всъщност „при Костов не беше толкова лошо”. Ето затова трябва да се гласува.

            Защото всъщност колкото и да хвърля огън и жупел по тая нова пущина – „демокрацията”, българинът обича свободата си и въпреки склонността му с патос да изпада в крайности, става ревнив, когато някой се опита да му я отнеме. Скорошният пореден отказ на ЦИК да регистрира „сините”, за щастие отхвърлен, беше сензацията сред новините в политическото ни пространство. Той беше и главният фактор сега Синята коалиция да има основание да се чувства уверена в успеха си – точно защото опитите на тройната коалиция да ни отнеме свободата трудно можеха да станат по-явни. Трудно защото както ЦИК не посочи никакви доводи за решението си, така и хората осъзнават, че още малко бездействие и празен скептицизъм и никой няма да им дава доводи, защо вече не са свободни.

   И накрая, след като се нагледахме на всичко, което сътвори тази власт, което надмина всякакви граници, след като видяхме, че „червените” още милеят за отминалия репресивен режим, готови са  да пребъдат „на всеки километър” и да го постигат още малко и с болшевишки методи, след като държавата ни вече се колебае на границата между Европа и Азия и вследствие на „социалната” политика на БСП тя за пореден път е в криза, а обществото тъне в безпаричие, повече място за колебание на предстоящите избори, дори за заклетите песимисти няма. Ето защо трябва да се гласува.

                                                                                                             



Тагове:   общество,


Гласувай:
1



1. анонимен - Подкрепям Тома
14.06.2009 22:05
Емоциите са лош съветник!
цитирай
2. анонимен - Браво
15.06.2009 08:56
Дано повече хора се осъзнаят, че трябва да се гласува и че не всички са маскари. Мисля, че последните действия срещу Синята коалиция показаха, какви са полюсите в политиката: добрите срещу лошите, закона срещу беззаконието.
цитирай
3. анонимен - Съгласна съм с Тома,
15.06.2009 09:30
но за съжаление статии като тази достигат до много малка част от българския народ.. Проблемът е в хората в дълбоката провинция, които най-лесно се поддават на манипулациите на Доган и компания. Много ми е мъчно, интелигентните хора винаги гласуват, но останалите явно са повече.
цитирай
4. анонимен - Защо да не се гласува
15.06.2009 09:45
Не трябва да се гласува ако:
1. ...искаме една малка част от обществото, която наричаме "твърд електорат" да определя как ще живеем всички ние.
2. ...искаме една малка част от обществото, която продава свободата си, да продаде и нашата зад гърба ни.
3. ...искаме шепа екскурзианти да решава и приема законите, по които ние живеем
4. ...искаме хората, които са извършили престъпления против всички нас, да продължат да ги вършат безнаказано и за наша сметка.
5. ...искаме да ни сочат като жители на най-корумпираната държава в Европейския съюз.
6. ...сме доволни от стандарта си на живот.
7. ...се чувстваме сигурни и защитени от престъпността.
8. ...смятаме, че здравеопазването ни е на високо ниво.
9. ...смятаме, че децата ни получават качествено образование, което ще им помогне да се реализират и забогатеят в родината си.
10. ...смятаме, че българската съдебна система е справедлива, бърза и в служба на правото и българския народ

Ето ви 10 причини да НЕ гласувате.
цитирай
5. batstefan - Поздрави
15.06.2009 10:11
С теб съм, гласувах и ще гласувам за синята коалиция.
И противниците на Иван Костов признават, че през 1997-2001г., живяхме по добре, но са по емоционални към плюнките с които беше оплют. Оплют от тези, за които беше неудобен.
цитирай
6. анонимен - моят коментар, Велизар Гатев
15.06.2009 10:13
Аз споделям напълно становището на г-н Тома Георгиев относно актуалната общественополитическа ситуация в България. Аз също симпатизирам на управлението на Иван Костов. Аз също виждам разрухата, аморалността, демагогията, бруталното погазване на всичко, което наричаме ред и законност, след 2001. Намирам за безсмислен обаче израза "заплаха за демокрацията" (има се предвид демокрацията в България, нали?), защото под заплаха може да бъде само нещо, което съществува, дори и това да е идея. За съжаление не сме имали в обществената си история достатъчно време или - по-страшно - достатъчно общественопсихологични потребности, за да създадем демократична обществена структура или поне идея за това, та тя да е под заплаха от разрушаване. Затова намирам, че би било добре, ако започнем с нещо по-просто, придружено с по-малко неясен и далеч неградивен ентусиазъм...бихме могли, като бъдещи членове на едно демократично общесвто, спокойно да кажем "аз няма да гласувам, защото не намирам подходящ обект".
цитирай
7. анонимен - не гласуване = подкрепа за БСП и ДПС
15.06.2009 10:54
А давате ли си сметка, че като не гласувате правите още по-голяма грешка, защото не гласуването ви автоматично означава подкрепа за партиите, които имат най-много гласове ??? И това може да са БСП и ДПС ??? Може би това искате - отново ? Прочетете внимателно изборния закон и веднага ще ви просветне!!!
цитирай
8. анонимен - да
15.06.2009 10:54
Винаги съм се чудил на позицията-трябва да се гласува за този ,защото при него беше малко по-добре.В тази статия никаде на видя защо трябва да гласувъм за Костов.Какво ще направи той,а само колко зле са работили БСП,ДПС и НДСВ.Не искам да си спомням какво направи Костов и как той понатрупа парички,но явно никой тук не си спомя това нещо.Докато хора като Вас мислят така,България няма да се оправи.Докато плюваме другите само,без да видим собствените си грешки,без да почнем да предлагаме как да се оправят нещата,ще си пишем по форумите.А ХОРАТА ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ГЛАСУВАТ
цитирай
9. zaw12929 - ГЛАСУВАЙТЕ. ПО СЪВЕСТ. ЛОШО Е ДА ...
15.06.2009 20:07
ГЛАСУВАЙТЕ. ПО СЪВЕСТ. ЛОШО Е ДА КАЗВАМ, ЧЕ СТАРАТА МУЦУНА ИВАН КОСТОВ Е НАЙ НЕПОДХОДЯЩИЯТ, НО ХОРАТА ПО ДОБРЕ ГО ЗНАЯТ, А ТОЙ КАЧВАЙКИ СЕ НА "БЕЛИЯ КОН" - "ГЕРБ" ДА СЕ ВЪРНЕ ЗА РЕВАНШ СРЕЩУ ВСИЧКИ. А ТОВА Е СТРАШНО ЗА БЪЛГАРИЯ. ИЗКЛюЧЕНО Е ДА УСПЕЕ, НО Е ЖАЛКО, ЧЕ ИМА ЗАБЛУДЕНИ ДА ВЯРВАТ, ЧЕ ТОЙ Е ОБРАЗЕЦ НА ДЕМОКРАЦИЯ- ТОЙ- КОМАНДИРА Е И ОБРАЗЕЦ НА НЕВИЖДАН ТОТАЛИТАРИЗЪМ. ЗАЩО СЕ ОПИТВАТЕ ДА МАНИПУЛИРАТЕ- СИГУРНО ЩЕ СТЕ МИНИСТЪР В КОСТОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО! ЧЕСТИТО!
НЕ ГЛАСУВАМ. А ПОМНИТЕ ЛИ КАК САМИТЕ ДЕМОКРАТИ СИ СВАЛИХА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ФИЛИП ДИМИТРОВ. ЗАЩОТО СА НЕКОМПЕТЕНТНИ, ЗНАЯТ САМО ДА МАНИПУЛИРАТ, ДА КРАДАТ И ДА ЗЛЕПОСТАВЯТ. ТОЗИ ПЪТ БАЧЕ ЩЕ ОСТАНАТ ЗАВИНАГИ ИЗВЪН ВЛАСТТА.
цитирай
10. raylight - Не е вярно. Правителството на Филип ...
15.06.2009 22:32
Не е вярно. Правителството на Филип Димитров падна, след като той поиска вот на доверие и ДПС с Ахмед Доган гласуваха против него.
цитирай
11. анонимен - Към последните двама:
16.06.2009 15:24
За анономен 8: Тази статия не е имала за цел пряко да те агитира да гласуваш за Синята коалиция, затова никъде не го пише. Колкото до критиките ти за управлението на Иван Костов, не мисля, че е нужно да те опровергавам - източници и факти има достатъчно, стига да искаш да ги прочетеш. Ако все пак си толкова критичен обаче, предлагам ти да подложиш на "унищожителния" си поглед първо правописа си.
Номер 9: Смятам, че това е класическата, зле прикрита злоба на червените подлоги, които не могат да привлекат вниманието с друго, освен с главни букви. Тома
цитирай
12. анонимен - Към Комунист №9
16.06.2009 16:25
Филип Димитров поиска неизбежния вот на доверие, защото правителството му бе стопирано във всичко, парламентът нямаше полезен ход. Така лъснаха враговете на демокрацията - явните и тайните. Да не им споменавам имената, ще оцапам блога.
Още в началото, когато се произнесе - "Победихме с малко, но завинаги", сълзите на Йоско казаха всичко... Трябваше да се вдигнем и да им строшим чугунените чутури. Ама още не е късно...
цитирай
13. jblog - Абсолютно съм съгласен с Тома, с ...
16.06.2009 16:54
Абсолютно съм съгласен с Тома, с едно малко уточнение. Според теб "до тези над един милион хора, които пратиха на власт БСП, защото се заблудиха, че годините извън властта са ги направили модерна лява партия".
Аз мисля, че те я пратиха на власт, защото в този момент не виждаха друг спасител, бащица, вълшебник и др. под. И след 8 години я бяха забравили.
Това е лошото. - Има 3 типа избиратели:
1. Твърди електорати + купени цигани;
2. Безформена маса от вечно мрънкащи, нищо не правещи и немислещи хора, които чакат "бащицата" и които някой правилно назова "чалга избиратели".
3. Будни, разумни, инициативни, образовани, но рядко гласуващи.
За съжаление, вторият тип са най-многобройни и винаги те определят резултатите от изборите. И сега е така - те ще направят Бойко победител, но какво от това.
цитирай
14. анонимен - сякаш всичко започва отначало или е мираж .....демократичното и здраво общество , което така и не получи : защото многото
16.06.2009 21:27
време е да изгоним гаргите
цитирай
15. анонимен - сякаш всичко започва отначало или е мираж .....демократичното и здраво обществ не се получи : защото гарги и гарджетата им непрекьснато и всячески се окопа
16.06.2009 21:59
Време е да ги изгоним .........дали ще си вадят очите си е техен проблем , още повече , че вече тях ги познаваме и трябва да ги изолираме- меко казано според европейската норма...
цитирай
16. raylight - Защо да гласувам
23.06.2009 23:19
за тях - само защото при тях е малко по - добре ли?

Отговор:

ДА! Ако не гласуваш за тези, при които е малко по - добре, получаваш тези, при които е най - зле!
цитирай
17. анонимен - към 16 raylight
24.06.2009 12:33
Идва ми наум една асоциация от бита. Ние българите обичаме да връзваме маркучи с тел и да запушваме дупки на казани с червен пипер. Човече (нямам предвид рейлайт), вместо да връзваш маркучите на старата пералня с тел и да запушваш дупките на казана й с червен пипер, изхвърли я на боклука, пери един месец на ръка - така е по-трудно, но дрехите със сигурност ще се изперат по-добре отколкото с вехтата пералня, - работи повече, спести и си купи нова. Да, така е. Ако не гласуваме за по-малко лошите, ще спечелят по-лошите. Затова дайте да се примирим и да вземем да вкараме отново боклука в къщата си.. Опитвам се да бъда ироничен. И още - моите уважения към Иван Костов, в никакъв случай не бих го нарекъл боклук, той създаде най-успешното правителство на България след войната. Аз се моля да спечели. Но нали всички знаем, че това е нереално...не защото аз или други като мен няма да отидем да гласуваме (между другото, аз живея от известно време в чужбина и тук група българи се опитаха по собствена инициатива и не без да похарчат собствени средства да създадат избирателна секция..при цялото ми уважение към Костов и без капка ирония бих го посъветвал да се поучи от Доган. В Европа живеем не по-малко български граждани, отколкото живеят в Турция), а защото той вече не е "чудо".. след него дойде "мадридското" (това го прочетох някъде и много ми хареса)... та не оставихме Костов да продължи това, което беше започнал, защото злобата вече яко ни гризеше отвътре, пък и се появи това нещо, наречено "чудо" - пълно с неяснота, високомерие, дистантност, абстрактност....Чакаме или "чудо", или продължаваме да се чепкаме нашите ли са по-добри или вашите. И то изключително само преди избори. В другото време предпочитаме да обсъждаме външната политика. Или просто не искаме да ни е добре. Малко работим, малко. Няма да спестим, ще перем със старата купчина ръждив скраб и ще миришем на лошо при това с петна по дрипите си. С тази обществена активност, която демонстрираме, така ще е. Е, с вас съм люде, да ги изгоним тия гарги, ураааа!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: raylight
Категория: Технологии
Прочетен: 3243937
Постинги: 365
Коментари: 2485
Гласове: 11853
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930