Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2011 17:12 - Народна мъдрост и цървуланщина
Автор: raylight Категория: История   
Прочетен: 5512 Коментари: 3 Гласове:
11

Последна промяна: 22.08.2011 17:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Народна мъдрост и цървуланщина

 

 

Всеки народ е съставен от различни хора, споени от общите си ценности и мечти. Някои са умни, други са глупави, някои са талантливи, други не толкова. Повечето са честни, повечето са работливи, но има всякакви от едната крайност до другата.

            Честните, работливите, умните, мъдрите, талантливите, добрите хора – те са авторите на народната мъдрост. Народната мъдрост са приказките, преданията, притчите, песните, музиката, изкуството, занаятите и всичко онова, което оцелява през вековете, развива се и не загива.

            Нечестните, мързеливите, глупавите, простите, бездарните и лошите хора – това са онези цървулани, които крадат, лъжат, убиват, яхват демокрацията и обяздват народа, и след чийто живот не остава нищо хубаво, с което да ги запомнят. Те песни не пеят, нито приказки измислят.

            Народната мъдрост е най – хубавото, най – светлото, най – смисленото, което един народ съгражда като такъв. Това не са бележитите композитори и известните поети, писатели и учени, това са безименните творци, чиято сянка се вгражда в моста от миналото към бъдещето, по който ходим.

            Всяка стъпка към бъдещето оставя част от нас в миналото. Там, където принадлежи. Но част от миналото остава у нас, защото принадлежи на бъдещето. Това е естественият процес на развитие на хората и народите.

            Българският народ е богат на народна мъдрост. Не защото е най – умният на света, не защото е най – богатият или най – културният, а защото има дълга история на разцвет и упадък, на страдание и героизъм, на добро и лошо. Дълго време е пресявал най – доброто от  хората, които го съставят, за да достигне до нас неговото наследство.

            Това наследство не е чалгата. Не е ракията. Не е къпането по Великден. Не са попръжните, мустаците, цървулите. Това са отживелиците на изчезващите видове. Вие можете да ги виждате и днес, но те са изчерпаното минало.

            Наследството са стотици хиляди народни песни. Стотици приказки и поговорки, десетки танци и носии. Принципи, ценности и убеждения, консервативни по своята природа, Християнски и Зороастрийски по своя произход. Това е онзи морал, старият, който трябва да върнем, а не новият, който Лукаваго иска да прегърнем.

            Народната мъдрост е ценна, защото е продукт на скромността. Тя не помни имена, тя помни дела. Дела, в основата на философия, която е предпазила България от някои от най – големите грешки на Съвременна Европа, като кръвопролитните етнически войни или приложния расизъм, произтичащи от най – големия грях на всички времена: Поставянето на идеите пред хората. Не гордостта, нито гневът, нито самолюбието са страшни колкото абстрактната сила на чистия разум, развихрена от рационализаторите на човешкото битие, чиято храна е любовта. Идеите, които доведоха националсоциализма, национализма, социализма, комунизма, европеизма, мултикултурализма, панславизма и други олтари за човешки приношения.

Народната мъдрост и култура са причината да бъдат спасени Българските евреи, защото Димитър Пешев колкото е бил продукт на Европа, толкова и на Българската култура, чиято основа е здрава, защото хиляди Българи са го последвали в неговата мисия и са помагали да отделните жертви на абстракционизма. Тя е тази, заради която кръвопролитните етнически войни през деветдесетте спряха до Западните Балкани. Тя е тази, заради която Българският народ приема гръцки бежанци от Турция след Първата Световна Война, докато гръцките власти издавят хиляди Българи. Тази народна мъдрост не е екслузивно достижение само на Българския народ, тъй като в основата и са универсални човешки ценности, но е причина за някои добри дела и е смекчила някои лоши дела, водени от идеали, поставени пред човека. Тя е причината Българският народ да изглежда мъдър въпреки многобройните си провали, греховете на отделни негови членове, бедността си и примирението пред злото, които демонстрира най – вече в последните 65 години. Българската народна мъдрост дава богата почва за Българския мит, който да ни води и предпазва от реалността, която иска да се възпроизвежда до безкрай.

Реалността, която е плод на цървуланщината. Реалността на неграмотните ръководители на държавата, на бездушните чиновници, на полицаите – рекетьори и на магистратите – адвокати на престъпниците. Реалността на тесните семейни интереси срещу обществените. Реалността, която трябва да спре да се възпроизвежда.

Нашият щит срещу реалността е митът. Нашето лекарство срещу цървуланщината е народната мъдрост, ръка за ръка с “европейските ценности”, дотам, докъдето те не поставят идеите пред човека. Нашият смисъл да сме Българи е в нашата история, от която можем да вземем най – доброто и всяка наша крачка да ни отдалечава от най – лошото по моста, в който са вградени толкова много сенки.

 

ПРИЛОЖЕНИЕ

 

“Българин е кой не лъже, не крадне и не сменя верата си за печена кокоша”

“На лъжата краката са къси”

 “Бог помага, ала в кошара не вкарва.”

“Утрото е по – мъдро от вечерта”

“Каквото посееш, това ще пожънеш”

“Чисто сребро го ръжда не хваща”

“Днешната работа не оставяй за утре.”

“Капката дълбае камъка не със сила, а с постоянство.”

“Който копае гроб другиму, сам пада в него”

“Лоша рана заздравява, но лоша дума не се забравя”

“Ум царува, ум робува, ум патки пасе”

“Смирена главица сабя я не сече, но хомот опъва”

“Който не работи, не трябва да яде”

“Орташка кобила псета я яли.”

“Залудо работи, залудо не стой”

“Три пъти мери, един път режи”

 


Гласувай в Свежо






Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. priqtel12 - Да, народната мъдрост е,
22.08.2011 22:32
която ни е съхранила като народ, създала е у нас добродетели, които са непреходни във времето. Съгласна съм с теб, че" нашият смисъл да сме Българи е в нашата история, от която можем да вземем най – доброто и всяка наша крачка да ни отдалечава от най – лошото по моста, в който са вградени толкова много сенки."


цитирай
2. tomov8 - :)
23.08.2011 20:11
А вицовете и анекдотите къде ги слагаш?:)
цитирай
3. raylight - Този пост
25.08.2011 20:38
не е нихилистичен, а патриотичен. Аз обичам Българите и вярвам, че те могат много повече. Да кажеш фактите, не е нихилизъм, да вярваш, че България може повече - това е патриотизъм
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: raylight
Категория: Технологии
Прочетен: 3234394
Постинги: 365
Коментари: 2485
Гласове: 11853
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031