Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.12.2014 15:09 - Ревю на книгата “Сред пясъците на Саркания”
Автор: raylight Категория: Изкуство   
Прочетен: 6440 Коментари: 0 Гласове:
15

Последна промяна: 20.12.2014 22:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  “Сред пясъците на Саркания” е дебют на младия български учен Светослав Александров, протестър, плевенчанин и протестант от БАН. Издадена от него, тънката книжка с дребен шрифт е изненадващо добро попадение за първа книга на млад писател. Човек би очаквал в нея да преобладава наивитетът, докато в действителност има само има дух на наивитет, при това твърде ефимерен. Езикът, на който е написана книгата е български, което не може да се каже, за много други творби на млади българи. От него струи известна култура  и поради това – очарование. По – важна от езика е самата история – донейде фантастика, донейде притча, донейде приказка. История за едно момиче – Евелин /името на първата жена е Ева/. Тя е умна, смела и има своите съмнения за вярата в Тристранния Бог. Съмнения, които ще бъдат подложени на изпитание в пустинята, в един поход, в който тя е включена заслужено като откривател на един от трите свещени предмета.

            Светът, в който се развива действието е планета с горещ климат, с непрекъснато настъпваща пустиня срещу плодородната земя на Валия, една от трите държави. В нея живеят човешките същества. В Тарзия живее друга раса, по – напреднала технически, но по – примитивна еволюционно /без рога, но с копита/, а в Сидонея са същества, които не са базирани на въглеродна основа- исполини, с кожа като стомана, живеещи почти вечно. Действието се развива в пост-апокалиптична епоха, в която старите машини не работят и във Валия не са останали хора, които знаят как да направят нови, в която космосът е забравен, а последният учен човек е станал за тях Светлия пророк, главният светлик на тяхната църква. Ключът за връщането на златната епоха са три свещени предмета, символи на трите добродетели, заложени в трите страни – мир /Валия/, сила /Тарзия/, спокойствие/Сидонея/. Историята е разказана наполовина в тази първа книга от поредицата, но наполовина само в смисъла, който традиционно влагаме в сюжета. Не всички тайни се изясняват. Не всички предмети се намират. Не всички умения се отключват. Но една история намира завършек. История, тясно преплетена с религията, главна тема в разказа за една теократична държава. История, но не на църквата или на греха. История на любовта.

            Едно момиче минава през пустинята и намира себе си. Намира вярата си и веднага е хвърлена в съмнения от разкритията за други светове и непознати технологии. Един епископ разбира, че е лош човек. Друг разбира, че е добър. Може би е притча. Може би е архетип. Със сигурност е увлекателна и интересна, а това е най – важното за една книга – да те държи, докато я прочетеш докрай. Само така можеш да възприемеш нейното послание.

            Авторът е млад, но умен и образован. Книгата е хубава, смислена и приятна за четене. Темата за църквата е сред главните в книгата, но е ненатрапчива /нещо твърде трудно за постигане/. Героят в нея е жена, нещо модерно, феминистко и либерално… ако забравим колко пъти през хилядолетията героите са били жени /Хатшепсут, Хипатия, Клеопатра, Касандра, Жана д’Арк, Мария Кюри, Сирма, Румена/. Не е нужно да победиш, за да бъдеш герой. Достатъчно е да проявиш героизъм. Евелин го проявява, а дали побеждава, разберете сами.



ГЛАСУВАЙ В СВЕЖО







Гласувай:
15



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: raylight
Категория: Технологии
Прочетен: 3248743
Постинги: 365
Коментари: 2485
Гласове: 11853
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930