Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2018 21:05 - За математиката и математиците
Автор: raylight Категория: История   
Прочетен: 2356 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 06.04.2018 18:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

За математиката и математиците

 

По времето на Платон математиката е била просто игра на свободния ум; математико-мистичните мечти на Питагор са предвещавали голямото значение на математиката, но това значение (с изключение на областта на музиката) е било все още изцяло предоставено на фантазията; и все пак дори по онова време математиката е била предварително условие за всякакво друго изследване. Но днес, когато математиката дава единствения език, чрез който можем да формулираме най - всеобхватните природни закони - закони, за които древните едва са мечтаели - когато математиката е единственото средство, чрез което тези закони могат да бъдат разбрани - колко малко хора научават днес нещо за истинската същност на математиката!

Ф. Линдеман

 

В геометрията се допускат не само безкрайни величини, т.е. величини, по - големи от която и да било мислима велична, но и безкрайни величини, които са безкрайно по - големи една от друга. Това учудва мозъци с размери като нашите, които са само около шест инча дълги, пет широки и шест дълбоки, и при най - големите глави.

Волтер

 

Аритметиката и геометрията са далеч по - сигурни, отколкото другите науки, защото техните предмети са сами по себе си толкова прости и ясни, че не се нуждаят от предполагане на неща, които опитът може да постави под съмнение; и двете напредват чрез верига от следствия, които разумът извлича едно от друго. Те също така са най - лесните и най - ясните от всички науки и тяхната цел е такава, каквато ние желаем; наистина едва ли може да се предположи, че човек ще се заблуди в тях, когато липсва внимание. Не бива обаче да се учудваме, че толкова много умове предпочитат да се посветят на други науки или на философия. И действително всеки си позволява по - свободно да прави догадки, когато областта му е тъмна, отколкото когато е ясна, и е много по - лесно да имаш някои смътни представи по кой да е въпрос, отколкото да стигаш до самата истина въз основа на най - простите от тях.

Декарт

 

Математическите доказателства представляват един вид логика, която е толкова полезна или даже по-полезна от тази, която обикновено се изучава в училище, и служат за правилно изграждане на ума, като разширяват неговите възможности и го укрепват с цел той да е способен за точни разсъждени и да различава истината от неистината във всички явления, дори и в области извън математиката. По тази причина се твърди, че египтяните, персийците и спартанците рядко избирали нови царе, които нямали известни знания по математика, като са считали непосветените в математиката за неспособни да правят верни преценки и следователно негодни да управляват държавата.

Бенджамин Франклин

 

Удивително въображение има дори и в математическите науки... И повтаряме, че е имало много повече въображение в главата на Архимед, отколкото в главата на Омир

Волтер

 

Когато момчето започне да разбира, че видимата точка се предхожда от невидима точка и че най - късото разстояние между две точки се схваща като права линия, преди още тя да е начертана с молив върху хартията, то изпитва чувство на гордост и задоволство, и то съвсем основателно, понеже му се е разкрил изворът на всяко мислене. Разликата между идеалното и реалното, potentia etactu, му е станала ясна; отсега нататък философът няма да му разкрие нищо ново, тъй като геометърът му е посочил основата на всяко мислене.

Гьоте

 

Тогава ти виждаш, приятелю - забелязах аз, - че ние действително се нуждаем от този клон на науката [аритметиката] вероятно, защото той изглежда, кара душата да използва нашия ум в търсенето на чистата истина.

- Да - отвърна той, - тя върши това до голяма степен.

- Забелязал ли си някога, че тези, които имат склонност към аритметиката, проявяват почти без изключение естествено и буден ум във всички науки и че хора с бавен ум, когато бъдат обучени и се упражняват в тази наука... неизменно добиват по - буден ум, отколкото са имали преди?

- Точно така - отговори той.

- И освен това смятам, че ти няма лесно да намериш много други предмети, които да създават за учащия се повече мъчнотии от този предмет.

- Разбира се, че не.

- По всички тези съображения следователно ние не трябва да изпускаме този клон от науката и всички хора, надарени с най - добри таланти, би трябвало да бъдат обучени в него.

Платон

 

Все още остават три предмета, които са подходящи за свободните граждани. Смятането от аритметиката е единият от тях; измерването на дължини, повърхнини и дълбочини е вторият; третият е свързан с въртенето на звездите една спрямо друга... В тези три предмета има нещо необходимо, което не може да се пренебрегне... ако не се лъжа божествена неизбежност, а що се отнася до човешките нужди, за които хората толкова често приказват, когато говорят за това, нищо не може да е по - смешно от подобна употреба на думите:

- А, страннико, кои са тези необходими познания, които са божествени, а не човешки?

- Аз смятам, че това са онези, без които човек няма да е нито бог, нито полубог, нито герой, нито ще е годен за сериозна мисъл или работа.

Платон

 

Недостоен е да се нарича човек онзи, който не знае факта, че диагоналът на квадрата е несъизмерим със страната му.

Платон

 

Ако човек е едновременно запознат и с геометричните основи на нещата, и с тяхното празнично великолепие, поезията му е точна, а аритметиката му - музикална.

Ралф Уолдо Емерсън

Няма по - внушително предупреждение за онези, които биха желали науката и изследванията да са ограничат с това, което е очевидно полезно, от мисълта, че коничните сечения бяха изучавани в продължение на 18 столетия само като абстрактна наука без никакви изгледи да бъдат оползотворени, освен да задоволяват жаждата на математиците за знания, и че чак накрая на този дълъг период на абстрактно изучаване се разбра, че те са разковничето на най - важните закони на природата.

 

А. Уайтхед

 

 

 

 

 

 

 

 




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: raylight
Категория: Технологии
Прочетен: 3234951
Постинги: 365
Коментари: 2485
Гласове: 11853
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031