Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2018 19:09 - Монтен за случайността и оценката на хората
Автор: raylight Категория: История   
Прочетен: 1072 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Чиновете и длъжностите се дават - така става обикновено - повече по щастлива случайност, отколкото по заслуги; и най - често затова напразно упрекват кралете; а трябва обратно, да се учудваме на способността им при това слабо познаване да улучат верния избор:

Principis est virtus maxima nosse suos*

защото природата не ги е надарила нито със способността да обхващат с един поглед толкова много хора, нито с дарбата да проникват в душите ни, за да добият представа за нашата воля и за нашата истинска стойност. Те са принудени да ни избират наслука и пипнешком в зависимост от рода ни, от богатствата ни, от учеността ни, от мнението на хората за нас, а това са твърде слаби доводи. Оня, който би могъл да намери начин да съди хората по достойнството им и да ги избира съгласно доводите на разума, той би могъл да установи само с това най - съвършената форма на управление.

Добре! Да допуснем, че той може да доведе това дело докрай. Това вече е нещо, но то не е достатъчно; защото са много верни думите, че за даден човек не трябва да съдим само по изхода на събитията.. Картагенците са наказвали своите началници за неправилните им решения даже ако нещата са вземали добър изход. А римският народ често е отказвал триумфа на своите пълководци, удържали големи и много полезни за държавата победи, само за това, че техният успех се дължал не на изкуството им, а на късмета им. Често се случва така, че в своите жизнени дела съдбата , която винаги се стреми да ни убеди колко тя е силна и колко ние сме самонадеяни, дава на неспособните щастлив изход вместо разум и доблест, не можейки да ги направи мъдри. И обикновено облагодетелствува ония начинания, които зависят изключително от нея. Затова ние постоянно виждаме как съвсем прости хора довеждат до благоприятен край твърде важни дела - и обществени и частни. И не без основание персиецът Сирам, отговаряйки на оня, който се чудел защо разсъждавал толкова хубаво а работите му вървели толкова лошо, казал, че разсъжденията му зависят от самия него, докато успехът на делата му - от съдбата; хората, за които споменах, могат да кажат същото, само, че в обратния смисъл. 

-----------------
* Своите да знае е най - важно достойство на човека 
Марциал, VIII, 15, 8

От "Изкуството на беседата"
Монтен, Опити, III



Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: raylight
Категория: Технологии
Прочетен: 3234501
Постинги: 365
Коментари: 2485
Гласове: 11853
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031