Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2011 19:51 - Българинът
Автор: raylight Категория: История   
Прочетен: 12123 Коментари: 15 Гласове:
10

Последна промяна: 18.08.2011 23:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

 Българинът

 

  

 

 

            Съвременна България е провалена държава.

Престъпниците заемат най - високите постове в правителство, съд, прокуратура; мафията, Русия, САЩ и всеки друг освен Българския народ дърпат конците.

Няма сигурност за хората, за живота им, за имуществото им, за бизнеса им. Полицията пази мутрите, а не тях. Чуждестранните инвеститори не смеят да се разгърнат тук.

Няма финансов просперитет за голяма част от хората. Няма надежда, че бъдещето ще донесе нещо различно от настоящето, или ако е различно, то ще е по - добро.

България е провалена държава. Тя не може да гарантира сама националната си сигурност нито от външни, нито от вътрешни заплахи. Зависима е от волята не само на великите сили, но дори и на фирми като Лукойл. Тя не може да гарантира дори икономическата сигурност на своето население, нито качеството на услугите, които предоставя - контрол върху качеството на образование и живот на хората - от издаването на фалшиви дипломи, през отровните храни до разбитите пътища.

Нито един аспект от функционирането на държавата България не е задоволителен по който и да било критерий. Не само Европейски, а какъвто и да е обективен критерий.

Хората се чувстват безпомощни. Правото на самоотбрана им е отказано от закона, както личната самоотбрана, така и съдебната. Никой по веригата МВР, Прокуратура, СЪД не изглежда заинтересован да служи на хората, вместо на мутрите. Това поражда отчаяние и желание за бягство у хората.

В такива моменти, те започват да търся вината у себе си. И не я намират. Индивидуалната вина се размива в колективното на мита.

Виновен е Българинът.

             Българинът е странен човек. Това е онзи, който е имал всичко, което е пожелавал, според Енодий. Това е онзи, който е вдигал 40 въстания срещу "турците". Това е онзи, който е предал Апостола. Това е онзи, който е строял големи каменни градове, който е носил цървули от свинска кожа и се е къпел веднъж годишно по Великден. Това е онзи човек, чийто труд е донесъл разцвета на България след Освобождението и цяла Европа заговорила с възхита за него. Това е онзи, който е правел атентати в Солун или българката убила сръбския изверг в Македония, и застреляла себе си. Той е великият наш войник, завоювал победите, той е дипломатът, загубил войните. Той е и царският офицер и партизанинът, той е великият дисидент и агентът. Българинът има хиляди лица.

            Българинът има много добродетели. Той е трудолюбив, скромен, миролюбив, гостоприемен, честен, благоприличен и уважава жените. Той е също така и тъмен Балкански субект, мустакат, некъпан и вмирисан търговец на розови мечти, който е войнолюбив шовинист и агресивен съсед. Той изхвърля боклуците си през прозореца, нихилист е и мрази себе си, но също така е втори в света по интелигентност, амбициозен и успява в чужбина да се издигне в кариерата. Той е разпуснат и дебел, но е и най-добрият борец, волейболист и велик футболист. Той винаги успява въпреки себе си или въпреки себе си винаги се проваля. Цивилизаторът на славянския свят не може да разбира текст, дори и да е без финтифлюшки. Хитрият търговец живее в най - бедната страна в Европа. Гениалният математик не може да пресметне колко прави две и две в политиката. Онзи, който преди тебе е имал, всичко, което е пожелавал, желае това, което не може да има, защото е едновременно най - добрият си приятел и най - лошият си враг, защото е твърде много неща едновременно, чиято сума е нула. Защото Българинът е лесният отговор. 

            Трудният отговор за провалената Българска държава, бедността, немотията, престъпността и безнадеждността сме ние. Поотделно и заедно, но не като Българина, а като Мария, Иван, Лъчезар и другите. Защото за всяко действие си има причина, дори и за това на лудия, макар в неговия случай тя да не е обяснима. Защото сме поставени в определена среда - географска, културна, историческа, социална, еволюционна, демографска, информационна, пунктуационна. Тази среда ни задушава и ние не можем да я преборим все още. Имаме определен брой хора, с определено ниво на образование, който се поддават на изчислимо ниво на пропаганда. Медиите се притежават от мутрите. Те определят нивото на пропагандата, тя въздействува и оформя решенията на хората. Някои не се поддават. Протестират. Полицията ги бие, смазва ги от бой. Други говорят, думите им стигат до стотици, а не до милиони хора. Външните въздействия са или твърде слаби в наша полза, или твърде силни в чуждестранна. Проваленото от 65 години образование гарантира ниското ниво на разбиране на обществото, политиката и морала у хората, достатъчно ниско, за да се предскажат и оформят техните избори и действия. Имаме система, в която хората си взаимодействат със средата. Системата е така проектирана, че правилните хора да определят взаимодействията. Тук няма Българина, като оправдание. Имаме рационални причини, следствия, размери на приложеното насилие, подкупи, законодателна рамка проектирана с цел да обслужва конкретни хора, медии, пишещи това, за което са програмирани. Имаме всички компоненти за нашия упадък, добре организирани и интегрирани в средата, с която си взаимодействаме. 

            Българина е мит - една мечта пораснала от почвата на истини. И като всеки мит, той има смисъл, ако е символ на нещо хубаво. Ако е положителен. Ако зарежда хората с надежда, без която те не биха могли да продължават да се борят. Това е безценното на един мит. За всичко останало си има рационални обяснения, планове за действие и лична вина.


ГЛАСУВАЙ В СВЕЖО



 




Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Откъде е коренът на злото ?
19.08.2011 07:54
Това са съвременни констатации. Липсва историята на зараждането и развитието на олигархията, поне от Освобождението досега. Да не говорим, кой внедри Византийщината в България през 9-ти век. Защо не погледнете с какви прийоми и какво донесе насилственото поХристиянстиянчване на Византийците. От този момент насетне Българинът е възпитаван в "Бой се от Бога, почитай царя". Затова има робска душа. Олицетворение не на истинското Християнство, а на Византийщината в нашата църква може да се види при самите Богослужения. Какви златисти царски корони по главите на ужким свещенници. Но нека оставим това далечно минало. Нека се съсредоточим върху раждането на Олигархията, непосредствено след Освобождението. Защото тази олигархия цветът си менеше и си мени, но си остава родово властвуваща. Менеше и мени винаги чуждестранните покровители. За нея никога не е имало чувство за националност. Тя ни е продавала и ни продава. Ние обикновенните хора, сме рибките които се пържат в тигана.
цитирай
2. raylight - Християнството
19.08.2011 10:29
има положителна роля, у нас и в цяла Европа, лошото влияние на Византия е културно-икономическото, не религиозното, те ни връщат във феодализма по време на владичеството си
цитирай
3. анонимен - Както винаги, когато се генерал...
19.08.2011 10:32
Както винаги, когато се генерализират нещата за един народ, нищо не е вярно.
цитирай
4. анонимен - "България е провалена дър...
19.08.2011 13:57
"България е провалена държава"!? Какво значи това подявалите? Може би трябва да легнем на земята и да измрем всички жители на тази страни? Може би всички трябва да я напуснем, защото тя е прокълната? Ти наистина ли вярваш в това? Германия и Япония не са ли били провалини държави през 1946г. например? Какво са направи ли немците и японците тогава - напуснали си държавата си и/или ритуално са се самоубили? Не прятелю продължили са напред в стремеж да подобрят това малкото което имат, не са се вайкали колко е била неблагосклонна историята с тях, не са се вайкали с години, че са имали лоши управници. Казваш, че България е провалена държава и само си представям, ако беше жител на онези страни в света, чийто жители масово живеят с 2-3 долара на ден /85% от световното население/, които масово никога не са возили в автомобил, за които туризъм, значи да отидат в съседното село и т.н. какво щеше да напишеш. Човек винаги трябва да гледа напред и да се стреми да се усвършенства, започнели да рови в миналото за да оправдава собствените си провали и несполуки нищо добро не го чака.
цитирай
5. raylight - Не,
19.08.2011 23:12
именно това обяснявам, че държавата е провалена, не защото сме лош народ, а по обективни причини, свързани с външни и вътрешни фактори, а не с генетика
цитирай
6. raylight - Колкото повече
19.08.2011 23:13
се образоват и възпитават хората, толкова по - успешна ще е България
цитирай
7. tihatavoda - -- "Зависима е от волята не само на великите сили, но дори и на фирми като Лукойл."
20.08.2011 14:36
Интересите на Русия в България са интересите на Лукойл , или нещо близко до това , каза Борис Елцин , като президент на Русия .
цитирай
8. raylight - Е, да, но при Путин
20.08.2011 14:53
Лукойл и Русия не са едно и също нещо
цитирай
9. shtaparov - Уточнение
20.08.2011 23:35
Българите са били най-непокорният народ не само в цялата турска,но и в цялата римска империя. И са се къпали всеки,всеки ден преди турското нахлуване на Балканите!
цитирай
10. tomov8 - Убийствено точен анализ
23.08.2011 20:05
Но - всички пишем, всички негодуваме, всички ходим на избори и гласуваме. И промяна няма? Няма световна демокрация, която да е дошла на власт без кървава революция, или война. САЩ, Франция, Великобритания (Кромуел), Испания, Германия, и т.н. Нашата нежно дирижирана от ДС и комунистите "революция" превърна богатите комунистически фамилии в богати капиталистически фамилии, обезлюди и циганизира държавата. Всичко зависи от НАС, БЪЛГАРИТЕ. Просвещение и революция - само това е пътя.
цитирай
11. tomov8 - Убийствено точен анализ
23.08.2011 20:08
Но - всички пишем, всички негодуваме, всички ходим на избори и гласуваме. И промяна няма? Няма световна демокрация, която да е дошла на власт без кървава революция, или война. САЩ, Франция, Великобритания (Кромуел), Испания, Германия, и т.н. Нашата нежно дирижирана от ДС и комунистите "революция" превърна богатите комунистически фамилии в богати капиталистически фамилии, обезлюди и циганизира държавата. Всичко зависи от НАС, БЪЛГАРИТЕ. Просвещение и революция - само това е пътя.
цитирай
12. letopisec - нихилизмът е свойствен на пост-модерното общество, а тотализирането на един образ и мечтата за нов мит, на истински слабограмотните...
24.08.2011 13:47
анонимен написа:
Както винаги, когато се генерализират нещата за един народ, нищо не е вярно.

цитирай
13. анонимен - Къде е коренът на злото ?
04.02.2012 15:56
Коренът се казва АТЕИСТИЧНИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ ПЕРИОД, който остави две поколения българи бездуховни. Излишно и напълно неправилно е да се ровим по назад в историята на църквата.
Едно сравнение между християнството и исляма:
В християнската религия свещеникът, папата са духовници, проповядват ВЯРА. В исляма ходжата не е духовен проповедник, а съдия. Защото исляма се състои от шериат, шерията не е морални канони, а вид съдебна система със законодателство.
За това всеки режим при мюсюлманите и всяка политическа сила е втъкала исляма в своята идеология. В Европа няма политическа сила, която да се базира своята идеология върху християнските канони, само има един които се наричат „Християндемократи“, но те са лъжливи християни, тяхната идеология е чисто либерална в последните години те приеха неолиберализма изцяло. В никое европейско законодателство няма вградено християнските канони, християнството остава само като морални норми ,които са вградени в цивилизацията и оттам стават обществени норми. В България две поколения са атеисти вследствие на комунизма, т.е обществото си е загубило както цивилизационната си основа, така и обществената. От друга страна при комунизма се биеха две идеологии- тази на комунизма и тази на православната църква. Едната-комунистическата беше властваща, тя държеше държавната машина в ръцете си и с нейните инструменти унищожаваше църквата ни. Кадри не изгради, имотите и взема, пълна бедност и мизерия, реформи не станаха в православната църква, тя застина в развитието си. Докато в същото време другите две църкви- католическата и протестантската извършиха големи реформи напред
След 1989 г обаче комунистическата идеология бе заменена с мутренската на новородената политическа мафия от всички управлявали партийни цветове. Това не само ,че не помогна на църквата, но мутризира държавата, мутризира и църквата и тя пропадна съвсем. продължава...
цитирай
14. анонимен - Откъде е коренът на злото ?
04.02.2012 15:59
ПРОДЪЛЖЕНИЕ:След 1989 г обаче комунистическата идеология бе заменена с мутренската на новородената политическа мафия от всички управлявали партийни цветове. Това не само ,че не помогна на църквата, но мутризира държавата, мутризира и църквата и тя пропадна съвсем.
Западноевропейското общество е също слабо религиозно, младото поколение малко се вглъбява в религията, но те имат една сила, направили са си „наука за моята цивилизация“ и я преподават „в часовете по религия“-задължителни за всяка страна ,чрез която те се възпитават в християнски морал без това да ги прави „религиозни“, т.е чиста религия не се преподава в часовете ¤по религия.“
Заключение: У нас липсват както час „по религия“, така и и подобна "наука за моята православна цивилизация" Създадем ли я, въведем ли час по религия, ще оправим да кратко време България и обществото и. Дора Апостолова ideyazabulgaria.org
цитирай
15. анонимен - От къде идва нихилизма?
04.02.2012 16:18
"letopisec - нихилизмът е свойствен на пост-модерното общество,"
У нас нихилизъм идва от загубата на цивилизационите си основи. А това е вследствие на загубата на ВЯРАТА в атеистичния ни комунистически период . Християнството са морални норми ,които са вградени в цивилизацията ни оттам стават и обществени норми. Комунистическия период унищожи православното християнство, не му даде да се развива. А то е нашата традиция и морал. Въобще Европа е християнска цивилизация, независимо че има три християнски религии- католичество православие и протестантство ние всички заедно честваме християнските празници Великден, Коледа, Йорданов, Лазаров ден и прочее, които във всички държави са станали и държавни празници, т.е обществен ред и морал ,така традицията и морала на християнството се запазва. А православната църка има нещастието да се падне в атеистични комунистически дълги режима и това спря развитието и. Дора Апостолова ideyazabulgaria.org
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: raylight
Категория: Технологии
Прочетен: 3234331
Постинги: 365
Коментари: 2485
Гласове: 11853
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031