Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2007 17:41 - Принципи и цели
Автор: raylight Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3476 Коментари: 2 Гласове:
1



Има един изначален принцип, от който могат да се изведат всички останали, включително и християнските и будистките и той е:

"Всичко е свързано. Всеки е свързан с всеки друг - всичко, с всичко останало "


Пояснение - Всички живи същества са свързани помежду си, като в един хиперорганизъм. Ние хората сме мозъкът :). Идеята е, че всяко наше действие, без изключение рефлектира върху всички други и то пряко, което означава, че всъщност всички живи същества глобално имат общ интерес. Ние може и да се състезаваме локално помежду си в живота - за пари, за храна, за място под слънцето, но всъщност всичко което правим се отразява на другите и оттам и на нас.Всъщност ние сме локално конкуренти но глобално съюзници.  Всички живи същества. По - нататък ще ви дам по - конкретни примери за това.

Извод: След като всичко това ни се отразява и на нас, нашето действие се връща обратно. Следователно имаме интерес да не правим това, което не искаме да ни правят на нас - основа на християнския морал. Оттам ако обичаме себе си, то сме длъжни да обичаме и ближния си. Цялата логика на цивилизацията, дори и насилието могат да бъдат изведени от този универсален принцип.

Извод 2: От този принцип се извеждат две (привидно) противоречиви следствия:

1) Всеки е важен, т.е. ценност сам по себе си.
2) Ценността на обществото надхвърля тази на съставящите го хора.

Противоречие се получава само ако приемем, че обществото е организирано насила. Всъщност обществата се формират по естествен път поради взаимната свързаност между живите организми (било клетки или хора), която поражда общ интерес и необходимост от обща защита.

Универсалният принцип поражда едновременно две течения:
-диференциално
-интегрално.

Какъв е смисълът на това?

Всеки е важен сам по себе си. Той е важен, обаче защото влияе на всички останали. И това не е каузално, т.е. тук няма причина и следствие. Това е и причината да съществуват едновременно стремежа на различаване от другите и на обединяване с тях. Разликата е, че диференциалният подход е локален, а интегралният - глобален.Т.е., всички се състезават помежду си и разделят, но в някаква рамка, която доброволно са приели, за да могат да съществуват едновременно.


Дотук философията е достатъчна според мен. В следващите си постове ще разяснявам постепенно смисъла на универсалния принцип, неговото значение в нашия живот и оттам - действията, които можем да предприемем, за да го подобрим.

До следващ пост...




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - От доста време следя стаиите ти, ...
03.03.2009 14:54
От доста време следя стаиите ти, поклон за труда! Дано повече хора оценят това, което правиш
цитирай
2. raylight - Благодаря ви
03.03.2009 15:41
, ще се старая да ги подобрявам колкото мога, за да изпълнят по - сигурно мисията си, благодаря на читатели като вас :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: raylight
Категория: Технологии
Прочетен: 3234616
Постинги: 365
Коментари: 2485
Гласове: 11853
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031